Hirdetés

Célegyenesben az NVIDIA Fermi-alapú vezérlői



|

Körülbelül két hét múlva az NVIDIA hivatalosan is lerántja a leplet a régóta várt új generációs GeForce grafikus kártyáiról. Az egyes vezérlők kezdeti elérhetősége azonban továbbra is kérdéses.

Hirdetés

Testvérlapunk közlése szerint az NVIDIA igen eredményesen zárta legutóbbi, 2010-es pénzügyi negyedévét, közel 9 százalékkal sikerült növelni az azt megelőző negyedév bevételi adatát. A Santa Clara-i gyártó tehát elégedett lehet, ráadásul az ION és a Tegra folyamatosan növekvő érdeklődésre számíthat a következő negyedévekben is, a professzionális felhasználásra és grafikai feladatokra szánt termékek azonban épp generáció váltás előtt állnak, sikerük - vagy sikertelenségük? - mértéke épp ezért egyelőre nehezen jósolható meg. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a Fermi kódnéven ismert architektúrára épülő termékek az ismert gyártástechnológiai gondok mellett mire lesznek képesek valójában, illetve hogy az NVIDIA mennyire tudja majd tompítani annak a késésnek a hatásait, mely bő féléves előnyhöz juttatta az AMD az asztali grafikus kártyák piacán.

 

fermi_tesla.jpg

NVIDIA Tesla C2000-es kártya 448 stream processzorral
 

 


Egyesek már most temetik a Fermit, és egy új, második generációs architektúra kihozatalára buzdítják a gyártót, mivel a 40 nanométeres gyártósorokon egyszerűen nem gyártható megfelelő volumenben és haszonnal a lapka. Ennek következtében a megjelenést követő első pár hétben - hónapban? - rendkívül korlátozott számban lesznek elérhetők az új vezérlők, ráadásul egyelőre csak a csúcsmodellekről szivárgott ki pár adat, az alsóbb árkategóriákba szánt Fermikről és azok megjelenéséről egyelőre nem sokat tudni. Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója mindenesetre próbálja lenyugtatni a kedélyeket, a második pénzügyi negyedévre - április 27-től július 26 -ig - több Fermi-alapú terméket prognosztizált, melyek különböző árkategóriákra oszlanak majd szét, legyen akár szó Tesla, Quadro vagy GeForce termékről. Az ellátottság természetesen továbbra is nagyban függ majd a gyártási kapacitástól, az AMD-t érintő gondok után tehát ismét a TSMC-re és annak 40 nanométeres gyártósoraira szegeződik majd minden tekintet.

 

nvidia_fermi_die.jpg

Egyelőre nehéz gyártani a Fermit
 

 


A marketing kampány mindenesetre beindulni látszik, és nem lepődnénk meg azon, ha a hannoveri kiállítás megnyitásáig egyre intenzívebb módon"szivárognának" ki adatok az új kártyák teljesítményéről. Az NVIDIA Twitter oldalán tegnap este két bejegyzés is borzolta a kedélyeket, az első röviden és lényegre törően csak azt kérdezte az oldalt követő felhasználóktól, hogy "Készen álltok?", míg a második hétfő délután 5 órára egy "nagy bejelentést" jelzett. Rögtön elkezdődtek a találgatások, miszerint elképzelhető, hogy az említett időpontban újabb információk derülhetnek ki az új GeForce kártyákról, sőt, merészebb elképzelések szerint előrehozott hivatalos bejelentésről van szó. Mi "csak" egy olyan bejelentésre számítunk, mely tovább gerjeszti a DX11-es lázat, és eddig titokban tartott, NVIDIA technológiákat - PhysX, GeForce 3D Vision - használó játékról, játékokról derül ki, hogy az új DirectX API-t is támogatják. Elképzelhető azonban az is, hogy ebben az időpontban jár le a teljesítmény adatok közlését tiltó embargó, és a kiválasztott médiák egyszerre zúdíthatják rá a játékos közösségre a Fermi által elért teszteredményeket.

 

nvidia_ruready.jpg

Hétfő délután 5 óra. Készen állnak?
 

 


Meglátjuk, hétfő délután tisztábban fogunk látni. Természetesen az AMD is készül a Fermi debütálására, két új HD 5800-as kártyával kívánja fogadni az NVIDIA szörnyetegét. A DirectX 11-es váltás tehát hamarosan elkezdődik a Santa Clara-i gyártónál is, ezzel kapcsolatban pedig kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére. A főoldalunk jobb sávjába kihelyezett szavazással a DirectX 11-es áttéréssel kapcsolatban adhatnak válaszokat, adott esetben akár azt is, hogy a Fermi megjelenésével kívánnak csak az új API-val foglalkozni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.