Hirdetés

Célegyenesben a külső PCI Express, messze még a 4.0



|

Az OCuLink 1.0 szabványt még idén véglegesítik, a PCI Express 4.0-ra azonban sokat kell várnunk.

Hirdetés

Helyzetjelentést adott ki a PCI-SIG, a PCI Express szabványért felelős társulás, amiből fontos újdonságokat tudhattunk meg a technológia jövőjéről. A PCI Express 4.0 0.7-es specifikációját még idén lezárják, ám véglegesítésére legkorábban csak 2017-ben kerülhet sor. Az új fejlesztés a 3.0 kódolási sémáját használja, ám csatornánként 16 gigatranszfer/másodperc teljesítményre lesz képes. Egy x16-os PCI Express 4.0 így elméletben 32 GB/s adatátviteli sebességet kínál, amiből persze le kell vonnunk némi veszteséget is. A PCI-SIG új csatolóval is készül az újdonsághoz, ami visszafelé kompatibilis a 3.0-ás eszközökkel, 4.0-ás bővítőkártyákat azonban már csak az új slotba illeszthetünk majd.

 

Hirdetés

 

Közben fejlesztés alatt van a külső PCI Express szabvány is OCuLink 1.0 név alatt, aminek aljzatát és kábelét a notebook piac igényeihez igazodva vékonyra tervezték. A 4GB/s adatátviteli sebességet kínáló technológia kategóriájához mérten olcsónak ígérkezik, hiszen iparági szabványként a gyártók mentesülnek a licencdíj fizetése alól. Az OCuLink 1.0 idővel kompatibilis lesz a PCI Express 4.0 szabvánnyal is, az első verzióból ez a lehetőség azonban nagy valószínűséggel még kimarad. A 3.0-ás interfészt használó külső megoldás négy 8 gigatranszfer/sec teljesítményű csatornájával elméletben eléri a PCI Express 4.0 sebességét, csak a kábeles megoldás távolságából adódó késleltetés okoz veszteséget.

 

 

Az OCuLink 1.0 fejlesztése nagyjából három éve folyik, az Intel Thunderbolt 3 megoldásának szeretnék egy olcsóbb, a minden mai processzorban megtalálható PCI Express vezérlő révén széles körben elérhető alternatíváját nyújtani. A PCI-SIG több csúszás után még idén véglegesíti a szabványt, a kérdés, hogy a notebook gyártók hogyan viszonyulnak majd a szükséges új csatlakozó beépítéséhez.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.