Hirdetés

Billentyűzetek királyai



|

Csúcsszuper a képernyő-billentyűzet, az ezer forintos tasztatúrával is meg lehet oldani a dolgokat, de ha komolyan gondoljuk, ezeket mind felejtsük el. Megmutatjuk, mi a legjobb ma.

Hirdetés

Idén nagyon megerősödött a gamer PC-k piaca, ami jó hír, mert sok cég rávetette magát a játékosoknak készített eszközök gyártására, ami hatalmas kínálatot és sok, jó, ötletes terméket szült. Ennek egyik kulcsfontosságú csoportja a beviteli eszközök, amely egy PC-nél többnyire billentyűzetet és egeret jelent. Természetesen a kontroller sincsen kizárva, de itt még mindig az a legbiztonságosabb, ha a Microsoft-féle Xbox vezérlőt, esetleg a Steam controllert (és talán még Logitech-et) használunk.

Hirdetés


Visszatérve azonban a billentyűzetekre van néhány olyan, fontos szempont, amire érdemes odafigyelned, ha szeretnél valami igazán jót érezni ujjaid alatt.


Mechanika mindenhol


Meghökkentő, de mai világunkban a mechanikus dolgok már drágábbak, mint a digitális megoldások. Ez egészen pontosan igaz a billentyűzetekre is, ahol a mechanikus, rugókkal alátámasztott gombokért sokkal többet kell fizetnünk, mint a halk, membrános változatokért. Persze mindkét megoldás mechanikus valamelyest, de a mechanikus modellek amellett, hogy villámgyorsan reagálnak, számos olyan extrát is kínálnak, amelyeket kifejezetten keményvonalas felhasználók, sőt, még inkább gamerek értékelnek. Aki saját bevallása szerint egyik csoportba sem tartozik, annak is érdemes egyszer kipróbálnia egy ilyen billentyűzetet, mert nagyon könnyen bele lehet szeretni a tökéletes gépelés élményébe. Három különleges modellen mutatjuk be, hol is tart ma a mechanikus billentyűzetek világa.


Kapcsolók minden igényre

A membrán olcsó és kiviteléből adódóan némi védelmet nyújt a ráfröccsenő folyadéktól is, de a gumiréteg kb. egymillió leütés után elhasználódik, a taktilis tulajdonságok akár gombonként megváltozhatnak vagy extrém esetben a rövidre zárás is megszűnhet. A minőségi membrános tasztatúráknál és sok notebookban is egy egyszerű, egymást ollószerűen keresztező műanyag szerkezettel segítik a gombok visszalökését, ráadásul ezzel a megoldással a nyomáserő is pontosabban beállítható.


A drága billentyűzeteknél minden gomb alatt egy-egy komplett, mechanikus rendszer rejlik rugókkal, mikrokapcsolóval és acéllemezzel. Itt minden gombnál fenntartható az azonos taktilis tulajdonság, nem kell a gumimembrán elöregedésétől tartani, és amellett, hogy a gombok akár egyesével javíthatók, az élettartam is sokkal hosszabb - kb. 30-50 millió leütés/gomb.


És ha már mikrokapcsolóra van szükség, ebből többféle is használatos a tasztatúrák világában. A legismertebb gyártó itt a Cherry, amelynek MX-szériájából alapvetően négyféle modell terjedt el - ezt a billentyűzetek dobozán és nevében is feltüntetik. A kék hangos és kemény, de villámgyors, a barna kevésbé hangos, de egy kicsit lassabban is ugrik vissza, a piros már alig érezhetően kattan, a feketénél pedig hangtalan a kapcsolási pont. Az MX-széria kihangsúlyozása azért fontos, mert csak itt kapunk minden gombnál beépített LED-világítást. Ez lehet egyszínű vagy akár RGB-is, de minden esetben igaz, hogy gombonként megoldott, így csupán a tasztatúra gyártóján múlik, milyen programozhatóságot biztosít a háttérvilágításhoz.


Világítás, makró, multimédia

Prémium billentyűzetekről lévén szó, az ergonómiánál joggal követelhetünk meg a hibátlan kivitelezést, de sajnos ez nem minden esetben teljesül. Bár részben szubjektív, azért az mindenképpen jó pont, ha a csuklótámasz kellően nagy, a dönthetőség pedig ideális. A gombok, felülete, elhelyezése és mérete sem lehet kényelmetlen, máskülönben több lesz a félreütés, mint a hasznos találat. És akkor itt vannak még az extra gombok, azok közül is a multimédia-vezérlők, valamint a hangerőszabályzó, amelyek minden felhasználási módban hasznos kiegészítések.


Végezetül a makróról kell megemlékeznünk, amely nagyon fontos a legtöbb gamer számára, de bárki másnak is hasznos lehet egy gyorsgomb, ami például elvégez egy gyakran ismételt, komplex beviteli folyamatot. Ezek rögzítéséhez a legtöbb gyártó szoftvert kínál, de van olyan eset is - például a Cooler Master - ahol nem kapunk szoftvert, helyette a tasztatúra speciális gombjával lehet felprogramozni a makrókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.