Hirdetés

Boltokban a GeForce 7800 GTX



|

Hirdetés

A termék fogadtatása az első tapasztalatok, és teszteredmények alapján igen jónak mondható.

A már régóta ígért nVidia videókártya GeForce 7800 GTX néven kerül forgalomba, és most már biztossá vált, hogy a korábban előre jelzett specifikációk helytállóak voltak. Ennek megfelelően tehát a 302 millió tranzisztort tartalmazó új chip a taiwani TMSC üzemeiben készül 11 nanométeres gyártástechnológiával. A 24 pixel-futószalaggal, valamint 8 vertex feldolgozó egységgel rendelkező központi mag órajele 430 Mhz, melynek működését összesen 512 MB méretű, 1200 Mhz-en funkcionáló GDDR3-as memóriák segítik. Ez az összeállítás a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb eszközt takarja, amely elképesztő módon esetenként akár a GeForce 6800 Ultra teljesítményének háromszorosát is produkálhatja, köszönhetően a jelentősen megváltozott tervezésnek, illetőleg felépítésnek (elemzők véleménye szerint az új GPU szinte csak órajelében különbözik a PlayStation 3 számára gyártandó RSX-től). Nagyon jelentős eredményként értékelhető továbbá, hogy a jelek szerint új GPU-jával az nVidiának sikerült végre úrrá lennie a GeForce 5xxx sorozat megjelenése óta folyamatosan fennálló hűtési nehézségeken, amely a cég számára komoly szakmai kudarcokat, és ezzel együtt anyagi veszteségeket eredményezett. Az eddig érkezett hírek azt mutatják, hogy a chip nem melegszik jobban, mint az előző generáció csúcsmodelljei, nem igényel extra tápot (noha a csatlakozó azért rajta van), és külön PCI helyet sem foglal el.

Természetesen a gyártó nem feledkezett meg az SLI technológiáról sem, melynek kihasználása révén a felhasználók két kártya összekapcsolásával jelentős teljesítménynövekedést érhetnek el, amely még extrém felbontásokban is jól megfelel a kihívásoknak. A chip megfelelő működtetését a napokban kiadott ForceWare 75 meghajtó-csomag biztosítja. Érdemes mindamellett kiemelni, hogy a jelek szerint nem a GeForce 7800 GTX lesz az új nVidia grafikus generáció csúcsa. Igen valószínű, hogy a cég tervezi egy még nagyobb teljesítményű, ennek megfelelően komolyabb hűtéssel, és több energiával ellátott grafikus vezérlő piacra dobását valamikor az év második felében. Piacpolitikai szempontból ez mindenképpen indokolt, és jó döntés lehet, hiszen a nagy rivális Ati R520-as lapkájának premierje július közepén várható. Az új GeForce kártyák ára hazánkban várhatóan 130 ezer forint körül alakul majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.