Hirdetés

Canon EOS 5D Mark II teszt



|

Átlépték a 20 megapixeles határt - nézzük, ezen kívül még mi mást tud a nagysikerű EOS 5D utódja!

Hirdetés

A Photokina előtt a fotós honlapokon és fórumokon sok találgatás előzte meg a népszerű Canon EOS 5D utódjának megjelenését, azonban végül is ezeknek csak egy kis része vált valóra. Amit természetesen mindenki eltalált, hogy marad a teljes Leica-képkocka méretű, azaz 36×24 mm-es CMOS-képérzékelő, azonban azt csak kevesen tippelték, hogy a Canon átlépi a 20 megapixeles határt. Márpedig az EOS 5D Mark II CMOS-lapkáján 22 millió képpont található, amelyek közül 21,1 millió vesz részt a képalkotásban. A novemberi nyomtatott magazinunkban bemutatott EOS 50D-nél is említett résmentes mikrolencse-rendszernek köszönhetően azonban a 65 százalékos pixelszám-növekedés (12,8 MP-ről 21,1 MP-re) mindössze 22 százalékos pixelméret-csökkenéssel (8,2×8,2 µm-ről 6,4×6,4 µm-re) járt.

20090518-canon-5d-markii-teszt.jpg
 


A nagy szenzorméretnek köszönhetően a lapka „pixelsűrűsége” mindössze 2,4 MP/cm2, míg a mai kompaktgépek hasonló értéke 30–40 MP/cm2 között mozog, de még a ma már közepes felbontásúnak mondható APS-C méretű érzékelőkön is 3-4 megapixel található egy négyzetcentiméteren, márpedig a pixelméret az egyik legfontosabb tényező a képminőség szempontjából.


A 36×24 mm-es érzékelőméret egyben azt is jelenti, hogy az objektíveknél nem kell semmilyen szorzótényezővel számolnunk, ami elsősorban a nagylátószögű objektíveket használóknak kedvez – ugyanakkor az EOS 5D Mark II-höz EF-S jelű Canon vagy DC jelű Sigma objektíveket nem használhatjuk, hiszen ezeket kimondottan APS-C szenzorokhoz tervezték.

20090518-canon-5d-markii-digic4.jpg

A Canon EOS 5D Mark II „esze” a DIGIC 4 képfeldolozó processzor


Méretek, formák


A Canon EOS 5D Mark II mérete gyakorlatilag megegyezik elődje nagyságával (csupán fél milliméterrel lett magasabb), azonban egy kicsit megváltozott az alakja, aminek köszönhetően fogása még kényelmesebb, stabilabb lett. Sokaknak furcsának tűnhet, hogy a váz nem tartalmaz felugró vakut, azonban ebben a kategóriában ez teljesen elfogadott.

20090518-canon-5d-markii-sensor.jpg

A Canon EOS 5D Mark II érzékelőjének felülete 20-30-szor nagyobb a mai kompaktgépekénél


Az EOS 5D Mark II legtöbb újdonsága megegyezik az EOS 50D-ével, hiszen ezek többsége a DIGIC 4 képfeldolgozó processzornak köszönhető. Így például ebben is megtaláljuk az automata világosság-optimalizálást, a többfokozatú zajszűrést, a peremsötétedés-korrekciót, vagy például a legfeljebb 20 objektív autofókusz-finomhangolását. Az EOS 5D Mark II ISO-tartománya két fényértékkel nőtt az EOS 50D-hez képest – eggyel lefelé és felfelé. Az érzékenységet ugyanis ISO 100 és 6400 között 1/3 fényértékenként állíthatjuk, míg az ISO-kiterjesztést bekapcsolva választhatjuk az ISO 50 (L), 12 800 (H1) és 25 600 (H2) értékeket is.


Természetesen az EOS 5D Mark II hátoldalán is az új 3 hüvelyk képátlójú, 920 ezer szubpixelt tartalmazó 160 fokos betekintési szögű, csillogásmentes bevonatú folyadékkristályos kijelzőt találjuk, amit nemcsak a fényképezőgép beállítására és a képek visszanézésére, hanem a fényképek és videók megkomponálására is használhatunk. Igen, videók, ugyanis az EOS 5D Mark II-vel teljes HD felbontású (1920×1080) vagy 640×480 pixeles, H.264-kódolású QuickTime videókat is felvehetünk. Ám mindez sajnos nem jelenti azt, hogy az EOS 5D Mark II-vel kiválthatunk egy HD-videokamerát is.


Az autofókuszt mint olyant ugyanis el kell felejtenünk, a LiveView bármelyik autofókusz-üzemmódja gyakorlatilag használhatatlan videofelvételre. Így marad a kézi fókuszálás, a lassú, előre megkomponált mozgások rögzítése. Ugyanakkor mégsem mondhatjuk, hogy az EOS 5D Mark II videoképessége semmire sem használható. Lemezmellékletünkre a teszt- és mintaképek, valamint mintavideók mellé elhelyeztünk néhány linket is, amelyek Vincent Laforet Pulitzer-díjas fotóművész és Bruce Dorn fotós három EOS 5D Mark II-vel készült alkotását bemutató oldalakra vezetnek. Jól látható ezekből, hogy az EOS 5D Mark II-vel és megfelelő tervezéssel, valamint kiegészítőkkel (például profi objektívekkel) milyen hihetetlen képminőségű mozik készíthetők.


Értékelés


Megnevezés: Canon EOS 5D Mark II


Előny: teljes képkockaméretű érzékelő, kiváló képminőség, nagyméretű és nagy felbontású LCD, állítható erősségű képzajszűrés, finomhangolható autofókusz, magyar nyelvű menü


Hátrány: csak 9 fókuszpont, alacsony sorozatfelvételi sebesség, videónál használhatatlan autofókusz

Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.