Hirdetés

Bemutatkozott az NVIDIA ION 2-es ASUS EeePC



|

A tajvani gyártó hivatalosan is lerántotta a leplet az ION 2 grafikus vezérlővel szerelt netbookjáról, melyben az Intel Atom N450-es processzora üzemel. A 12,1 hüvelykes kijelzővel szerelt gép akár HD-filmek lejátszására is használható.

Hirdetés

Az idei CeBIT-en több, az NVIDIA ION 2 grafikus magjával szerelt netbookot is kiállítottak a gyártók, ám a kiállításon elsősorban a platform képességeit mutogatták, a konkrét termékek hivatalos bejelentése nem történt meg. A felhasználók örömére a nyár beköszöntével végre megindulhat az ION 2-es generáció elterjedése, melybe mostantól a tajvani ASUS is beszáll. A roppant erős és már-már noteszgépeket megszégyenítő szolgáltatáskínálattal rendelkező EeePC 1201N után megérkezett a PN változat, amely belsőleg teljesen kicserélődött.

 

 

A 1201PN lelke az Intel Pine Trail platform részeként megismert, kifejezetten netbookokba tervezett N450-es Atom processzor, melynek érdekessége, hogy a memória vezérlő mellett egy grafikus egységet - GAM3150 - is tartalmaz. Az 1,66 GHz-en üzemelő központi egységhez az NM10 Express vezérlőlapka kapcsolódik, és biztosítja a gép számára a szükséges külső és belső csatlakozásokat, adatátviteli formákat. Eddig minden a megszokott formában van jelen, az újdonságot az NM10-hez csatlakoztatott ION 2 lapka jelenti, ami az elődjével ellentétben már csak a grafikai megjelenítésért felel. Az egyszeres PCI Express felületen keresztül kommunikáló lapka 16 stream processzort tartalmaz, támogatja a DirectX 10.1-es API-t, illetve képes a HD-videók hardveres gyorsítására is. Új funkcióként megjelent az NVIDIA Optimus technológiája is, amely lényege, hogy az adott konfigurációban a terheléstől függően automatikusan vált lévő két grafikus egység között. Tehát például internet böngészés és szövegszerkesztés esetén az Intel vezérlője aktív, játék vagy film elindításánál viszont az ION 2 képességei lesznek kihasználva.

 

 

Az EeePC 1201PN alapja tehát igen erősre sikeredett, ám a többi összetevő kapcsán sem óvatoskodott a gyártó. A 12,1 hüvelykes, LED megvilágítású képernyő 1366×768 képpont natív felbontással bír, tehát ideális pl. 720p videók megtekintésére. A rendszer memória mérete 2 GB, az 5400-as percenkénti fordulaton üzemelő háttértárnál azonban választhatunk, hogy 250 vagy 320 GB-nyi helyre akarjuk-e menteni adatainkat. Ezen felül az ASUS további 500 GB-os, online tárhelyet biztosít a gép tulajdonosának. A gigabites vezetékes és a 802.11n-es vezeték nélküli hálózati vezérlőket egy Bluetooth 2.1-es lapkával egészítették ki a mérnökök, illetve vélhetően opcióként 3G-s modem is kérhető a netbookhoz. A masina mellé 6 cellás, 5600 mAh kapacitású akkumulátort csomagol az ASUS, azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy az Optimus technológiával megtámogatott ION 2-vel milyen üzemidőre lesz képes a 1201PN. A multimédiási képességek miatt a gyártó a Windows 7 Home Premium változatát adja ehhez a modellhez.

 

 

Hazánkban egyelőre még nem vásárolható meg az EeePC 1201PN, legkorábban május végére esedékesek az első szállítmányok. Az ára várhatóan az elődmodell szintjén lesz, azaz 130000 Ft-nál senki se számítson kedvezőbb árcédulára. Aki netán már birtokol egy 1201N-et, és továbblépne, váltana, mindenképp várja meg a kétmagos Atom processzorral szerelt változatot. Különben csak csalódna, a 1201N-be szerelt Atom 330 ugyanis hiába tartozik az első generációs Atomok közé, teljesítménye még így is túlszárnyalja az N450-et.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.