Hirdetés

CES 2010 a helyszínről: Bing, bing, bing és a többiek



|

Facebook-ot mindenre, 3DTV-t minden nappaliba - nagyjából ez a CES 2010 lényege. De azért akad más érdekesség is. A helyszínről jelentjük.

Hirdetés

Mielőtt hivatalosan is megnyitotta volna kapuit a CES, hogy ájulásig lehessen bóklászni a standok között (ami időközben meg is történt), még lezajlott egy sajtónap is Las Vegasban: kisebb-nagyobb show keretében mindenki vetíthetett kedvére - szó szerint, és képletesen is.

Steve Ballmer Microsoft CEO nyitóbeszédét természetesen mindenki izgatottan várta, de ehhez képest kicsit csalódnunk kellett, hiszen semmi olyan nem derült ki, amit ne tudtunk volna - vagy legalábbis olyan, amit igazán fontos lett volna tudnunk (Ettől függetlenül Steve Ballmert mindig öröm hallgatni).

20100108-ces-1-nap-01.jpg


A Microsoft inkább a partnercégek termékeire fókuszált, láttunk vagy szupervékony, vagy multitouch-vezérelt, vagy akár brutál erős notebookokat, és szemmel láthatóan mindegyikük örült, hogy Windows 7 futott rajtuk. Kaptunk egy adag Bing promót (képzeljünk ide egy sajtóközleményt: Steve Ballmer előadásában kiemelte, hogy „Bing! Bing! Bing!"), láttuk a tényleg dögös Bing Maps-et, örömmel nyugtáztuk, hogy a sokáig veszett fejsze nyeleként kezelt Zune is kiforrott, nagyon szexi kütyü lett a Zune HD révén. Megtudtuk, hogy az Xbox továbbra sem lassít, lesz Xbox-exkluzív tartalom idén is, főleg a Halo Reach és az Alan Wake révén - de még a Modern Warfare 2-vel kiegjeivel kapcsolatban is van némi susmorgás a Microsoft és az Infinity Ward között. A jó hír pedig: a Project Natal az év végéig megérkezik, úgyhogy el lehet kezdeni helyet csinálni a nappaliban, le ne rúgjuk majd a vázákat a polcról. Összességében tanulság nincs, mivel hogy a Microsoft teljes körű megoldásokat igyekszik szállítani nekünk a mindennapokhoz, akár a munkához, akár multimédiához, akár játékhoz, azt eddig is tudtuk.

Itt csak érintőlegesen jelent meg a 3D, de máshol minden ettől zengett. A Toshiba, a Samsung és a Sony előadásában például már-már komikusan csengett össze, hogy "na, EZ itt a 3D, és egy percig se aggódjunk, ŐK elhozzák nekünk". De kétségtelenül a 3DTV lett az idei CES kulcsszava (a Facebook és Twitter mellett, mert szintén fontos tanulság volt, hogy a gyártók szerint aminek az egyik vége konnektorba van dugva, annak a másik végén mindenképp kell hogy tudathassuk felebarátainkkal, hogy épp mi újság velünk). A két említett közösségi szolgáltatás persze csak a legfontosabb példa, a lényeg az, hogy dübörögjön az a webkettő, áradjon a tartalom, mi pedig bármilyen készülékkel ki tudjuk venni a részünket a trendből.

20100108-ces-1-nap-02.jpg


A Toshiba brutális számolókapacitással felruházott, nyolc, egyenként 3,2 GHz-es processzorral szerelt CELL TV-je mellett például örülhetünk, ha szegény asztali gépeink nem mennek a Dunának. Hogy mi szükség erre? A képjavítás például sokkal hangsúlyosabb, mint eddig bármikor, hiszen pont az összekapcsolódó tartalmak révén arra is szükség van, hogy amikor az egész falat kitakaró hatalmas szupertévénken nézzük netes videóinkat, akkor se legyünk rosszul a pixelhegyektől. Igen, ez ma már szempont, mert igen, lassan minden tévén közvetlenül csodálhatjuk meg akár Star Wars Kid örökbecsű pillanatait is a YouTube-on - vagy épp VoIP videotelefonáljunk.

A trend szempontjából érdekes a Sony két új terméke is: az egyik a Dash, ami hozza a szokásos „menő geek játékszer" formulát: egy asztali, érintőképernyős kis masináról van szó, amely akár ébresztőóránk helyét is átveheti az ágy mellett, vagy családi fotónkét íróasztalunkon. A lényege, hogy jól néz ki, kicsi és netképes - épp abba a képernyőtartományba esik, ahova a CEA elemzői az elközelgő újdonságokat pozícionálták. De ezt a trendet lovagolja meg - igaz, a másik oldalról - a Sony által bejelentett „Bloggie" is, egy olyan fényképezőgép-videókamera hibrid, ami a „blogger-életmódra" lett optimalizálva. Fényképek, videók készítése, publikálása egyszerűen... hogy mennyire valós szükségletet elégít ki, és mennyire vakítás, azt mindenki döntse el maga. Bár nem biztos, hogy illendő ilyen eretnek dolgokat fontolgatni.


Teljes cikk még több képpel:
https://www.gsplus.hu/ces-2010-bing-bing-bing-es-a-tobbiek.html

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.