Hirdetés

Biztos jó ötlet házilag NAS-t építeni?



|

Milyen jó ötlet is régi gépet fájlszerverként üzemeltetni - ingyen van, ismerjük a hardvert és szabadon konfigurálhatjuk. Vagy mégsem olyan jó ötlet?

Hirdetés

Az otthoni felhasználásra szánt NAS-ok, pontosabban hálózati fájltárolók néhány éve még tényleg csak arra voltak alkalmasak, amit a nevük is mutat: fájlokat tároltak a helyi hálózaton. Ez akkoriban nagy szám volt, különösen azon modellek, amelyek azért néhány extra szolgáltatást is nyújtottak. Ilyen volt a komolyabb RAID-tömbök kezelése, az FTP kliens és a távoli elérhetőség fájlkezelővel - na persze nem mobil appal vagy ilyesmivel, hanem szigorúan böngészőn keresztül.

Hirdetés


Erre kiválóan alkalmas egy szimpla, levetett PC is: a házat telepakoljuk merevlemezzel, a felesleges fogyasztókat, úgy mint hangkártyát, a túlzottan erős videokártyát, optikai meghajtót stb. kihajítjuk és máris kapunk egy NAS-ként üzemelő PC-t. Persze itt a Windows nem feltétlenül jó választás: ha ezt szeretnénk NAS-funkciókra, ahhoz sok-sok extra szoftvert, FTP-szervert stb. kell telepítenünk és a hálózatos beállításoknál is résen kell lennünk. Arról nem is beszélve, hogy szükséges a távoli hozzáférés, hogy frissíteni tudjuk a Windowst és karbantartani a rendszert.


Célszoftverek

Ennél elegánsabb módja is ismert a házilag épített NAS-nak. Ha tényleg rászánjuk magunkat, hogy mi készítjük el, érdemes egy Atom vagy AMD AM1-alapra építeni a rendszert, amelybe egy SATA-RAID-kártyával kapcsolhatjuk a HDD-ket megfelelő, mondjuk RAID 5 tömbbe. Kell még memória, tápegység, egy megfelelő ház és a szoftver. Ez utóbbi kulcsfontosságú és az egyik legelterjedtebb a FreeNAS, ami nevéből adódóan is ingyenes, de említhetnénk a NAS4Free-t is, ami szintén ilyen célrendszer. Ezen OS-ek előnye, hogy távolról is kényelmesen, elegáns felületen konfigurálhatók, támogatnak minden fontosabb funkciót és megbízhatóan futnak akár évekig is kikapcsolás nélkül.


Persze a Windowsnak is megvan az előnye, különösen akkor, ha rögtön a Windows 10-re szavazunk. Például ott a Tárolóhelyek szolgáltatás (Storage Spaces), amely a RAID-nél rugalmasabb HDD-összefűzést tesz lehetővé akár speciális hardvervezérlő nélkül is. Emellett a szokásos szolgáltatások mellett extrákat is telepíthetünk: például VirtualBoxot vagy egy Minecraft szervert.


Dedikált NAS-ok

A dedikált NAS-ok világában egy nagyon fontos változásnak lehettünk tanúi az elmúlt 1-2 évben: az árak hatalmasat zuhantak. Egy 4-fiókos NAS-t már messze 100 ezer forint alatt megkapunk, 100-150 ezer forint között pedig már olyan modellt kapunk, amely bámulatos extrákra képes. Például a klienshez passzoló formátumra kódolja a videókat valós időben, streamelés közben, Torrent-klienst futtat minden extra funkcióval felvértezve, virtualizált OS-eket indíthatunk rajta, kapunk www és mail szervereket, a felhőtárhelyekhez is kapcsolódik a NAS automatikus oda-vissza mentéssel és ott van még a hardveres RAID, illetve a szintén hardveres titkosítás is.


A dedikált NAS-ok további előnye, hogy mobil appokat is kapunk ingyen, amelyekkel egyszerűbb a fájlok böngészése, lejátszása és ehhez kapcsolódó, szintén nagyon hasznos tulajdonság a privát felhő is, ahol nem a Google vagy a Microsoft, hanem saját eszközünk a felhő "agya".


Te építed a NAS-odat vagy kész megoldást választasz?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.