Hirdetés

Commodore Plus/4, a színes iskolagép

|

Commodore 64 helyett csalódás, amúgy egy kis kezes bárány volt a Plus/4.

Hirdetés

Akik Commodore 64 helyett szerezték be, azok nagyot csalódtak, a többiek pedig egy igen kezes és olcsó gépet vihettek haza a 8 bites kor egyik legjobb BASIC változatával, no és beégetett irodai programcsomaggal.

A magyar iskola számítógép hivatalosan a már általunk is bemutatott HT-1080Z volt, de nem kizárólagosan. 1987-re, a program második hullámában már nagyobb tér jutott más számítógépeknek, így bekerült a kalapba 10 000 darab Commodore 16 és Plus 4 számítógép. A két gépben sok minden közös (leginkább az Assembly és a BASIC nyelvjárás), de a külső az egyáltalán nem, a C16 a C64-hez hasonló minőségű billentyűzetet és formát is kapott, míg a Plus/4-esen azért érződött, hogy a kemény billentyűk alatt már nem hall-generátoros hanem gumi gombok vannak. Viszont logikus elrendezésű kurzor billentyűkkel dicsekedhet, melyek nyílként mutattak négy irányba, ami sokkal jobban kezelhető a C16-nál és különösen a VIC-20 és a C64 Shift billentyűt is igénylő két kurzorgombos megoldásánál. Bővíthetőségét tekintve a C64 és a C16 és C116 közé pozicionálható, a szokásos Commodore soros busz révén kompatibilis az 1541-es és 1551-es lemezmeghajtókkal és több nyomtatóval is. Új joystick és magnetofon csatlakozókat kapott sajnos, de adapterrel ez áthidalható. A C64-esével megegyező video kimenetet is kiépítettek rajta, és az itthon elengedhetetlen RF antenna csatlakozással is ellátták, így tévékészülékekkel használható. Memóriabővítő és cartridge sínek, RS-232 port és reset gomb díszítette még a gépet. Nagy sajátossága (amiről nevét is kapta) az a négy beégetett office program volt, melyek indítógombot is kaptak, egy szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbázis-kezelő és grafikai program. Nem voltak hibátlanok, de használhatónak bizonyultak, viszont sajnos csak lemezmeghajtóra voltak hajlandók elmenteni a munkákat, ami sokakat kizárt a használatból.

Nem egészen világos, hogy milyen megfontolásokkal akarta a Commodore cég bevezetni a Plus/4-et a C64 árnyékában, úgy tűnik Jack Tramiel távozásával a menedzsment elvesztette a fonalat és nem sikerült elérni azokat a produktivitás iránt érdeklődő vásárlókat, akiket egy ilyen gép megörvendeztetett volna. Ez volt a magyar és általában kelet-európai érdeklődők szerencséje, nyomott áron elszórta a cég a Plus/4-et a keleti piacon és be is talált vele. Amerikában viszont csúfosan megbukott a szegény Minus/60-nak (a +4-et kivonták a 64-ből) csúfolt masina, a domináns Commodore 64 modellhez képest ugyanis játékos szempontból gyengébb grafikai és hang lapkák kaptak benne helyet, ezért a C64 iránt érdeklődők számára nem volt kielégítő olcsóbb alternatíva.

A MOS Technology TED-je, egy mindent egyben video-, hang- és I/O vezérlő tette lehetővé, hogy a C64 akkori árának feléért, 299 dollárért adják a gépet. A TED nem csak 16, hanem 128 (gyakorlatilag 121, 15 alapszín×8 fényerő szint de csak egyféle fekete) színből képes palettát válogatni, amivel csak az Atari gépek dicsekedhettek akkoriban. 40 oszlopos szöveges módot tud és támogatja a villogó szövegmegjelenítést is. Ugyanazt a legfeljebb 320×200 grafikus felbontást kínálja 16 szín mellett és felezett felbontásban egy 8×8as mátrixban szintén négy szín használható. Extra a kevert mód, ami a grafikus képernyő alján öt szöveges sort különít el. A TED nem volt rossz, egyes területeken többet nyújtott a C64-nél, de megbocsáthatatlannak bizonyult sokak számára, hogy nem támogatta a sprite használatot és csupán kétcsatornás négyszögjel generátor adta benne a hangokat, mely valóban messze nem ért fel a C64 SID-jével.

A központi egység a MOS 6502-vel és 6510-el kompatibilis MOS 8501-es, mely 75%-al volt túlhajtva a C64 CPU-jához képest. Sajnos az osztott videomemória használat miatt a képmegjelenítés lelassította a rendszert, a Plus/4 a gyakorlatban csak kicsivel volt gyorsabb a C64-nél (kivéve ha a képet teljesen kikapcsoltuk). Ha telefonos adatkapcsolatról volt szó, abban viszont már egyértelműen jobb volt a „rút kiskacsa”, a hardveres támogatás révén nem csak 2400, de 19200 baudig is képes volt elmenni.

A 64 KB memóriából a hatékonyabb lapozás révén 60671 byte volt elérhető a Plus/4 BASIC interpreterével (vagy assembly kódban az egész), míg a C64 BASIC csak mintegy 38 KB-ig terjeszkedhetett. Akkori viszonyok között igen fejlettnek mondható a Plus/4 interpretere, mely fejlettebb ciklus- és elágazáskezelést kínált, alapvető hibakövető utasítások mellett a grafika és hang kiaknázását is lehetővé tette. Lehetségessé vált a Plus/4 révén, hogy tömegesen oktassák a BASIC programozási nyelvet a szokásosnál jóval látványosabb, grafikai megjelenítést kihasználó gyakorlóprogramokkal. Ez és alacsony ára bizonyult a gép legnagyobb erősségének, mely sokakkal segített megismertetni a programozás és grafika kezelés alapvető fogásait, ezért még ma is jelentős rajongói tábort tudhat maga mögött.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.