Hirdetés

Bővítés a 12 ezer Ft-os Raspberry Pihez



|

A vezérlőkimeneteket biztosító Gertboard majdnem annyiba kerül, mint maga a Pi.

Hirdetés

Többször is beszámoltunk már a világ jelenleg talán legérdekesebb házibarkács számítógép alaplapjáról, a Raspberry Pi-ről. A raspberrypi.org fejlesztőközösség 5 éves munkáját siker koronázta, az igen olcsó, ARM processzorra és GPU-ra épülő, hitelkártya méretű kis gépre olyan mértékű kereslet mutatkozott, hogy nemrég oldották csak fel azt a korlátozást, miszerint egy vásárló csak egyetlen darabot rendelhet belőle. Az is sokat elárul, ha megnézzük a gyakran feltett kérdéseket az Element14 honlapján, egyetlen technikai jellegű sincs köztük, mind a szállításra, elérhetőségre, tervekre vonatkozik. (A technikai FAQ külön oldalon szerepel.)

 

 

A napokban jelent meg az első kiegészítő a ma már néhány hetes szállítási idővel beszerezhető géphez. Maga a Pi Model B alaplap is felvonultat be- és kimeneteket, van jack hang kimenet, HDMI, USB és háttértárnak SD kártyafoglalat no és Ethernet csatlakozás, azaz egy komplett kis gépecskéről van szó. Ugyanakkor ha berendezéseket szeretnénk vele vezérelni, műszereket leolvasni és persze az elmaradhatatlan LED villogtatás is ott szerepel a kívánságlistánkon, akkor szükségünk lesz műszerész szemszögből hasznosítható portokra, kivezetésekre is. Ezeket biztosítja a Gertboard, a zacskóban érkező lapot, kapcsolókat, ledeket és IC-ket magunknak kell összeforrasztgatni.

 

 

 

Érdemes megnézni, hogy milyen érdekességeket lehet megvalósítani az olcsó masinával, a legutóbbi látványos kísérlet egy fénnyel rajzoló projekt, amit részletesen le is írnak a honlapon.

 

A kereskedés szépségei közé tartozik, hogy az eredetileg, az USA területéről 35 dollárért hozzáférhető Pi itthon az Egyesült Királyságból rendelhető, 35 fontért, ami ugye már jóval többet nyom Forintban. Ugyanígy áll a dolog a Gertboard kapcsán, ami 30 dollárba (vagy fontba) kerül és amire érvényes az egy ember egy darabot rendelhet elv. Már rendelhetünk, az első kiszállításokat szeptember közepére ígéri az Element14, a Raspberry Pi maga mintegy három hetes átfutással lehet a miénk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.