Hirdetés

Budapesten debütált a Lumix G5, kipróbáltuk



|

Még kisebb, könnyebb DSLR alternatívával jelentkezett a Panasonic.

Hirdetés

 

A július elején tartott nemzetközi sajtórendezvényen már kipróbálhatták a régió újságírói a Panasonic legújabb készülékeit, köztük a tükörreflexes (DSLR) gépeket egyre inkább kiváltó legújabb DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) modellt, a G5-öt is.

A Lumix G5 ránézésre olyan sokban nem tér el az elődmodelltől, a G sorozat legújabb és persze legerősebb tagja. (A sorozat tükör nélküli rendszerkamerákból áll, melyek a Micro-4/3-os szabványhoz illeszkednek, így több gyártó objektíveiből válogathatnak a fotósok.) Legjelentősebb újítása az exponáló gomb mellé telepített zoom billentyű, mellyel a motoros zoom objektívek rezzenéstelenebbül kezelhetők. A viszonylag olcsó kamera kitben egy 14-42 milliméteres alap objektív van, aminek gyújtótávolságát manuálisan állíthatjuk, be kell szereznünk egyet a Panasonic X sorozatú, tápellátással és motorral rendelkező objektív modelljeiből, ha az újítást ki szeretnénk használni, addig csak a menü vezérlésére használható a zoom billentyű.

 

 

Vérbeli fotósok számára talán jelentéktelennek tűnhet ez az újítás, hiszen kézzel sokkal gyorsabb áttekerni a zoom állását, de egyből értelmet nyer a motoros zoom, ha videózunk. A G5 Full HD (AVCHD) és 1080/50p (MP4) videók készítésére képes. Tapasztalataink szerint igen jó minőségben dolgozik a G5, de azért olykor előfordul fókuszvesztés. A mintavideón érezhető, hogy a zoomobjektív kézi állítása megbillenti a kamerát, ez a motoros objektívvel kiküszöbölhető.

 

 

 

A minta fotók alatt a cikk folytatódik!

 

 
 

 

Az alapokat 16 megapixeles Live MOS érzékelő és a Venus Engine VII FHD videofeldolgozó együtt adja. Gyorsabb lett az automata fókusz és már 6 felvételt készíthetünk másodpercenként, az ISO érték pedig kitolódott 12 800-ig. A mintaképeken látható, hogy elég jól helytáll az érzékelő verőfényben és igen gyenge fényviszonyok közepette is (mindemellett a felvételek még a G5 előzetes kiadásával készültek, így a gyártó nem javasolja, hogy ez alapján értékelje ki bárki is a készülék végleges képminőségét.)

 

Az alap kit objektívvel vehettük kézbe néhány órára a G5-öt. A nyílt színen inkább a beépített EVF-re hagyatkoztunk, ez a legtöbb esetben (automata fókusz mellett) elég részletes előképpel szolgált, a nap végén nem kellett rosszul fókuszált képek tucatjait kidobálnunk. A három hüvelykes érintőképernyő ki- és szembefordítható, videózásnál sé kompozícióknál tett jó szolgálatot. RAW és JPG képek együtt is készülhetnek, persze a 25 MB/s írási sebességű SDHC kártyával többet kellett várnunk ilyenkor.

 

Az új rendszerkamera már augusztustól kapható lesz, árát egyelőre nem jelentették be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.