Hirdetés

BASIC egyeduralomra tört a Microsoft?

|

A Microsoft BASIC volt a mikrogépeket egységesítő MSX szabvány pillére. Nem egészen jött be.

Hirdetés

Visszagondolva a 8 bites gépek hőskorára, a 80-as évekre, hát feltűnően változatos volt a mezőny. Akinek vett mondjuk egy Commodore Plus/4-et, az nem tudta az akkor még egyáltalán nem olcsó szoftvert mondjuk egy Primo-n vagy Sinclair Spectrumon futtatni, mert gép és gép között gyökeres eltérések voltak, a processzortól a segéd chipeken át a BASIC nyelvjárásig. Ebben a korszakban még olyan drága volt az IBM PC, hogy otthoni használatát csak kevesen engedhették meg maguknak, így nem csoda, hogy felmerült a mikrogépek egységesítésének ötlete, hogy a játékkazetták a VHS videokazettákhoz hasonlóan csereszabatosak lehessenek.

ZX Spectrum
 

Erre a célra hozta létre 1983-ban az ASCII cég a Microsofttal szövetkezve az MSX (MicroSoft eXtended BASIC) szabványt. Az elnevezést a Microsoft programozási nyelvének, a BASIC-nek egy fejlett változata ihlette, de ennél többet takart, összefogta a mikrogépek szoftver- és hardver jellemzőit, hogy azok csereszabatos platformot alkothassanak, azaz amit az egyik MSX kompatibilis gépre írtak, az fusson a másikon is. Az ötlet atyja az ASCII alapítója, Kazuhiko Nishi, aki egy időben a Microsoft kelet-európai aktivitását is koordinálta.

 

Szigorú hardver specifikációk előírásával oldották meg az MSX kiötlői azt, hogy a különféle gyártóktól származó gépek egy gépi és programozási nyelvet értsenek. Ha visszatekintünk a hazai iskolaszámítógép programra, akkor láthatjuk, hogy a legtöbb akkori gép a Z80 mikroprocesszorra épült, mely egy kiválóan programozható 8 bites CPU volt, kompatibilis az Intel 8080-asával. Az MSX a Z80 népszerűsége okán annak alkalmazását írta elő (kötelezően 3,58 MHz-el) és hogy a grafika és a hang használatával se legyenek problémák kötötte a hang- és videovezérlő lapkák típusát és a memóriatérképet is. Ugyanílyen fixen ragaszkodniuk kellett a gyártóknak a csatlakozásokhoz, a bővítősín szerkezetéhez, végül gyakorlatilag csak a design és a memóriaméret szabadsága maradt számukra.

MSX számítógép

 

Vigaszul azért megjegyzendő, hogy a specifikációk nem voltak rosszak akkori szemmel, de pár év alatt csúnyán elavultak. A Texas Instruments TMS9918 videofeldolgozó 16 KB RAM-ból is dolgozhatott (ez 2-3-szorosa a szokásosnak) és 192×256 képpontos, 16 színű grafikát varázsolt a TV-re. 32 sprite használatát is támogatta és képe rámaszkolható volt más videoforrás jelére. A General Instrument AY-3-8910 hang vezérlője tudásban a Commodore 64-et idézte. Az MSX 2 újabb video chipet és 80 oszlopos szöveges megjelenítést és 256 színű grafikát is támogatott, de továbbra is maradt a 8 bites alapokon, ami hamar zsákutcának bizonyult.

MSX grafika hiba

 

Szoftver oldalról a 16 KB ROM-ba égetett MSX BASIC V1.0 szolgált ki minden alapfunkciót. Ezt a BASIC-et biztosította a Microsoft, az interpreter akkori szemmel nagyon sokat tudott, messze lekörözte bármelyik 8 bites versenytársát. Míg a hardverspecifikációk a gépi kódú (Z80 assembly) programok zökkenőmentes futását biztosították, addig a BASIC a felhasználók (és fejlesztők) BASIC programjait tették cserélhetővé egy szélesebb körben.

Az MSX egy időbe sikeresnek tűnt, számos gép született meg égisze alatt a távol-keleten és európában is, gyártott ilyen gépeket a Sony, Yamaha, Panasonic, Toshiba, Daewoo, és Philips is. Az erősebb, 16 és 32 bites hardverekre épülő gépekre már nem sikerült alkalmazni, hiszen az IBM PC egyre olcsóbban képezett egységes platformot. A kiváló ötletet meggátolta kibontakozásában a hardver drámai fejlődése és hogy nem közmegegyezésen, hanem két jelentős, de piaci uralmat (akkor még) nem gyakorló gyártó meglátásain alapult. 1988-ban csendben elfelejtették hát a hárombetűs rövidítést és utódját, az MSX2-t és a Microsoft szoftver-egyeduralmának kibontakozása egy pár évet még váratott magára.

MSX alaplap

2001-től egylapkás hardver platformmal és emulátorral kísérletezett Kazuhiko Nishi az MSX feltámasztásával, kevés sikerrel, azóta pedig még élesebb kanyarokat vett a számítástechnika fejlődése, így az MSX egy szép álom vagy épp rémálom maradt csupán számunkra, nem kívánt törlendő.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.