Hirdetés

Belehúz az ATI?!



|

Felfrissített kártyák, GDDR 4 memória, árcsökkentés - mindez még az idén -- bár az R600-ra még várni kell. Úgy tűnik az ATI felébredt a kómából, és trónfosztásra készül az X1950 XTX-szel.

Hirdetés

Az R580 magját már ismerhetjük az X1900XT és XTX kártyákról, mely tulajdonképpen az R520, azaz az X1800 továbbfejlesztett grafikus processzora. Az R580 különlegessége, hogy memóriavezérlője univerzális, ezért szinte bármilyen memóriatípussal képes együttműködni, így a nemrég bejelentett GDDR 4-el is -- melynek gyártása pontosan 20 nappal ezelőtt kezdődött meg a Samsung gyáraiban.

A Radeon X1950 pont az R580 ezen jó tulajdonságán alapszik, és ennek megfelelően GDDR 4 memóriákkal látják el, amelyek az addig használt GDDR 3-nál jóval magasabb órajelre képesek -- egyes források szerint a Samsung modulja 8×512 megabites kiépítésben 3.2 gigahertzre képes. A változtatások sora azonban nem ér véget: a sokat kritizált hűtési rendszer is kisebb átalakításon ment keresztül.

Az X1950 két változatban készül. Ahogyan azt az ATI csúcskártyáinak esetében megszokhattuk, készül egy Crossfire, valamint egy XTX változat. Előbbi az úgynevezett mester kártya, amely kétkártyás CrossFire rendszerek esetében szükséges, emellé lehet betenni az egykártyás rendszerekben is alkalmazható XTX változatot. Sajnos a CrossFire kihasználásához még mindig külső loop-back összekötettés szükséges. Mindkét kártyára 512 megabájt GDDR 4 memória kerül, azonban a pontos órajel adatokról még nem tudni semmit, a gyártó egyelőre titokban tartja.



Készül az új és olcsóbb X1900XT kártya is, melyen csak 256 megabájt GDDR 3 memória lesz, azonban az órajele megegyezik a jelenleg piacon lévő 512 megabájtos XT változattal (625 megahertzes mag-, 1.45 gigahertzes memória). A kevesebb memóriának hála a kártya ára 60-70 ezer forint körül alakul majd -- így szinte egy felső-középkategóriás kártya áráért juthatunk majd X1900XT-hez hamarosan, ugyanis a gyártás már megkezdődött. Ezzel szemben a csúcskategóriás X1950XTX-re még augusztus 7-ig várni kell, akárcsak a CrossFire változatra, amely még később, augusztus 14-én jelenik meg.

Információink szerint a következő generációs R600-as grafikus vezérlő csak a jövő évben jelenik meg -- várhatóan a Microsoft Windows Vistával egyidőben -- így egyelőre be kell érnünk a hamarosan megjelenő X1950 és X1900 kártyákkal.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.