Hirdetés

Beépített tűzoltó rendszert kapnak a jövő akkumulátorai



|

A kutatók tűzgátló védőréteggel egészítették ki a lítiumionos akkumulátorokat.

Hirdetés

Bár a Samsung Galaxy Note 7-es botránya nagy port kavart tavaly, sajnos sok más készüléknél is előfordultak tűzesetek. A gyártók igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az ilyesmit meggátolják. 

Hirdetés

A lítiumionos akkumulátorok használat közben nagyon fel tudnak melegedni, adott esetben pedig lángra is kapnak. 

A Stanford kutatói azonban előálltak egy megoldással, ami gyógyír lehet a kellemetlenségekre: az akkumulátorokat saját tűzoltó rendszerrel látták el. 

A ScienceAdvancesben megjelent cikk alapján az akkumulátor fölött egy védőréteg található, amely tűzgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Amennyiben az akku túlmelegszik, még a tűz elterjedése előtt megolvad a védőréteg, és megelőzi a lángokat. 

A felhasznált anyag egyébként a TPP, amelyet már korábban is sikerrel alkalmaztak erre a célra. A gond az, hogy a TPP az akkuban jelentősen rontja az energiaforrás teljesítményét. Az új módszerrel egy védőrétegben helyezik el a TPP-t, ami annak olvadásáig elszigetelve tartja az anyagot. 

Sajnos a megoldás egyszer használatos, tehát előnyösebb lehet eleve az akku hőmérsékletét kordában tartani. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.