Hirdetés

CES: a jó, a rossz és a csúf mind ott voltak



|

A nagy esemény messze zajlott, de nem annyira, hogy néhány érdekesség és képtelenség híre ne jusson el idáig.

Hirdetés

Így vagy úgy, de hálózat kell

 


tornado.jpg
Mielőtt kitérnénk a világrengető lényegekre, hadd kezdjük egy hasznos kis kábellel. A feltekercselhető, stílusos tokban lapuló Tornado kábel mindenféle telepítgetés nélkül segít az állományátvitelben mondjuk noteszgépünk és az asztali munkaállomás között. Ha lerobbant a hálózat, ezzel hamar áttolhatjuk a legszükségesebbeket, a Windows XP automatikusan felismeri. Egy speciális, Norton Commandert mintázó alkalmazással mozgathatjuk az állományokat a két gép között. Ezt sem kell telepíteni, a beépített flash meghajtórol indítható. Nem hinnénk, hogy sok érte 60 USD.

 

 

sandiskusbtv.jpg
Sok médiakliens kapható, ám ezekhez pepecselnünk kell a vezeték nélküli hálózattal. Sokat egyszerűsít a PC-n tárolt tartalmak nappaliban történő lejátszásán a Sandisk USBTV. Ez a kis méretű és meglehetősen csinos USB 2.0 flash meghajtóból és a tévére köthető dokkolóból álló készlet leegyszerűsíti a dolgokat. Csak rámásoljuk a meghajtóra, amit le akarunk játszani, és - ha nem restelljük megtenni a távot a nappaliig - 1 másodperc múlva már le is játssza a speciális dokkolónk. Nincs mit nem érteni, vagy elrontani rajta. Ha flash van, minden van című cikkünkben is olvashatnak az USBTV-ről.

 

 

Otthon is a hálózat csapdájában élünk, egyre inkább. A Microsoft Windows Home Server, a HP Smartmedia Server jelzik, hogy a nagyok is foglalkoznak a kérdéssel. A kismillió hálózatra köthető merevlemezről, multimédia kliensről és gyártóikról nem is beszélve.

 

 

pandigitalframe.jpg
Új digitális berendezési tárgy hódít, mégpedig a digitális fotókeret, melyben nem kell képet cserélni, mivel memóriakártyáról mutatja be képeinket. Ez gyakorlatilag egy kis méretű TFT monitor és egy kártyaolvasó modul, képkeretszerű kiépítésben. A CES-en sok ilyet megcsodálhattak a látogatók, némelyiket már 120 USD fejében megrendelhetjük. Hazánkban egyelőre szűkös a kínálat, de lapunknál már járt ilyen masina, ahogy arról be is számoltunk itt.

 

Félrecímzett, de érdekes termékek

 

Néhány dolog előtt értetlenkedve álltunk: mit keres ez egy ilyen szakkiállításon? A némely esetben elektronikához lazán, máskor egyáltalán nem kapcsolódó termékekből két érdekeset emelnénk ki. Mindennapok noteszpiszka ellen való a „Peel and Clean Pad". A noteszgép billentyűzete és képernyője közé zárva magához vonzza a hajszálakat, mocskot, szöszöket, no és a tegnapi ebéd morzsáit is. Négyet adnak 13 dollárét.

 

basshydra.jpg
Kétoldalas flopilemez, kétoldalas DVD-RAM és kétrétegű írható DVD után mi jöhetne más, mint a fogainkat mindkét oldalon tisztítva ápoló elektromos fogkefe? Hogy mi köze ennek a számítástechnikához - attól eltekintve, hogy néha még rendszergazdák is mosnak fogat -, nos azt nem tudjuk. Mindenesetre a bassHydra honlapján ((http://www.hydrabrush.com//)) még videón is megcsodálhatjuk, amint egy közismert IT szakember fogait ápolja és ínyét masszíroztatja.

 

 

sonicshaker.jpg
Minden bizonnyal a Sonic Shaker lesz minden idők leginkább utált vibrátora. Nincs szó másról, mint ébresztésről. de arról mindenképpen. A Sonic Shaker ágyba helyezendő vibrátora gondoskodik arról, hogy felébredjünk. Ha a mechanikus inger nem tenné meg a magáét, akkor a 90 decibelles hangerejű óra garantálja, hogy nem késsük le a reggeli értekezletet. Az élmény mindenesetre mindenképpen megrázó lesz.

 

 

 

 

 

hamsterwheel.jpg
giddyup.jpg

 

 

Az Intel - illetve a cég által fogallkoztatott jócskán izzadó úriember - demonstrálta az emberi mókuskereket. Az LCD monitor-szobabicikli kombinációja nem újdonság a szakmában, de ez valóban elég élethűen nézett ki, gyorsít, ha gyorsabban tekerik, kanyarodik, ahogy egy normális kerékpár. A kedves felhasználó más képernyő-biciklisták ellenében léphet versenybe.

Persze a férfiasabb sportok kedvelőinek sem kell szomorkodniuk. Ma már a vadlovak vagy bikák betörése is űzhető elektronikusan, a Giddyup Core Excerciser legalábbis ezt ígéri. A városi Cowboy (illetve Cowgirl) csak felpattan a nyeregbe és gyakorolhat a nappaliban kedve szerint. A gyártó cég szerint a 600 dolláros masinák erősítik a vázizmokat, nem sodornak veszélybe és nincs kellemetlen mellékhatásuk sem - hacsak a szomszéd épp be nem kémlel az ablakon.

 


Nézni kell és egyre érdemesebb

A projektorok elterjedése útjában leginkább áruk állt. Több gyártó küzd még a legolcsóbb kivetítők piacán, a CES alkalmával a PJ503D-t, a ViewSonic DLP alapú vetítőjét csodálhattuk meg. A tervek szerint 599 USD fejében megvásárolható készülék árából regisztrációs levél fejében 200-at visszakapnak a vásárlók, így 399 dollárért juthatnak egy 800×600 képpont natív felbontású, 1500 lumen fényerejű készülékhez.

 

 

yamahaysp1100.jpg

 

 

Képet ma már nem kunszt tehát vetíteni, na de hangot? A Yamaha új hangsugárzóját, a YSP-1100-at My Beam technológiával szerelték fel, képes a hangot egy pontra irányítani, így másokat a szobában nem zavar az esti tévézés. A feleségek már csak ezért is, no meg igényes megjelenéséért is kedvelni fogják. 1700 dolláros árán azért még lesz mit csiszolni.

 

Furcsán hathat, de léteznek USB monitorok, ilyet mutatott be a Quartics és a DisplayLink is. Eddig is akadtak modellek, ami USB vezérléssel készültek, de esetünkben a képinformációk is USB 2.0-án utaznak. Ez ugyan visszafoghatja a megjelenítő sebességét, de gyerekjátékká teszi második monitor csatlakoztatását olyan rendszereken, ahol még egy videokártya vagy kimenet nem beépíthető, nem áll rendelkezésre. A Quartics állíása szerint új lapkája annyira feljavítja az képi mozgások átvitelét, hogy lehetővé teszi, hogy akár DVD-t nézzünk a második monitoron.

 

Már beszámoltunk cikkünkben a Philips vezeték nélküli HDMI jelátviteli rendszeréről. Ennek révén hagyományos HDMI csatlakozóval felszerelt tévéken kábelezés nélkül élvezhetjük a minőségi képet és hangot.

Csak beindul a nagy felbontású videózás alapjául szolgáló Blu-ray piac is. Reményeink szerint a Lite-On új meghajtója, a kétszeres sebességű Blu-ray Disc Triple Writer LH-2B1S csupán 650 dolláros árával elindítja majd az árcsökkenést. A HD-DVD esetében már az is nagy eredmény, hogy a Toshiba bemutatt asztali meghajtóját -- itt árversenyről még nem beszélhetünk

 

.

lite_on-lh2b1s.jpg

 

 

A Blu-ray - HD-DVD formátumharca nem érinti azokat, akik az LG Super Multi Blue termékeiből válogatnak. A BH100 asztali lejátszó és a GGW-H10N belső meghajtó egyaránt olvassák a Blu-ray és HD-DVD médiát.

 

 

supermultibluebh100.jpg

 

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.