Hirdetés

Az új Canon Hybrid IS a világ első hibrid képstabilizátora



|

Az új konstrukció jobb eredményt ígér, a kép dőlését és eltolódását párhuzamosan kompenzálja

Hirdetés

A Canon kifejlesztette a Hybrid Image Stabilizer (IS), azaz hibrid képstabilizátor megoldását, amely az első optikai képstabilizátor az SLR objektívek világában, amely egyszerre kompenzálja a képnek a kamera rázkódása miatt bekövetkező dőlését és eltolódását. A szerkezet egy tükör-reflexes (SLR) fényképezőgép objektívbe lesz építve, kereskedelmi forgalomba a tervek szerint 2009 vége előtt kerül.

 

A kamera rázkódás kompenzálására több technológia létezik, a Canon már az 1980-as évek óta folytat ez irányú kutatásokat. A Canon 1995-ben útjára indította az EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM-et, a világ első cserélhető SLR objektívjét, melyben a kamera elmozdulásának optikai kompenzálására képes szerkezetet építettek. Azóta a gyártó többféle cserélhető objektívet gyártott képstabilizátorral, összesen 21 ilyen objektív szerepel jelenlegi kínálatában, ezek között van az EF 200mm f/2L IS USM, amely akár 5 fényértéknyi életlenség-korrekcióra képes.

 

A Canon újonnan kifejlesztett Hybrid IS technológiája optimálisan kompenzálja az optikai tengely körüli elfordulást és a kép síkjával párhuzamos lineáris elmozdulását. (Megjegyezzük, a szemléltető ábra nem optikai tengely körüli elfordulást ábrázol - a szerk.) A kamera hirtelen elfordulása jelentős elmosódást okozhat a normál felvételek készítésekor. Az eltolódásos elmozdulás - ami azt a hatást kelti a keresőben, mintha a látványt, mint hátteret rángatnák a gép előtt - főleg makró és közeli felvételeken okoz elmosódást.

 

 

is_1.png
 
is_2.png

 

 

Az új Hybrid IS eljárás tartalmaz egy, az elfordulásra érzékeny gyorsulásérzékelőt a kamera rázkódás érzékelésére, ez megtalálható az összes korábbi optikai képstabilizációs mechanizmusban, de emellett van egy új gyorsulásérzékelő is, amely az eltolódást észleli. A Hybrid IS új fejlesztésű algoritmusa a két érzékelő kimeneti adatait kombinálja, és a lencséket a kétféle típusú elmozdulás kompenzálása érdekében mozdítja el. A Hybrid IS elsősorban makró felvételek esetén hatékony, ami a hagyományos képstabilizátorokról nem mondható el.

 

A Canon aktívan folytatja Hybrid IS képstabilizátort tartalmazó SLR kamera objektívjeinek kutatás-fejlesztését, a technológia hamarosan számos termékben szerepelhet majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.