Hirdetés

Beelőzött a noteszgép



|

Hirdetés

Már korábban is előfordult néhányszor, hogy több notebook fogyott mint asztali PC, azonban ez csak rövid ideig, néhány hétig tartott és rendszerint a gyártók akcióinak volt köszönhető. Az azonban még sosem fordult elő korábban, hogy a noteszgépek forgalma egy teljes hónapig felülmúlja az asztali gépekét. A noteszgépek ára egy év alatt 17 százalékkal csökkent, a piackutató cég szerint az átlagos eladási áruk idén májusban 1131 dollár volt, szemben a tavaly májusi 1370 dollárral. Ugyanennyi idő alatt az asztali gépek átlagos eladási ára csupán 4 százalékkal esett vissza.

A Gartner piackutató cég a múlt héten éppen a notebookok növekedő népszerűségére hivatkozva emelte meg 2005-re vonatkozó PC-forgalmi előrejelzését. A Gartner szerint 2005-ben a noteszgépek eladásai 26.5 százalékkal ugranak meg, míg asztali gépekből csupán 4.6 százalékkal fogy több mint tavaly. A Gartner legfrissebb prognózisa szerint 2005-ben 202.1 millió személyi számítógép talál majd gazdára, ami éves szinten 10.2 százalékos növekedést jelent. Korábban a Gartner 9.9 százalékos növekedést és 199 milliós eladási darabszámot valószínűsített.

Magyarországon az elkövetkező évek során még nem várható, hogy a notebookok átvennék az uralmat a piacon. Tavaly az összes hazai PC-eladásoknak 27 százalékát adták a hordozható gépek, jövőre ez 33 százalékra növekedhet, de még 2009-ben is csak 40 százalékos lesz a notebookok részesedése - véli az IDC piackutató vállalat. Az IDC adatai szerint tavaly 44 százalékkal 100 ezer darabra emelkedett az eladott notebookok száma, az idén azonban némileg alacsonyabb, 37 százalék körül lesz az eladások növekedése. 2009-ig évi átlagban 17 százalékos növekedés várható a hazai notebook-piacon, akkorra az eladások elérik az évi 200 ezer darabot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.