Hirdetés

Canon PIXMA MP620 teszt



|

Az ütős szolgáltatások és a vezeték nélküli csatlakozás a halk multifunkciós erősségei

Hirdetés

Ezüst területekkel frissített fekete PIXMA lakk designba formázták a Canon MP620-as tintasugaras multifunkciós nyomtatót, ami jól sikerült, akár exkluzív helyekre is nyugodtan telepíthetjük. Előny, hogy a szép külső visszafogott, más modelleknél lényegesen finomabb zajjal párosul. A szokásos felállást követi az MP620 kialakításában, egy álló és egy fekvő tálcával, felül pedig a kis helyigényű, de 2400 dpi felbontású lapolvasóval. A központi helyet a könnyen kezelhető vezérlőtárcsa és az LCD kijelző foglalja el, honosított menüvel. A képernyő kikapcsolt állapotban nagynak látszik, az aktív felület (6,2 centiméteres átló) csak mintegy fele a panel látszólagos méretének. Azért még így is marad elég hely a kezeléséhez.

 

 

canon pixma mp620 tintasugaras multifunkcios wif ilcd

 

Hagyományos USB 2.0 csatlakozással vagy vezetékes és vezeték nélküli hálózaton megosztva is használhatjuk az MP610-at. Windows vagy Mac OS alapú számítógéphez biztosít hozzá a gyártó meghajtóprogramokat. Amennyiben USB csatlakozással használjuk, úgy problémamentes a telepítés, de az Ethernet vagy Wi-Fi beállítása némi szakértelmet igényel, kezdő felhasználóknak nem biztos, hogy zökkenőmentes.

 

Tintarendszere megegyezik a már bemutatott egyfunkciós PIXMA iP3600 nyomtatóművével. Öt tintát alkalmaz, az egyes patronok bár nem nagy kapacitásúak, de egyenként cserélhetők. A három alapszín mellett egy fotó fekete és egy szövegnyomtatáshoz tervezett pigment alapú fekete szerepel a készletben. Ennek előnye, hogy a hat alapszínű fotónyomtatóknál olcsóbban lehet vele dolgozni és a fotók minősége a nagy felbontásnak köszönhetően közel azonos. A fotó árnyalatok szépek, a bőrszíneknél is csak minimális szemcsézettség érhető tetten, leginkább csak nagyítóval.

 

A második, pigmentált tintának köszönhetően a fekete szövegek lézernyomtató kontrasztot adnak, igaz a kontúrokra ez már nem egészen igaz, észlelhető némi szórás. A színes dokumentum nyomatok is jól hatnak normál papíron. Összességében a készülék hozza az öt tintás nyomtatórendszerek előnyeit, nagyon széles nyomattípus körben adva megfelelő minőséget.

 

 

canon pixma mp620 tintasugaras multifunkcios wifi
 

 

 

Két papírtálca is része a nyomtatónak, így nem kell cserélgetnünk a fotópapírt és a normál lapokat. Mindkét tálca kapacitása csekély, személyi használatra tervezett. Az MP620 alapterület igénye meglehetősen nagy, de ebben már benne foglaltatik az alsó tálca is. A kimeneti tálca puhán lenyílik magától, nem sok extra területet foglal, mert a lapok majdnem egészen elférnek a gépházban. Sajnos a duplex – ami eddig ebben az árkategóriában divat volt a Canonnál – már nem része az MP620-nak.

 

Nagyon halk a készülék, előkészítéskor más modellektől megszokott zörgés-csattogás helyett csak finom búgást hallat. Nyomtatás közben sem lehet rá egy rossz szavunk sem, a piac egyik leghalkabb személyi tintasugaras nyomtatójával van dolgunk. Viszonylag hosszú ideig ellenőrzi a fej állapotát, ha hosszabb állás után kapcsoljuk be, ezért a bekapcsolás utáni első tesztoldalra éppen két percet kellett várnunk. Ugyanez bemelegített állapotban csupán 16 másodpercet vett igénybe. A tízoldalas monokróm szövegdokumentumhoz 1 perc 45 másodperc kellett, valós monokróm nyomtatási sebességnek majdnem pontosan 5,71 lap/percet kaptunk. Összetett színes tesztdokumentumunkkal 2,31 lap/perc folyamatos nyomtatási sebességet sikerült elérnünk. Közepesnek ítéltük a készüléket a kisebb tintasugarasok között, viszont gyakran kerülnek indításra fejellenőrző futamok, ezek miatt a nyomtatás késedelmet szenved és ez olykor bosszantó lehet.

 

 

canonpixmamp620koltsegek.png

 

 

Ha az ISO kompatibilis kapacitás értékek alapján számolunk, nem kapunk ijesztő költségeket az MP620 esetében, egy belépő színes lézernyomtatóval is körülbelül itt járnánk. Viszont minden színes tintasugaras használ tintát szerviz célokra (fej karbantartás) azokból a színekből is, amikből nem nyomtatunk, ez a fogyasztás ront a hivatalosan megadott költségeken. Az ISO értékek alapján számolt Ft/lap értékek tehát csak abszolút folyamatos terhelés esetén érvényesek, a gyakorlatban ennél valamivel magasabbra számíthatunk, a használat gyakoriságától függően.

 

Lévén multifunkciós, használhatjuk az MP620-at lapolvasóként akár hálózaton is és másolásra is alkalmas. Előbbi esetben a Canon jól bevált, kezdők és haladók számára külön kezelőfelületet kínáló TWAIN felületét, no és az MP navigátort vehetjük igénybe: előbbi precízebb, utóbbi kényelmesebb. A TWAIN beállítások között ott találunk minden szükségeset, ilyen a kifakult színek helyreállítása, szemcsézettség eltávolítása, por- és karcolásmentesítés, háttérfény korrekció, automatikus tónus vagy a moire eltávolítás (descreen). A mellékelt szoftverrel alap szinten magyar nyelvű karakterfelismerésre is van lehetőség. Közvetlenül a berendezéssel, USB meghajtóra is olvashatunk be, PDF vagy JPEG formátumban.

 

 

canonpixmamp620twain_.png
 

 

 

Számos digitális másolófunkció áll rendelkezésre, mint a szegély nélküli másolás, 2 és 4 az egyre, képismétlés, könyvmásolás keret és kötés nélkül, körbevágott terület másolása. Kiválasztható nem másolandó ablak is, ami kimarad a kópiákon. Az okos könyvmásolás részint kiküszöböli a CIS lapolvasók hibáját, a gerinc helyén és a környező területeken jelentkező fekete beszűrődést önállóan eltávolítja a rendszer. Ez a funkció sok festéket megtakaríthat és általában működik is, ha az útmutatásnak megfelelően pozicionáljuk a könyvet. Nagyon hasznos és jó fotóhűséget ad a fotó reprodukció funkció, ilyenkor akár egyszerre négy képet is az üveglapra helyezhetünk, a beigazítás és másolás automatikus.

 

Összességében egy igen kényelmes menüt, dokumentumok és fotók esetében is jó nyomatminőséget nyújt az MP620, megfejelve a szokásosnál hasznosabb és bőségesebb másoló és lapolvasó funkciókkal. Akad ugyan olyan készülék, mellyel (némileg gyengébb minőség mellett) olcsóbban jöhetünk ki, de az MP620 költségei is tarthatóak az otthoni fronton. Sebesség terén csak közepeset nyújt, de nagyon jók a szolgáltatások és kis türelemmel kábelmentesen illeszthető a nyomtató. A CD/DVD nyomtatás lehetőségét és a duplexet még el tudnánk benne képzelni, akár a WiFi árán is, ha viszont ezek nem hiányoznak, akkor otthoni-személyi használatra érdemes számításba venni az MP620 beszerzését.

 

 

 

Névjegy

 

Termék: Canon PIXMA MP620

Forgalmazó: Canon Hungária Kft

Ár: 41 400 Ft

Web: Canon PIXMA MP620 weboldala

 

 

Értékelés

 

Canon PIXMA MP620

Előny: Jó általános nyomatminőség, kiváló másoló és lapolvasó szolgáltatások

Hátrány: Nem túl gyors, nem könnyű a Wi-Fi telepítés

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 4

 


 

Időeredmények:

Nyomtatás:

 

Tesztoldal hideg állapotból: 02:00

Tesztoldal meleg állapotból: 00:16

Monokróm szövegdokumentum 1. oldal: 00:28

Monokróm szövegdokumentum 10. oldal: 01:45

Tízoldalas színes dokumentum 1. oldal: 00:43

Tízoldalas színes dokumentum 10. oldal: 04:19

Fotó A6 szegély nélkül első példány: 01:24

Fotó A6 szegély nélkül további példányok: 01:07

 

 

Szkennelés:

 

Előnézet: 00:05

Monokróm szöveg 300 dpi: 00:11

Dokumentum 200 DPI A4 descreen: 00:43

Fotó 300 DPI 10×15 cm: 00:14

Fotó 600 DPI 10×15 cm: 00:23

 

 

Másolás:

 

Monokróm szöveg A4 első példány: 00.16

Monokróm szöveg A4 további példányok: 00.08

Dokumentum, színes A4 első példány: 00:35

Dokumentum, színes A4 további példányok: 00:29

Fotó, minőségi 10×15 cm első példány: 01:34

Fotó, minőségi 10×15 cm további példányok: 01:18

Fotó reprodukció 10×15 cm, minőségi: 2:37

Fotó reprodukció 10×15 cm, normál: 2:06

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.