Hirdetés

Biostar: AMD 890GX/FX alaplapok remek felszereltséggel



|

A Biostar is csatlakozott a nagyobb gyártókhoz és a CeBIT-en kiállították saját AMD 890GX/FX lapkakészlettel szerelt termékeiket. Bemutatkozik a GTO 666 technológia.

Hirdetés

Hivatalosan az integrált grafikus magot is tartalmazó 890GX lapkakészletnek jött el ezen a héten az ideje, ám úgy tűnik, hogy a gyártók nem elégszenek meg ezzel az egy fejlesztéssel, a CeBIT alkalmával az FX variánsra épülő alaplapjaikat is bemutatják. Hírfolyamunkban már olvashattak az MSI alkotásáról, továbbá hamarosan az ASUS két új csúcskategóriás AMD-s alapjairól is megemlékezünk pár sorban. Még ez előtt azonban essen szó a Biostar TA890FXE típusjelzésű termékéről, mely vélhetően az egyik legjobb ár/teljesítményű a 890FX-es alaplap lesz a piacon.


A kiállításon egyelőre csak egy olyan példánnyal találkozhatnak a látogatók, amelyre még nincs felszerelve a tápellátó áramköröket és a lapkakészletet hűtő bordázat. A végleges dizájn várhatóan nemsokára készen lesz, de a hűtés kinézete helyett most sokkal fontosabb, mi került pontosan a nyomtatott áramkörre. A Socket AM3 processzorfoglalatba akár a hamarosan megjelenő hatmagos Thuban processzor is bele helyezhető, a központi egység tápellátását 6 fázisú áramköri réteggel oldották meg. Az ATX szabvány szerint méretett alaplapra négy DDR3-as memória foglalat fért fel, a maximális üzemfrekvencia támogatásáról azonban egyelőre nincs információnk.

 

biostar_ta890fxe.jpg

Biostar TA890FXE akár hatmagos AMD processzorhoz is
 

 


A négy tizenhatszoros PCI Express foglalat kedvez a négykártyás CrossFireX üzemmódnak, az egyes slotok vélhetően az elődhöz képest fejenként ×8-as sebességű adatátvitelt adnak a Radeon grafikus kártyáknak. Értelemszerűen két kártya esetében kétszer ×16-os működésre áll át a két aktív bővítőhely. Két normál PCI-foglalat áll rendelkezésre az egyéb bővítőkártyák számára, a gigabites hálózati vezérlő, a nyolccsatornás hangkodek és a FireWire lapka miatt azonban leginkább csak multimédia terén - TV-tuner, digitalizáló kártya, stb. - látjuk értelmét a bővítésnek. A 890FX északi híd mellé társított SB850-es déli híd natívan támogatja a harmadik generációs SATA-szabványt, továbbá RAID 0,1,5 és 10 tömbök támogatására is képes. Kis érdekesség, hogy a 6 natív port helyett"csak" 5-öt kap a felhasználó, a maradék egy aljzat vélhetően eSATA-kivezetés formájában található meg a hátlapon. Egyéb specifikációs adattal egyelőre nem szolgálhatunk.

 

biostar_890gx.jpg

Biostar TA890GXE - AMD 890GX microATX méretben
 

 

Az integrált Radeon HD 4290 grafikus magot tartalmazó 890GX-es Biostar alaplap kissé különcnek tekinthető az új AMD-s alaplapok körében, hiszen a gyártó microATX méretben gyártotta le azt, amit a többség ATX szabványra épített. Az elsősorban erős multimédiás gépekbe szánt alaplappal mutatkozik be a GTO 63 technológia, mely három területen jelenti a "6-os" szám támogatását. Elsőként az integrált grafikus mag túlhajtásáról kell beszélnünk, amely akár 60 százalékos teljesítménybeli többletet is adhat a gyártó közlése szerint. A GT60 néven futó módszer az üzemfrekvencia mellett a feszültség módosítását is engedélyezi a felhasználó számára. A második "hatost" a harmadik generációs, 6 Gbps-os adatátvitelt adó SATA-szabvány jelenti, mely természetesen az SB850 déli híd hozadéka. A TA890GXE-n 5 darab ilyen port található, az FX-es laphoz hasonlóan a hatodik aljzat a hátlapon található eSATA csatlakozásként. Végül pedig a körülbelül egy hónap múlva megjelenő hatmagos Thuban processzor támogatása tartozik bele a GTO 63 technológiába, ez az alaplap tehát már fel van készítve az új Phenom II X6 fogadására.

 

gto666.jpg

 

Az új technológia mellett a már meglévő fejlesztések is megtalálhatók az új alaplapok repertoárjában, a processzor és a memória túlhajtásában segédkező hardveres és szoftveres megoldásokkal akár kezdők is sikeresen elérhetnek extra rendszerteljesítményt. A két T-Power szériába tartozó újdonság várható hazai áráról egyelőre nem tudunk információkat, a megjelenés azonban már nincs messze szerencsére.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.