Hirdetés

A három lemezlovas



|

A három legolcsóbb, CD/DVD nyomtatásra is alkalmas tintasugarast állítottuk hadrendbe.

Hirdetés

Legtöbben tintasugaras nyomtatót választanak otthonra és valóban, a rendszeres, de kis volumenű használatra ez a legjobb. Örvendetes, hogy lassan az alsó kategóriában is találhatunk olyan modelleket, amelyek a lézernyomtatókhoz közel álló, esetenként azoknál jobb nyomtatási költségeket biztosítanak, ha nagy kapacitású patronokat vagy tinta pakkokat vásárolunk.

 

epsoncdprint_k.jpg
 


Az is a tintasugarasok mellett szól, hogy nagyon változatos jellegű nyomtatási feladatokra kaphatóak, több fajta médiát kezelnek, mint egy személyi lézernyomtató. Megfelelő minőségű dokumentumokat készítenek és szinte szemcsementes fotókat állítanak elő nagy színtartománnyal. Számos modellt olyan mechanikával szereltek fel, amelynek segítségével közvetlenül képes nyomtatható (inkjet printable), fehér felületű írható CD-re vagy DVD-re dolgozni. Jelen tesztünkben ezek szerepelnek. Ha ilyen készüléket választunk, akkor a matricás címkézést jóval felülmúló minőségben leszünk képesek akár fotó jellegű címkék előállítására is, legalábbis otthoni vagy néhány fős irodai igényeinek megfelelő mennyiségekben.

Időeredmények és technikai adatok 


Tesztrésztvevőinket persze nemcsak CD-nyomtatásban, hanem monokróm és színes dokumentumok, valamint fotók előállításában is próbára tettük, az időeredményeket pedig külön táblázatban tüntettük fel. Figyelembe vettük a költségeket, de főként a használhatóságot, sokoldalúságot és a nyomatminőséget.

 

Időeredmények másodpercben

speeds_1_k.jpg

 

 

Készülékadatok

nyomtatominiringtablazat2.png

 

 

 

HP Photosmart D5460


Nem túl nagy méretű készülék a Photosmart D5460, bizonyosan elfér egy normál íróasztalon. A könnyebb kezelhetőség érdekében egy bélyegnyi színes LCD-képernyőt is tartalmaz. Ez és az univerzális kártyaolvasó, valamint a PictBridge csatlakozás lehetővé teszik az önálló használatot, e téren a D5460 vezeti a tesztmezőnyt.

hp_.jpg
dijak_2008_ajanlat_120.jpg
Tesztalanyunk új technológiát honosít meg a HP berkeiben, mivel alsó árkategóriában kínál külön patronos, öt alapszínű nyomtatási rendszert, fix nyomtatófejjel. Ebben a normál cián, bíbor és sárga mellett nemcsak pigmentált, hanem vízfesték jellegű fekete is található. A pigment a kontúros szövegeknek, míg a jól keveredő fekete a fotók árnyalatainak kedvez. Az öttintás felállás sokoldalúbbá teszi az eszközt, emellett olcsóbban állíthatók elő vele fotók, mint hat tintából. Az ISO-adatok értelmében, ha a nagyobb kapacitású kellékanyag-változatokat választjuk, akkor a belépő szintű monokróm lézernyomtatókkal versenyképes oldalköltséget és teljesen korrekt színes lapköltségeket kapunk.

 


Minőség tekintetében élvezhetjük az öttintás konfiguráció előnyeit. A szövegek, ábrák, ha nem is érik el a lézernyomtatók kontúrminőségét, de normál papíron is kellően kontrasztosak. Fotónyomtatáskor is szép eredményt kapunk megfelelő médiára. Ugyan a nagyító leleplezi a pontatlanságokat, de érezhetően jobb árnyalatképzéssel van dolgunk, mint egy hagyományos négytintás rendszernél, és nagyon úgy tűnik, hogy a fotók színterén is javítottak, mert gazdagabb színvilágot ad az új rendszer. Az ajánlott HP Advanced Photo Paper médiával szinte azonnali száradást és vízálló nyomatokat kapunk.
Jó sebesség-eredményeket mértünk, szövegnyomtatásban pedig a D5460 jelentős előnyt mutat a mezőny többi tagjához viszonyítva. A gyorsaságon - ahogy sok tintasugarasnál - ront egy kicsit a sok váratlan nyomtatófej-karbantartás, ezekre a körülbelül 25 másodperces időveszteségekre időközönként számítanunk kell.


Meg kell említenünk, hogy a mellékelt szoftver nagyon barátságos és általában ez jellemzi az egész konstrukciót. Ellentétben némely régebbi, olcsóbb modellekkel, itt a papírtálca megbízhatóan működik, csakúgy, mint a motoros fotótálca. A CD/DVD nyomtatóadaptert praktikusan elrejthetjük, kezelése és pontossága a mezőny legjobbja. A mellékelt programmal könnyedén tervezhetünk címkéket és eltérően a versenytársaktól, minden nehézség és pontatlanság nélkül nyomtathatunk CD-re bármely fotónyomtató alkalmazásból.


Nemigen tévedhet az, aki általános otthoni nyomtatónak választja a CD-nyomtatással és képernyővel felszerelt készüléket. Legfeljebb egy duplex egység hiányzik belőle, de így is bátran ajánljuk bárkinek.

 


Canon PIXMA iP4600


Nem sokban különbözik elődjétől a PIXMA iP4600-as, megjelenésében ugyanarra a tökéletes eleganciára törekszik. Kiépítése is változatlan, tartalmaz automatikus lapfordítót, valamint egy fekvő, normál papírhoz és egy álló, fotó médiákhoz szánt tálcát is. Képernyője és kártyaolvasója nincsen, de fényképezőgépről egy PictBridge aljzat révén lehetséges az önálló nyomtatás.

 

canon_.jpg
 


A Canon vezette be elsőként saját, öttintás rendszerét ContrastPLUS néven, ez a fixfejes, 5 külön tintapatront tartalmazó rendszer dolgozik az iP4600-ban is. A három alapszín (CMY) mellett nemcsak egy pigmentált, hanem fotókhoz optimalizált, könnyen keveredő fekete is helyet kapott a készletben. Megfelelő szövegminőséget kapunk tehát, a pigmentált tinta elég hamar szárad ahhoz, hogy érdemes legyen a duplexet használni, így papírt takaríthatunk meg. A lapfordítás üzembiztosan működik, néhány másodperc extra száradási idővel és a festékmennyiség visszafogásával (ezeket automatikusan beállítja a rendszer) kerüli el a rendszer a lapok átázását. Az igen nagy felbontás és az egyedül a Canon-nél elérhető egy pikoliteres minimális cseppméret megteszi a magáét, ami a fotók árnyalatképzését, a pontszórás pontosságát illeti, ebben ugyanis az iP4600 jobb, mint a mezőny másik öttintása. Ugyanakkor a tinta és az ajánlott papír adta színtér kicsivel visszafogottabbnak tűnik.


Jó sebességeredményekkel dicsekedhet az iP4600, ám a képlet mégsem ilyen egyszerű. Egyrészt érezhetően csökkent a szövegnyomtatás sebessége az elődmodellhez képest, mivel fekete fúvókából kevesebbet tartalmaz a fej. Másrészt szinte minden nyomtatás megkezdése előtt ki kellett várnunk egy 20-26 másodperces szervizmenetet, a tintasugaras nyomtatómű karbantartásának jellegzetes zajaival. Hosszabb dokumentumok esetében is bizonyára sor kerül erre a rutineljárásra, így nem fogjuk tudni pontosan megmondani, hogy mennyi időt is vesz majd igénybe a munka elkészítése.


CD/DVD nyomtatásakor a mellékelt tálcát és a Canon CD Label Print alkalmazást célszerű használni, amelybe képeket is illeszthetünk, így gyakorlatilag bármilyen tartalmú CD elkészíthető. Várakozásainkkal ellentétben először a nyomtatást kell elindítani, amire karbantartásrohammal reagál a készülék, és csak ezt követően, felszólításra illik behelyezni a tálcát. Ez a procedúra csak a lemeznyomtatás bevezetéseként zajlik le, a következő korongnál már nem.


Pontos költségeket és árakat még nem tudunk mondani, annyi látható, hogy a kellékanyagok kapacitása csökkent az előző modellhez képest, mintegy 20 százalékkal. A külföldi árakat nézve várható, hogy az új patronok olcsóbbak lesznek, de fajlagosan így is kicsit drágábban nyomtathatunk majd. A táblázatban egyéb adat híján az iP4500 elődmodell árait tüntettük fel, de értékeléskor figyelembe vettük, hogy ezeknél mintegy 10 százalékkal többre számíthatunk majd. Jól megépített, gyönyörű modell az iP4600, duplex szolgáltatása az árkategóriájában egyedülálló, ha pedig számunkra ez a fontos, érdemes ezt az eszközt választani. Kezelhetőségben és sokoldalúságban most akadt nála jobb, hasonló minőséget nyújtó versenyző és elérhető még az igen jól sikerült iP4500 is, így nem biztos, hogy az új készülék meg tudja ismételni annak sikerét.

Epson Stylus Photo R285

Külső megjelenésében elegánsnak, formájában viszont kissé tömörnek hat az Epson belépő szintű fotónyomtatója. A gyártótól megszokott álló papírtálcát alkalmazza, önálló nyomtatáshoz szükséges kártyaolvasót vagy PictBridge portot nem találunk rajta.

 

epson_.jpg
 


Egyedüliként a tesztmezőnyben az Epson Stylus Photo R285 használ hat alapszínt, lévén kifejezetten fotónyomtató. Az Epson Claria tintáit külön-külön cserélhetjük, a fix Epson Micor Piezo fejbe illeszthetők az egyenként cserélhető patronok. A külön váltható színek takarékoskodásra adnak lehetőséget, ám a hatszínű fotónyomtatás eleve kicsit drágább mulatság, mint a négy alapszínű. A gyártó által megadott szabványos kapacitásértékek alapján, ha fotócsomagot vásárolunk, nem jövünk ki rosszul. A tintakonfiguráció sajátossága, hogy a patronok színenként erősen eltérő kapacitása miatt azok valószínűleg nem egyszerre merülnek ki, egy-egy patron pedig nem túl drága, így a készülék etetése nem ró ránk egyszerre nagy terhet.


Elsősorban fotónyomtatásra tervezték az R285-öt, így ezen a területen hozza a legjobb eredményeket. A hat tintának köszönhetően folyamatosak az átmenetek bőrszíneknél és más természetes árnyalatoknál, e téren egyértelmű minőségelőnyt mutat fel a készülék a versenytársak előtt. Szövegek és dokumentumok nyomtatása sem gond számára (ilyenkor a fotószínekre természetesen nincs szükség), de a fekete tintát nem erre a célra optimalizálták. A versenytársak szövegnyomataival összevetve több egyenetlenséget találunk a szövegkontúrokban, és normál papíron gyengébb kontrasztot kapunk. Prémium minőségű nyomtatható CD-R lemezen is érvényesülhetnek a több alapszín előnyei, szebbek az árnyalatok.


Sebességben némi elmaradással küzd az Epson fotónyomtatója szövegnyomtatás és színes dokumentumok esetén is. A hátrány fokozódik, ha fotóinkhoz a lehető legjobb minőséget választjuk. Igaz viszont, hogy normál fotó beállítása esetén is a mezőnnyel összevethető minőséget kapunk, töredékidő alatt (26 másodperc). Néha az R285 is fut egy-egy szervizkört, azaz némi zörgés kíséretében megtisztítja a nyomtatófejet. Erre a mezőnyben ennél a készüléknél került sor a legritkábban, de a karbantartás időtartama hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint a versenytársaknál: 20-30 másodperc között mozog.


Akiknek a nyomtatás a fotónyomtatást jelenti, valamint nem keresik a csúcssebességet, de igénylik a hat alapszínű minőséget, azoknak megfelelő, ráadásul olcsó megoldás az R285.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.