Hirdetés

CeBIT 2009: agónia helyett optimizmus



|

Scwarzenegger kormányzó optimizmusa ragadós. Új ötletek és rugalmasság kell, hogy az IT továbbra is nagy üzlet maradhasson.

Hirdetés

A teljes képhez tartozik, hogy Kalifornia ugyan a szó közvetlen értelmében csupán egy tagállam, de  már magában is gazdaságilag a világ 8. legjobban teljesítő egysége. Emellett az IT-ipar bölcsője is, számos, ma már multinacionális nagyvállalat kezdte egy ottani garázsban. Ha pedig az elhíresült Szilícium-völgyre gondolunk, akkor emlékezhetünk, mekkora hatással is volt a világra (és a webvilágra) annak idején ez a hely. Ma is híres innovatív szelleméről az ottani Stanford University, Hollywood pedig egyértelműen a digitálisan előállított filmek, tartalmak Mekkája és az USA kockázati tőkéjének fele ebben az államban landol. Ötven milliárd dolláros IT-exportjával ma is a világ IT iparának meghatározó pozíciójában áll tehát Kalifornia, valóban méltán lett a CeBIT hivatalos kiállítási partnere. A nyitó ceremónián maga kormányzó, Arnold Schwarzenegger is részt vett, több más neves személyiség mellett Angela Merkellel, Németország kancellárjával együtt. Látszik, hogy a németek nagy jelentőséget tulajdonítanak az együttműködésnek, ami talán segít stabilizálni a nemzetközi válságban érezhetően érintett IT-ipart. Úgy tűnik, hogy a Szilícium-völgy is európai partnerkapcsolatok révén szeretné erősíteni helyzetét, több mint 100 kiállító érkezett a tengerentúlról. A kiállítók számosságában ezzel Kalifornia ötödik helyet foglalta el Németország, Kína, Tajvan és Korea után.


Voltak standard és új témák is. Tavaly egyenesen főtéma volt a zöld IT, ami azóta kiterjedt az egész IT-világra. Idén is folytatódott az energia-hatékony adatközpontok és takarékos netbookok inváziója, a 8-as csarnokban pedig a nagy vállalatok a Green IT World bemutatóterületen demonstrálták, hogy vannak a globális felmelegedést elodázó megoldásaik.

 

t1_.jpg

 

 Minduntalan visszaköszön Schwarzenegger kormányzó múltja,

sajátos színt adva ezzel Kalifornia IT pavilonjának





Új kor, új előadásmód

Egy új szóval, a Webciety-vel járult hozzá az ez évi vásár amúgy is vaskos IT-szótárunkhoz. A nyilvánvaló szóösszetétel (web és társadalom) nem szorul túl sok magyarázatra, mindannyian érezzük mindennapi életünkben, hogy milyen nagy mértékben megváltozott kapcsolattartásunk módja az internet miatt. Ez hatással van nemcsak a személyes kapcsolatokra és munkára, de már a kormányzattal való kapcsolattartásra is. Ennek jegyében egy új kiállítási formát vezettek be a CeBIT-en, minek révén a 6-os csarnokban a Webciety területén megszűnik a kis- és nagyvállalatok közötti tagoltság és különbség, már ami megjelenésük formáját illeti. Ahogy az interneten is oldalról oldalra böngészhetjük az egyes cégek honlapját, úgy járhatjuk be itt is az egységes bemutató bázisokat. Egy-egy kiállítóhely berendezéséhez nem kell más, csupán egy laptop, a helyszínen adottak a digitális transzparensek, fénytechnika és hangosítás, így olcsón és hatékonyan hozhatták arculatukat a vásárra a kisebb kiállítók is.

 

webcietystand_.jpg

 

 A Webciety standokon internetes virtuális világ hangulatú

egyenstandokat szabhattak saját arculatukhoz a kiállítók



Átdolgozott elődmodellek, jövőbe mutató fejlesztések


Az asztali számítógépekbe szerelhető főbb komponensek közül leginkább az alaplapok terén láthattunk igazán érdekes újításokat, fejlesztéseket, sőt, egy-két standon a kiállított mérnöki példányok segítségével értesülhettünk arról, hogy a gyártók jelenleg hol is tartanak a P55-ös lapkakészletre épülő termékeikkel. Az LGA1160-as foglalatot bevezető Lynnfield központi egységek megjelenése ugyan csak az iskolakezdésre várható, a partnerek láthatóan már őzerővel fejlesztik a CPU-hoz illő termékeket. Az Asus és az MSI két-két, míg a Gigabyte egy mérnöki példánnyal érkezett Hannoverbe, ezek az alaplapok azonban leginkább a gyártók saját technológiáit hirdették, lévén, hogy minden információra, ami a processzorokkal kapcsolatos, embargó nehezül. A nagyok mellett a kicsik is finoman jelezték, hogy készülnek az őszi startra, ám pechünkre pont a hazai piacot évek óta kerülő Biostar és a Jetway csatlakozott még a pionír gyártók köréhez.

 

cebit_msi.jpg


A jelenlegi csúcsmodell mellett a jövőbeni felső kategóriás alaplapfejlesztést is kiállította az MSI 
 

 

Innovációk tekintetében egyedül az ASUS jeleskedett, amely cég a Marine Cool kódnéven nevezett koncepció alaplappal kívánt fityiszt mutatni a versenytársaknak. Az Intel P45-ös lapkakészlettel ellátott eszközre olyan újításokat integráltak rá, amelyek eddig idegenek voltak a desktop szegmens számára. A rendszermemória meghibásodásából adódó problémákat hidalja át a Failover Memory, mely segítségével akkor is stabil állapotban tartható a masina, amíg a rossz modul kicserélése meg nem történik. Hasonló biztonsági intézkedésnek mondható a nyomtatott áramkör hátlapjára integrált akkumulátor, mely a szünetmentes tápegységekre jellemző módon tartja a lelket az alaplapban egy esetleges áramszünet esetén. Magát a terméket óvja a speciálisan kialakított hűtési rendszer, mely igen hatásosra sikerült a nyomtatott áramkör mindkét felén. A lapkakészletre ugyan egy hagyományos hőcsöves megoldás került, a hőleadó felületek megnövelésével mégis gyorsabb és hatékonyabb lehet a lapkakészlet hőtermelésének kordában tartása. Ezt egészíti ki az akkumulátor mellé szerelt fém+kerámia anyagokból építkező lap, amely egészen nagy felületet biztosít a processzorágy és az északi híd által termelt hő eloszlatásához.

 

cebit_marine_cool.jpg


Meghökkentő dizájn és szokatlan megoldások az Asus Marine Cool koncepcióján.

 

Nemcsak hogy jól hangzanak ezek a fejlesztések, hanem piszok jól is néz ki a Marine Cool, a tömegtermelésben való megjelenése azonban erősen kétséges.

 


Igazolt hiányzás partneri segítséggel

 

Jó előre lehetett tudni, hogy az AMD idén nem szervez standot a CeBIT-en, ezért minden feladat a partnergyártókra hárult. A nagy csinnadratta elmaradt, az új RV740 és RV790-es grafikus kártyák bejelentése csak egy későbbi időpontban esedékes, így a látogatóknak a már jól ismert HD 4800-as széria és a Phenom II maradt. Előbbi kapcsán jól érzékelhető volt, hogy a gyártók imádják ezen szériát, és rendre adják ki az újabbnál újabb típusokat, amelyeken néha csupán a megnövelt memóriaméret jelenti az egyetlen újdonságot.

 

sapphire_vaporx.jpg


A Vapor-X hőkamrás technológiát több év alatt sikerült tökéletesre csiszolnia a Sapphire-nek.

 

A Sapphire ennél azért egy picit többel készült és bemutatta a Vapor-X hőkamrás hűtéssel felszerelt HD 4850 és HD 4870 változatokat. A hűtő mérete miatt ugyan még mindig két kártyahelyet foglalnak ezek a vezérlők, viszont a grafikus lapka teljes felületével érintkező hőkamra a hőcsöveknél gyorsabb és hatékonyabb hőelvezetést nyújt, ami nemcsak magára a kártyára, hanem a többi alkatrészre nézve is jót jelent.

 

Az AM3-as, azaz DDR3 memóriavezérlővel felszerelt – Phenom II-es központi egységekhez alsó- és felső kategóriás alaplapokból is Dunát lehetett volna rekeszteni, épp ezért csak két érdekességről említetnénk pár szót. Az első az MSI legújabb Memory Lover típusa, amelyre – az inteles változathoz hasonlóan – összesen 8 darab memóriafoglalatot integráltak.

 

cebit_memlover.jpg


Nyolc-nyolc memóriafoglalat Intel és AMD processzorokhoz

 

A Socket AM3-as processzorok kombó, tehát DDR2/DDR3 memóriavezérlője miatt szinte adta magát ez a lépés, amelyet az AMD 790GX lapkakészletével karöltve tett meg a gyártó. Az ASUS az AMD helyett az NVIDIA-nak nyújtott segítő jobbot, és egyedüliként állított ki olyan alaplapot, amelyen a „zöldek” nForce 980a SLI lapkakészletét ismerhettük meg. Természetesen az újdonság Deluxe kiadásként jelenik majd meg hamarosan, a lapkakészlet szintjén azonban nem érdemes tőle túl sok újdonságot várni.

 

 

Átnevezés a köbön

 

Az NVIDIA viszont a hannoveri kiállításra időzített legújabb, GeForce GTS 250 nevet viselő grafikus kártyájának premierjét. Korábban úgy hírlett, hogy a GTS 240 is a Messe területén mutatkozik be a nagyközönségnek, ám végül magányos startnak lehettünk szemtanúi. Az anyacég a partnergyártókat bízta meg a konkrét kártyák bemutatásával, így aki GeForce GTS 250-es – korábban GeForce 9800 GTX, 9800 GTX+ - vezérlőt szeretett volna látni, feltétlenül el kellett látogatnia a Gigabyte, az ASUS, a Point of View vagy a Zotac standjára.

 

cebit_zotac.jpg

Az alapmodellhez képest hangyányival emelkedtek az Amp! Edition órajelei 

 

A felsorolt gyártók közül egyedül a POV és a Zotac készített a referencia tervekhez hasonló termékeket, a Gigabyte és az ASUS inkább saját technológiáinak rendelte alá az újdonságot. Előbbi az eddig csak az alaplapokon alkalmazott Ultra Durable 3 technológiát ültette át az új GeForce kártyára, mely eredményeként egy egészen kicsi – a referencia méretekhez képest -, egyedi hűtéssel, illetve magasabb minőségi osztályba tartozó alkatrészekkel felszerelt komponens született meg. A gyártó standján egyelőre csak az alap órajeles változatban lehetett gyönyörködni, azóta viszont megérkezett a gyárilag túlhajtott kiadás is, mely épp tesztgépünkben rója a 3D-s köröket.

 

 

Az Atom-bomba hatása még mindig nem múlt el

 

Lassan tényleg ott tartunk, hogy amibe csak lehet, beszerelik az Intel Atom processzorát. Az Eee-mánia már nem csak a netbookokkal köthető össze: egyéb piaci szeletekbe is kezd begyűrűzni az Atom-őrület. Ráadásul az Intel pont most újította meg a mini-processzorát és egyben váltott lapkakészletet is, amely párosra azonnal lecsaptak a gyártók. Az 1008HA – más néven Sea Shell – borítása alatt már a kétmagos Atom, és a hardveres HD-gyorsításra is képes lapkakészlet üzemel, a nagy szenzációt azonban nem ez a kis gépecske, hanem a komplett számítógépként is helytálló Eee keyboard jelentette.

 

cebit_clamshell.jpg


Asus EeePC 1008HA kétmagos Atommal és Poulsbo lapkakészlettel

 

Az egy átlagos klaviatúra méreteiben készülő eszköz belsejében egy komplett Atomos számítógép rejtőzik, mely feladatait az 5 hüvelykes érintőképernyőn adhatjuk meg. Akár multimédiás vezérlőközpontként is használható, köszönhetően a vezeték nélküli HDMI-modulnak, ennek működését azonban sajnos nem láthattuk élőben, a mérnökök ugyanis jelenleg is finomítják a technológiát.

Az MSI is több Wind géppel érkezett meg Hannoverbe, a figyelem azonban egy teljesen új termékcsaládra terelődött át. Az X-Slim széria ugyan nem az Atom platformra épül, viszont továbbra is az Intel megoldásait használták fel a tervezéskor. Az X340 és az X600 a legújabb Centrino követelményeknek felelnek meg, a gépek lelke azonban nem egy hagyományos processzor, hanem egy ultraalacsony feszültségen üzemelő variáns.

 

cebit_xslim.jpg


A 13,4 hüvelykes kijelzős X-Slim X340 mindössze 1,35 kilogramm tömegű. Sokan szerették volna a hónuk alá csapni

 

 

Többek között ez is lehetővé tette, hogy a 13,4 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel felszerelt X340-es vastagsága ne haladja meg a 2 centimétert. A legvékonyabb pontokon ez az érték akár 6 milliméterre is lecsökkenhet. A négycellás akkumulátorral csupán 1,35 kilogrammot nyomó ultravékony notebook ára várhatóan 1000 dollár alatt marad, az 15,4 hüvelykes megjelenítővel forgalomba kerülő X600 viszont könnyedén átlépheti majd a jelzett értékhatárt.


Háttértárak: tovább hódít a flash

Az utóbbi évek legnagyobb áresését a flash memória-alapú termékek produkálták éppen ezért ezek a termékek nagyon kedveltek a felhasználók körében. Egyre-másra jelennek meg a mind nagyobb kapacitású memóriakártyák és USB-meghajtók, amelyek hatékonyan növelik a márkanév ismertségét, de hasznot nem sokat hoznak a cégnek. Ma már nem kuriózum a 16 „gigás” kulcs és láthattunk 32 gigabájt kapacitású SDHC-memóriakártyát is, de ezek a terméktípusok eddig is ismertek voltak.

Nagy változást hozhat a flashalapú meghajtók (SSD) elterjedése, amelyek az USB-kulcsokból már ismert memória jobb szervezésű változatát tartalmazzák és teljesítményüknek nem áll útjában az USB 2.0 mára szűkös kapacitása. Továbbra is csak néhány memóriagyártó termeli magukat a flashlapkákat, de számos cég épít rájuk terméket, sokan a CeBIT alkalmával mutatták be mintadarabjaikat. A legtöbb gyártó, például a TakeMS és a Kingmax, az egyre inkább kitaposott ösvényt követi és SATA II-csatlakozófelületű SSD-meghajtókkal rukkolt elő. Mások (így például a Transcend) a szokásosnál nagyobb, 192 gigabájtos egységükkel lógtak ki kissé a főáramból. A noteszgép- és különösen a netbook-tulajdonosok kifejezetten örülhetnek majd a Verbatim meghajtóinak, amelyek ExpressCard-interfészt igényelnek. Az ExpressCard-kártyát elnyeli a gépbe épített csatlakozósín, amely nem korlátozza az elérhető teljesítményt, a gépet pedig nem kell megbontani a bővítéshez. Egyelőre 16, 32 és 64 gigabájtos méretben láthattunk mintadarabokat.

 

verbatim_ssd_.jpg

 Könnyed és erőteljes bővítési lehetőséget kínálnak

a Verbatim új, ExpressCard csatlakozású SSD-meghajtói

 


Kapacitásra és teljesítményre utazóknak külön érdekesség az A-DATA 500 gigabájtos modellje, amely sebességben is elébe vág a kisebb modelleknek, egy másodperc alatt 230 megabájtot olvas illetve 160 megabájtot ír fel. Az OCZ terabájtos PCI-Express kártya formájában mutatta be SSD-szörnyetegét. A kártyán tulajdonképpen két fél terás egység található RAID 0 tömbbe szervezve, amelyre a gyártó szerint 500-600 megabájt/másodperc körüli sebességgel másolhatók állományok, így jelen pillanatban talán ez a leggyorsabb adattároló, amelyet asztali számítógépbe egyáltalán beépíthető.
 

 

verbatimsdhc_.jpg

 

Hatos sebességosztályú, azaz AVCHD-kamerákban is használható

az új 32 gigabájtos SDHC-memóriakártya

 

 

Multimédia-hálózatok otthon


icybox.jpg
Amilyen sokat vártunk még néhány éve a Blu-ray-től (illetve a letűnt HD DVD-től), annyira kevéssé volt idén ez a téma fókuszban. Az otthoni szórakoztatás kapcsán sokkal inkább előtérbe kerültek a hálózati médialejátszók, amelyek beépített merevlemezükről vagy a helyi hálózat egy megosztott mappájából, esetleg médiakiszolgálóról közvetítik a digitális tartalmakat a nappaliba. Néhányan egy már sikeresen bizonyult megoldáshoz hasonlót igyekeztek építeni, így jelent meg a  RaidSonic kínálatában az Icy Box IB-MP309HW-B modelljük is, amely a házimozis körökben már ismert Popcorn Hour lejátszó mintájára készült. A gyártó ígéretei szerint – áprilisra várhatók az első minták – a teljes HD-felbontású készülék akár a H.264- és MKV-anyagokat is lejátssza majd.

 

 

 

 

A főként flashmemóriás termékeiről ismert takeMS is jelentett be HD-hálózati médialejátszót. Sigma Design 8635 processzor dolgozik a High Definition MediaStation, amely képes beépített 3,5 hüvelykes merevlemezéről vagy a helyi hálózatról lejátszani kép, hang és videoanyagainkat. Ismeri az MKV formátumot és a H.26-tömörítésű, nagy felbontású videoanyagokkal sem akad gondja – legalábbis ezt ígérik a specifikációk. Önállóan lejátszik webrádió-adásokat és internetes videoforrásokat is az új készülék, amely specifikációi alapján szintén a Popcorn Hour nyomdokait követi.

 

 

mediastation_hd.jpg

 

MKV- és H.264-lejátszást ígér a takeMS High Definition Media Station  

 

Sok cég jelentkezett minikiszolgálókkal (NAS) is. Az idei évben a kétrekeszes RAID 1/0 felállásban üzemelő készülékek alapkövetelménynek számítanak a termékpalettán, ezért sokan valami nagyobbal igyekeztek előrukkolni. Ilyen volt a Buffalo Technologies TeraStation III modellje, amelynek 8 terabájtos változatát láthattuk kiállítva. A robusztus készülék RAID 0, 1, 5 és 10 konfigurációkban képes működtetni legfeljebb 4 SATA meghajtót.

Nem volt hiány videokártya-újdonságokban sem, a modern GPU-k (grafikus feldolgozó egységek) teljesítménye tovább nő. Jó hír azoknak, akik ezt az erőt nem csak játékok futtatásakor akarják kihasználni, hogy vannak alkalmazások, melyek mindennapi hasznos feladatok végrehajtásakor is képesek kiaknázni a GPU számítási kapacitását. Ilyen az univerzális médiakonverterként szolgáló Nero Move it legújabb változata is, mely et a CeBIT-en mutattak be, a közönség számára áprilistól lesz elérhető. Az új Move it kihasználja az NVIDIA CUDA technológiáját, ennek révén főként a video konverziók időtartamát rövidíthetjük le drasztikusan. A legtöbb előnyt (mintegy 30 százalékos gyorsulás) H.264-tömörítésű HD-tartalmak készítésekor tapasztalhatjuk a fejlesztők ígérete szerint. A jelenlegi Nero Move it-tulajdonosok örömére a CUDA-kompatibilitást beiktató szoftverfrissítés ingyenes lesz.


12_black_video_preview.jpg

 A következő frissítéstől jóval gyorsabban konvertálhatják médiaanyagaikat azok a Nero Move it-tulajdonosok, akik NVIDIA 8000-es sorozatú vagy jobb videokártyával rendelkeznek

 

 

Green szünetmentes


fuelcellrackh__1.jpg
Sokat olvashattunk az üzemanyagcellás elektromos energiaelőállításról, számos helyen alkalmazzák is, de mindeddig nem sok implementációját láthattuk élőben a technológiának. Elsőként a CeBIT-en, egy APC adatcenterbe integrálva találkozhattunk működő darabbal, nem is kicsivel. Az APC idén vezeti be FCXR termékcsaládját, mellyel a hagyományos akkumulátoros szünetmentes egységek illetve a dízelmotoros generátor váltható ki az adatközpontokban. Az adatcenterekbe építhető biztonsági energiaellátó modul hidrogén üzemanyagcellával dolgozik, viszonylag alacsony, legfeljebb 75 db-es üzemzajjal. 10, 20 és 30 kilowattos változatokban kapható majd. Nagy előnye az új technológiának, hogy szemben az akkumulátor alapú szünetmentes blokkal kis helyen elfér és ha szeretnénk megnövelni az áthidalási időt, akkor az nem jár extra terület igényekkel. Mindössze újabb hidrogén palackokat kell a rendszerhez csatlakoztatni, melyek az adatcenteren kívül is elhelyezhetők. Természetesen a hidrogén utántöltéséről gondoskodni kell, de ez kellően nagy teljesítményű rendszerek esetében koránt sem jelent akkora költséget, mint amit egy akkumulátoralapú UPS jelentene, amely néhány év alatt elöregszik. További előnye, hogy csupán víz keletkezik az energia előállítása során, semmilyen káros anyag nem szabadul fel, a termék jól illik a zöld IT trendjébe.

 

 

 

 

Végszó: előremenekülni

 

Már a kiállítás kezdetekor érezhető volt, hogy valamivel kevesebb a kiállító és a látogató is. Mégis, a rendezvény lezárultával a szervező Deutsche Messe vállalat – átvéve Arnold Schwarzenegger kormányzó igencsak optimista stílusát – igen pozitívan értékelte magát a CeBIT-et és a rendezvény hatását az IT világára. 4300 vállalat szerepelt mint kiállító, összesen 69 országból és a látogatók száma meghaladta a 400 000-et – ez utóbbi 20 százalékos visszaesést jelent a tavalyi évhez képest. A külföldiek aránya idén is 20 százalékos, azaz 80 százalékuk változatlanul Német. A szervezőknek adott visszajelzések szerint a résztvevők elégedettek a rendezvény üzletükre gyakorolt várható hatásával, az új Webciety standokon bemutatkozó vállalkozások fele már jelezte, hogy 2010-ben is igényt tart egy standra.

Igazából (ha nem ragaszkodnánk a pozitív gondolkodás elvéhez) lehet, hogy érdemes lenne kimondani az igazi kulcsszót: nemzetközi válság. Csakhogy a CeBIT szemlélete ezzel kapcsolatban, hogy új üzleti kapcsolatok építésével lábaljunk ki ebből, amilyen hamar csak lehet, a magunk részéről csak ugyanezt tanácsolhatnánk mindenkinek.   

 

gigabytemouse_.jpg

 

Továbbra is hódítanak az exkluzív megjelenésű termékek:

képünkön a GigaByte bőrrel varrt és aranyozott gombokkal szerelt lézeres egere

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.