Hirdetés

Besült monitorfejlesztések



|

Ha lassan is, de halad előre a monitorok fejlesztése. Láttunk már jó néhány hasznos újdonságot, vannak meglepetések is, de nem mindig sikerül eltalálni a helyes utat. Mutatunk néhány mellékvágányt.

Hirdetés

Monitorra mindenkinek szüksége van - legyen az asztali gép vagy mobil eszköz, éppen ezért nem mindegy, milyen minőségű a kijelzőnk. Miután csak két szemünk van és egyszerű cseréjük még nem igazán megoldott, érdemes elfelejteni a spórolást és jobb minőségű modellt választani. Amikor azonban az árak felsrófolására kerül a sor, a gyártók igazán kreatívak, sok olyan, hangzatos és látszólag hasznos extrát tudnak a felhasználó nyakába varrni, ami igazából nem is olyan fontos a mindennapos használathoz. Sok esetben olyan minőségű az az adott extra, hogy jobb nem is ezt választani, mert külön megvásárolva jobb minőséget kapunk olcsóbban.

Hirdetés


Besült 3D

A gyártók szándéka szerint a néhány évvel ezelőtt felkapott 3D-megjelenítés a legfontosabb extra lett volna mára, és ha akkor hiszünk a gyártóknak, ma már a Windows asztal is teljes 3D-ben pompázna.
Ám ha körülnézünk a szaküzletek polcain, még nagyítóval is alig találunk 3D-képes PC-s monitort. Egyszerűen nem kellett a felhasználóknak ez a technológia, amely ráadásul nem is volt tökéletes.


Lapos CRT

A CRT-TFT váltás elején, amikor a lapos monitorok még borzalmasan drágák voltak, megjelent egy kompromisszumos megoldás. A lapos CRT vonzó mérettel csábította a felhasználókat: alig magasabb vételáron a szokásos mélység felében sikerült elfogadható képátlójú monitort (és tévét) készíteni. A gond csupán az volt, hogy a katódsugarak a kép szélére már csak torzítva értek el, a kép homályos, rossz minőségű lett, ráadásul elég nagy volt a hibaarány is.


Thunderbolt

A DisplayPort és a Thunderbolt egyik szolgáltatása a fürtözés, ahol több kijelzőt is egymásba kapcsolhatunk. Noha nem hangzik olyan rosszul a technológia, a konkrét kivitelezés méregdrága és nem is igazán terjedt el. Aki több monitort használ, az a videokártyától külön kábeleken vezeti el a jelet minden kijelzőhöz. A Thunderbolt sem élt sokáig - leginkább az Apple gépeken terjedt, de kevés periféria készült hozzá, sőt, a legújabb Apple gépeken már felváltotta az USB Type-C, amely mögött Thunderbolt 3 vezérlő dolgozik. Ez egyben TB3 (40 Gbit/s), USB 3.1 (10 Gbit/s), DisplayPort és PCIe egyben.


USB, hangszóró

Láttunk már hasznos kiegészítésként USB 3.0 hubot és jó minőségű, tényleg szépen szóló hangszórókat monitorban, de ez a ritkaság. Inkább olyan megoldásokat láttunk, ahol minden USB port a monitor hátlapján volt elrejtve, a hangszórók pedig még chathez is gyengék voltak. hasznos tud lenni mind a két funkció, de ha csak rossz minőségben, kompromisszumokkal képes megoldani a gyártó, ne fizessünk rá extra felárat.


Mi lesz veled, 4K?

Már vagy 2 éve megérkezett a 4K, amely valóban nagy előrelépés, de hiába az eltelt évek, az ultranagy felbontás, a jó képminőség, még drága az igazán jó képminőséget biztosító panel, valamint játékokhoz sem ajánlható a 3840×2160-as felbontás, megfizethető és kellően erős VGA kártya hiányában.


Ti milyen monitorban, kijelző technológiában csalódtatok a legnagyobbat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.