Hirdetés

Casio, avagy az úttörő az Apple Watch előtt



|

A Casio már évtizedekkel ezelőtt tisztára söpörte az utat az Apple Watch számára.

Hirdetés

A piacelemzők jóslatai szerint az idei évben már megtöbbszöröződnek a viselhető eszközök és az okosórák eladásai. Az őrületből viszont nem igazán veszi ki a részét a Casio, amely ennek ellenére egyáltalán nem küzd pénzügyi problémákkal. 

Hirdetés

Az okosórák fogalma azonban egyáltalán nem ismeretlen a Casio számára, sőt. Ami azt illeti, az elmúlt évtizedek alatt számos akkoriban hihetetlen próbálkozásuk volt, az úttörő ötleteikkel pedig mondhatni tisztára söpörték az utat a mai okosórák és az Apple Watch előtt. Szótár, kamera, GPS vagy érintőképernyő? A Casio ezeket 20-30 éve már beletette az óráiba. Következzen néhány bizonyíték. 

 

A Casio első digitális órája

A Casiotron 1974-ben indította el az őrületet: az első digitális órába naptárat tettek. A mai árfolyamhoz igazítva körülbelül 1000 dollárt kellett érte fizetni, amit figyelembe véve már egészen olcsónak tűnik az Apple Watch belépőmodellje. 

 

Érintőkijelző

A Casio Databank szériás óráira számológép került, ami akkoriban nagyon nagy dolog volt. Még hihetetlenebbnek ígérkezett a DB-1000, amelynek a szenzorai képesek voltak felismerni az ujjainkkal rajzolt számokat. Mikor? 1984-ben. 

 

Kamerás óra

A kamera még mindig sok okosórából hiányzik, pedig annyira nem is újdonság. A Casio több mint egy évtizeddel megelőzte a Samsungot. Először még monokróm kamerát és kijelzőt használtak, de egy évvel később mindkettőt színesre cserélték. 

 

Hőérzékelő szenzor csuklón

A Casio azokról is gondoskodott, akiknek mindig szüksége volt a pontos hőmérsékletre. Az infravörös, irányított hőérzékelő szenzor egészen hihetetlen dolognak tűnt a maga korában. 

 

Mozgásérzékelős játék

Egy vibrációs modullal egészítették ki a Casio Cyber Crosst, amely infrás szenzorral tette lehetővé, hogy a többi ilyet viselő emberrel küzdjünk meg. Később mozgásérzékelő követett minket, és a karunk mozgását. 

 

Nagy ötlet a szótár

Igazán nagy ötletnek tűnt 1982-ben a T-1500-as óra, amely japán-angol szótárat kapott. Állítólag az alapszintű középiskolás mondatokkal is el lehetett boldogulni ezen keresztül, de persze kicsit sok gombot kellett hozzá nyomkodni. 

 

Távirányító, csuklón

A Casio CMD-10 képes volt infrán keresztül a tévénket, a zenelejátszónkat és a videorögzítőnket is irányítani. Bár erre egyre több okostelefon is alkalmas, az okosórákból még hiányzik ma ez a funkció. 

 

Jelezte a barnulást

A Casio olyan szériát is dobott már régen a piacra, amely beépített UV-szenzort kapott. Ez figyelte, hogy mennyi nap ér minket, és ha már a veszélyes szinthez közelítettünk, akkor vibrációval jelezte: elég a barnulásból. 

 

Google Maps helyett

Egy apró görgő került a Casio egyik térképes órájára, amely persze nem a kijelzőn mutatta az utat. Ehelyett papírtérképen lehetett görgetni, és meghatározni az órával, hogy mennyire távoli az út. Google Maps persze még nem volt 1989-ben.

 

Szerintetek mit tudna most a Casio, ha egy vérbeli okosóra fejlesztésére szánná el magát?  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.