Hirdetés

Bittanóra - Notebookok iskolakezdésre



|

Körülnéztünk a piacon a 150 ezer forintos notebookok között, hogy pontos képet kapjunk a szegmens aktuális helyzetéről, és segítsük a választást a belépő kategóriás gépek világába.

Hirdetés

Rengeteg újdonsült középiskolásnak (vagy szüleinek) és egyetemistának okoz problémát, hogy az óriási kínálatból kiválassza azt a notebookot, amely hű társa lesz tanulmányai során. Ezen okból megvizsgáltuk a legnépszerűbb gyártók 150 ezer forintnál olcsóbb notebookjait, hogy átfogó képet nyújthassunk arról, mire érdemes leginkább odafigyelni ebben a kategóriában a vásárlás során. Mik a legfontosabb szempontok, ha egy viszonylag olcsó, ám lehetőség szerint hosszútávon is megbízható notebookot szeretnénk vásárolni?

Hirdetés

A méret

Ebben az árkategóriában a 15,6 hüvelykes méret a legáltalánosabb. Aktuális tesztalanyaink közül is majd mindegyik – az Acer modelljének kivételével - ebből a méretkategóriából került ki. Bár a mindennapi mobilitáshoz ennél néhány hüvelykkel kisebb méret lenne az ideális, azonos teljesítmény mellett a kisebb kijelzővel rendelkező változatok már drágábbak az általunk meghatározott 150 ezer forintos limitnél. A korábbi évek slágertermékeinek, a 10 hüvelyk körüli netbookoknak a kora leáldozóban van: billentyűzetük kényelmetlen volt, teljesítményük miatt pedig tényleg csak korlátozottan voltak alkalmasak mindennapos használatra. Ha valaki inkább csak tartalomfogyasztásra vágyik, akkor jobban jár egy táblagéppel, esetleg hibriddel; vagy pedig kénytelen jóval többet áldozni egy 12-13 hüvelykes ultrabookra, amilyen például a MacBook Air vagy a Dell XPS 13. Ma már csak 2-2,5 kg között mozog a 15,6 hüvelykes gépek tömege is, így attól azért nem kell senkinek tartania, hogy a tanév végére súlyemelőket megszégyenítő csuklyás izmok nőnek a vállára a cipekedés következtében.

Teljesítmény

Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor 150 ezer forint körüli összegért kompromisszumot kellett kötnünk a teljesítménnyel kapcsolatban akkor is, ha csak munkára, internetezésre, néha pedig multimédiás tartalmak fogyasztására használtuk a notebookot. Ma már minden ebbe a kategóriába tartozó gép könnyedén futtatja a Full HD filmeket, gördülékenyen lehet velük egyszerre akár több alkalmazást futtatni, és például a Photoshoptól sem adják meg magukat egyből. Játékra persze csak nagyon korlátozottan alkalmasak, nem is erre valók: a gamereknek szánt notebookok akár kétszer-háromszor többe kerülnek ezeknél, és általában még azok sem hozzák egy izmos asztali gép teljesítményét.

Ami a következő időszak trendjét illeti, sajnos ahhoz még el kell telnie egy-két évnek, hogy az SSD meghajtóval felszerelt változatok megjelenjenek ebben a kategóriában is – ez viszont egy újabb minőségi ugrást fog jelenteni a felhasználói élményben. Persze annak semmi akadálya nincsen, hogy plusz néhány tízezer forintot rászánva egy ilyen gépben cseréljük ki, vagy az optikai meghajtó helyére szereljünk be egy SSD-t, és így egy valóban gyors, még valószínűleg évekig jól használható gépet kapjunk.

Operációs rendszer

Az mindenképpen jó hír, hogy az átlagfelhasználók ma már könnyedén elboldogulhatnak nyílt forráskódú szoftverekkel a mindennapok során, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy fillért sem, vagy minimális összeget kell fizetni a szoftverekért. Mostani tesztalanyunk többsége is Linux-szal érkezett, de akadt azért Windows 8-as változat is. Persze elsőre még ma is sokan ódzkodnak az előbbitől, pedig némi tapasztalattal néhány órás ismerkedés után a Linux-szal is nagyon könnyen el lehet boldogulni. (Ebben segítséget nyújthat lemezmellékletünkön megtalálható Linux-kalauz című digitális kiadványunk.) Szánjunk néhány órát az ismerkedésre, hátha pont olyan jól kijövünk vele, mint a Microsoft jó öreg operációs rendszerével. Kivételt jelenthet ez alól, ha egy érintőképernyős változatot választunk, ekkor azért jól jöhet a touch bevitelt maximálisan támogató Windows 8.

A legdrágább szereplő - HP ProBook 455 G1

Kicsit masszívabbnak tűnt a HP notebookja a többi géphez képest, bár ez leginkább csak a vastagságából adódott. A tömege átlagos volt, 2,3 kilogrammot nyomott a mérlegen, amellyel nem lóg ki a sorból, viszont nagyon kedves a HP-től, hogy egy minőségi táskát is adnak a csomagolásban ajándékba.

 

A kijelző gumírozott borításának tapintása kellemes, nem piszkolódik könnyen, ugyanakkor a kopogós műanyag a billentyűzet körül nem volt a kedvencünk. Többi 15,6 hüvelykes társához hasonlóan ennek a klaviatúráján is található külön numerikus rész. A tapipadja jól működött, kényelmesen használható a két különálló gombja is. A csatlakozók közül hiányoltuk az USB 3.0-t, a jó öreg 2.0-s változatból viszont négy darabot is találunk, oldalanként kettőt. Ezek sajnos meglehetősen közel helyezkednek el egymáshoz, így ha valamelyik külső eszközünknek vaskosabb csatlakozója van, könnyen lehet, hogy a másik csatlakozót már nem tudjuk használni. A HP gépe volt az egyetlen, amely előre telepített Windows 8-cal érkezett, így a testreszabáson kívül semmi más dolgunk nem volt az első indításnál.

A teljesítményével összességében elégedettek voltunk, a tesztprogramok alapján ez volt az egyik leggyengébb versenyző. Bár a mindennapos használat során ritkán lesz olyan igénybevételnek kitéve, mint egy-egy szintetikus teszt alkalmával, azt mindenesetre jó tudni, hogy ha játékokat is szeretnénk néha futtatni, nem ez lesz a legjobb választás. A négymagos AMD A4-4300M mellett egy AMD Radeon HD 7420G felel a grafikáért, amely már nem egy mai darab, de még egyszer hangsúlyozzuk, munka és internetezés közben nem éreztük ennek hátulütőit. A beépített 500 GB-os Seagate merevlemez csendben tette a dolgát, mint ahogy a hűtőrendszer hangja sem volt különösebben zavaró.

Előny: kellemes kialakítás, minőségi hangszórók
Hátrány: nincs USB 3.0, árához képest gyenge teljesítmény

Minden a helyén van - Asus X550 LNV

Tesztalanyaink közül talán az Asus gépe volt a legszebb, a kicsit fémhatású borítás kívül és belül nagyon jól áll neki, kellemes volt ránézni és megfogni egyaránt. Sajnos a billentyűzete már kevésbé volt meggyőző, habár a gép mérete megegyezik a 15,6 hüvelykes társaival, mégis valahogy zsúfoltabbnak tűnik, könnyebb gépelés közben melléütni, mint a többi modellnél, viszont legalább kényelmes volt a használata. A tapipad ugyan alapvetően jó, de a kattanás hangja nagyon olcsó műanyag hatást kelt.

 

A beépített 2500 mAh-s, 37 Wh teljesítményű akkumulátor nem túl vaskos darab, de szerencsére úgy tűnik, jól sikerült a rendszer fogyasztását optimalizálni, mert az üzemidőt tekintve nem maradt el számottevően a többiektől. Az 1366×768 pixeles felbontású kijelzője szép színeket produkált, betekintési szögei is jók voltak, ráadásul matt felületének köszönhetően szinte alig tükröződik, így szabad téren is lehet használni. Fontos még megemlíteni, hogy a gép bal oldalán két darab USB 3.0 is helyet kapott a HDMI és a VGA csatlakozó mellett, így nem kell attól tartanunk, hogy a külső meghajtónkról csak vánszorogni fognak az adatok a gépre.

Ami a teljesítményét illeti, kimondottan gyors volt az Intel Core i3-4010U és a 2 GB dedikált memóriával rendelkező GeForce GT 840M. Ez utóbbi volt a legerősebb grafikus kártya a mezőnyben. A beépített 4 GB memóriájával és a méretes, 1 TB-os merevlemezével ez volt a körképónk egyik legjobban felszerelt gépe, bár hozzá kell tenni azt is, hogy éppen csak becsusszant a megszabott 150 ezer forintos limitbe. Az Asus X550-nek egyébként létezik több különböző specifikációjú változata, így akinek megtetszik a gép, de erősebb processzort vagy grafikus kártyát szeretne, annak érdemes körülnéznie az Asus háza táján, hiszen bőven van választék.

Előny: erős hardverek, alig melegszik
Hátrány: a tapipad gombjai gyengék

Akár érintőképernyővel is - Dell Inspiron 3542

Lekerekített, de masszív kialakításával talán a Dell gépe üt el legjobban a többiétől, de azért itt sem kell semmi extrémre számítani. Első ránézésre nem belépő kategóriásnak tűnik gép, hanem egy drágább típusnak, ezt talán a kissé szemfényvesztő lakkozott felületek okozzák, amelyek sajnos nagyon hamar karcolódnak. A billentyűzet mérete és minősége alapvetően rendben volt, bár az Enter gomb kissé vékonyra sikerült, ez nem valószínű, hogy sokaknak zavaró lesz. A touchpadról választották le a gombokat, így nem is túl jó a nyomáspontja, és a multitouch műveletek során is akadtak gondjai – ez nem sikerült túl jól.

 

A TN+film paneles, 1366×768 pixel felbontású kijelző matt felülettel érkezett, amit kifejezetten kedveltünk, elvégre valószínűleg többet használunk egy gépet nappali fénynél, mint sötétben, amikor nem jöhet szóba a tükröződés. Máskülönben hozza a kategóriától elvárható szintet, és bár a vertikális betekintési szögei elég gyengék, ez nem óriási probléma. Itt fontos azonban megjegyezni, hogy ez a típus elérhető érintőképernyős változatban is, aki Windows 8-at szeretne használni, az minden bizonnyal örül ennek.

A gépházban egy nagyon alacsony fogyasztású, de jó teljesítményű Intel Core-i5-4210U dolgozik (de ugyanez a modell elérhető gyengébb Pentium, Celeron, és i3-as, de erősebb i7-es változattal is), mellette pedig egy GeForce 820M teljesít szolgálatot. Az alacsony fogyasztásnak és a 41 Wh-s akkumulátornak köszönhetően videolejátszás közben 5,5 óra üzemidőt mértünk, ami kimondottan jó értéknek számít. Az egyik legnagyobb pozitívum a Dell gépével kapcsolatban, hogy a gyártó 3 év garanciát vállal a gépre, amit pedig egy másik gyártó sem ajánl. Ez olyan biztonságérzetet nyújt, amiért cserébe valószínűleg hajlandóak leszünk akár mélyebben is a zsebünkbe nyúlni, és egy jobban felszerelt változatot választani.

Előny: 3 év garancia, jó teljesítmény
Hátrány: gyengécske kijelző

Ár-érték bajnok - Lenovo G50-45

Az Asushoz hasonlóan a Lenovo is nagyon tetszetős megoldással képviseltette magát tesztünkben. Amellett, hogy a fémhatású, szálhúzott fekete dizájnja jól néz ki, minőségi érzetet is kelt, ráadásul ez volt körképünk egyik legvékonyabb versenyzője is. Sajnos a kezelőfelületével nem voltunk túlzottan megelégedve: bár a billentyűzet méretével nincs gond, a gombok nagyon rövid úton járnak, hosszútávon nem volt túl kényelmes gépelni rajta. A tapipad nem rossz, ellenben a gombjai elég gyengének tűntek, félő, hogy intenzív használat mellett hamar tönkremennek.

 

Ezen a gépen összesen három USB-portot helyeztek el, melyek közül az egyik 3.0-s, a másik kettő pedig 2.0-s verziójú. Jobb oldalra került az optikai meghajtón kívül még a kártyaolvasó és a jack csatlakozó, a meleg levegő pedig a baloldalon távozik – szerencsére elég csendesen – a VGA, a HDMI és az Ethernet port mellett. Az AMD A6-6310-es processzor 1800 MHz-en ketyeg alapból, és nagyon jól teljesít fogyasztás terén (15 W TDP), és deklaráltan irodai munkára, internetezésre, multimédiás tartalmak fogyasztására készítették. A Radeon R5-ös grafikus mag is ezt támogatja hatékonyan, de játékok esetén inkább csak a három-négy évvel ezelőttiekkel érdemes próbálkozni.

Bár az akkumulátora csak egy 32 Wh-s, 2200 mAh-s típus, a kedvező fogyasztásnak köszönhetően ez is bírja nagyjából 4 órán keresztül internetezés, videózás közben. Többek között a kicsi akkumulátornak köszönhetően, a gép alig több mint 2 kilogrammot nyom, így ez lett tesztünk legkönnyebb versenyzője, ami nem rossz teljesítmény, főleg úgy, hogy volt egy 14 hüvelykes gép is a tesztben. A Lenovo G50-45 110 ezer forint körül kapható, s így már egy nagyon vonzó összkép rajzolódik ki.

Előny: takarékos hardverek, könnyű
Hátrány: a kijelző lehetne szebb

Memóriából nincs hiány - Toshiba Satellite C55

Kis képzavarral élve tesztünk fekete báránya a mezőny egyetlen fehér színű versenyzője, a Toshiba Satellite C55. Ez egyébként csak félig igaz, mert a gép alja fekete maradt, így kézbe véve kicsit furcsa az összkép, de mivel asztalra téve ez nem különösebben feltűnő, el tudtuk nézni a dizájn kettősségét. A fehér egyébként jól áll neki belül is, de ez sajnos nem kompenzálja, hogy az anyag, amiből felépítették, elég könnyen meghajlik, illetve azt, hogy a billentyűzete kicsit ragadósnak tűnik. Szerencsére a tapipaddal ezúttal minden rendben volt, itt a gombok is minőséginek tűnnek. Kicsit ugyan közel helyezkedik el a billentyűzethez, így hosszú szövegek gépelése közben lehet, hogy érdemes kikapcsolni.

 

A beépített Intel Core i3-3110M nem a legtakarékosabb processzor, cserébe meglehetősen fürge, ráadásul ebbe a gépbe 6 GB memóriát és egy GeForce 710M grafikus kártyát építettek, ami meg is látszott a teljesítményén. Ráadásul a Toshiba gépe akár SSD-meghajtóval és 32 GB memóriával is kérhető, amelyekkel garantáltan évekig elboldogulnánk. De az alapspecifikáció is tökéletes a mindennapos feladatok ellátására, sőt, akár nem túl régi játékok futtatásával is meg lehet próbálkozni. Persze a grafikus beállításokat nem érdemes a maximumra tekerni, de mérsékelt beállításokkal élvezhető eredmény érhető el.

A kijelző felbontása ezúttal is 1366×768 pixel, és csodát ettől sem kell várni, de hozza az átlagos színvonalat. Akárcsak a csatlakozók tekintetében, ezen is a megszokott 3 darab USB-port, a HDMI-, a VGA- és az Ethernet-csatlakozó található meg, de szerencsére nem spórolták le a kártyaolvasót, és a jack-csatlakozókat sem. A gép éppen hogy befért 150 ezer forintos határ alá, de ezért a teljesítményért ez az ár nem sok érte, sőt aki teheti, szerintünk kérjen bele plusz 20 ezer forintért SSD-meghajtót is.

Előny: remek bővíthetőség, 6 GB RAM
Hátrány: megosztó dizájn, gyenge klaviatúra

Színesíti a teret - Acer Aspire E 14

Elsősorban mérete miatt tűnt ki a tesztből az Acer Aspire E 14, ugyanis ez a gép 14 hüvelykes kijelzővel érkezett. Első látásra nem tűnhet soknak az 1,6 hüvelyknyi méretkülönbség, érzetre azonban nagyon sokat számít. Sokkal kompaktabb hatást kelt, a többiek behemótnak tűntek mellette, még akkor is, ha a tömegén nem érződött a méretcsökkenés. Ez a mínusz pont azt eredményezte, hogy eltűnt a billentyűzetről a numerikus rész, helyette pedig tesztünk legjobban használható kompakt klaviatúráját sikerült beépíteni. Ugyanígy a kissé elavult optikai meghajtót is hiába keresnénk, ebben a gépben az sincs. Felmerül persze a többi gép esetében is, hogy van-e létjogosultsága, mindenesetre ebbe kár lett volna még belezsúfolni azt is.

 

 

Van viszont egy szépen kivitelezett minőségi gépház, egészen letisztult dizájnnal. Mondjuk, a monitor fedele nagyon könnyen koszolódik, és az helyszínelőknek is könnyű dolga lenne, ha ujjlenyomatok után kutatnának rajta. Ráadásul az Acernél gondoltak a főként a fiataloknál felmerülő igényre, és több (egészen pontosan hat) színben is elérhetővé tették a gépet. Mi egy fekete, linuxos változatot kaptunk tesztre, de létezik belőle érintőképernyővel felvértezett Windows 8-as típus is.

A belsejében egy nagyon keveset fogyasztó, Core i5-4210U processzor és egy kevésbé combos Intel HD Graphics 4400 grafikus vezérlő bújik meg, illetve 4 GB RAM és egy 500 GB-os HDD. Ebből már jól látszik, hogy nem fogunk vele 3DMark csúcsokat döntögetni, de érzésre szerencsére ezzel sem volt probléma, gördülékenyen futott minden, és ráadásul végig csendben, alig lehetett hallani a ventillátor zaját.

Előny: kompakt méret, minőségi felépítés
Hátrány: gyenge grafikus vezérlő

Összegzés

Nehéz egyértelmű győztest hirdetni a mezőnyben, annak ellenére, hogy – az Acer kivételével – egy elég homogén „társaságot” vetettünk össze. A gépek között ugyanis olyan kis eltérések mutatkoztak, hogy nyugodtan lehet dönteni az egyéni ízlés alapján, egyik versenyzővel sem fog senki sokkal jobban vagy rosszabbul járni. Ha valakinek fontos az, hogy egy többihez képest kompakt, kisebb táskában is elférő gépe legyen, akkor annak az Acer megoldása lehet az ideális választás – ezért is kapta ő a legjobb dizájnért járó díjat. A teljesítmény és bővíthetőség szempontjából a Toshiba megoldása az egyik legjobb, bár az Asus gépének grafikus kártyája erősebb. Épp ezért utóbbi gépet választottuk a teszt győztesének, átlagban hozta a legjobbakat: teljesítményben, dizájnban és kényelemben egyaránt jó volt. A Lenovo notesze kapta a PC World ajánlata díjat, mert ár/érték arányban e termék volt a legjobb tesztalanyaink közül.

150 ezer forintból egyébként nem lehet csodát tenni; a gyártóknak ilyen nagy példányszámban értékesített gépeknél minden cent számít, nagyon meggondolják, hogy mit építenek bele. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy éppen egy ilyen kissé szürke mezőnyből lehetne kitűnni valami olyan okos újdonsággal, amely után kapkodná a levegőt a konkurencia. Ilyennel most nem találkoztunk, de azt mindenképpen pozitívumként kell elkönyvelni, hogy ma már 150 ezer forintért a nagy gyártóktól valóban lehet olyan gépet kapni, amely adott esetben akár évekig ki tudja szolgálni az általános igényeket, de arra azért mindenképpen figyeljünk oda, hogy milyen hosszú garanciális időtartamot kapunk a pénzünkért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.