Hirdetés

Computex: SuperTalent USB 3.0 SSD



|

178 MB/s sebességet is el lehet érni a SandForce lapkás USB kulccsal.

Hirdetés

Ha SSD-ről van szó, akkor rendszerint SATA-II/III vagy ExpressCard, esetleg PCI Express a kézenfekvő, hiszen ezekkel lehet megfelelő teljesítményt elérni. Az USB 3.0 elterjedésével mind komolyabb igény mutatkozott az univerzálisan használható külső megoldásokra. A SuperTalent a Computexen mutatta be első, nagy teljesítményű, USB 3.0 csatlakozású SSD megoldását.

Az USB kulcs kategória tetejére pozicionálta a gyártó szupergyors meghajtóját, mely az USB kényelmét hivatott ötvözni a hagyományos, SATA alapú SSD-k teljesítményével. Az eddig megjelent SSD meghajtók kevéssé hordozhatók, inkább a merevlemez helyére szerelve tesznek jó szolgálatot, ezzel szemben az USB 2.0 meghajtók univerzálisan csatlakoztathatók minden számítógéphez, viszont mai szemmel idegtépően lassúk tudnak lenni, különösen íráskor. A megoldást az USB 3.0 csatoló, a NAND flash lapkák és a SandForce SSD vezérlőáramkörök ötvözésével tudta felmutatni a SuperTalent.

 

 

A Computexen bemutatott meghajtó SuperTalent USB 3.0 Express RC8 névre hallgat, belsejében a SandForce SF-1222 kontrollerrel, mely a felső kategóriás SSD meghajtókban teljesít általában szolgálatot. Négy 25 nanométeres IMFT NAND eszközt fog össze a lapka, ezek egyesével két-két csatornán érhetők el.

Az Anandtech beszámolója szerint figyelemre méltó teljesítményt mutat fel az eszköz, még USB 2.0-án is elmehetünk 40 MB/s-ig, az USB 3.0 pedig szélesre tárja a kaput, jó esetben, könnyen kompresszálható adattartalommal 200 MB/s is elérhető. A konfiguráció hátulütője, hogy nem tömöríthető adatok (pl. videofájlok) esetén visszaeshet az írási teljesítmény 32 MB/s-ra is (USB 3.0 alatt is), ugyanakkor az olvasás tempós marad, 180 MB/s.

Nem annyira média bittarisznyaként fogja szívébe zárni a közönség az eszközt, sokkal inkább a futtatható alkalmazások (lásd PortableApps.com) fürge háttértára lehet. A SuperTalent USB 3.0 Express RC8 25, 50 és 100 GB-os névleges kapacitású változatokban lesz elérhető (rendre 32, 64 és 128 GB flash memóriával). Külföldön június végétől lesz hozzáférhető, a hagyományos SSD meghajtókhoz mérhető árszinten, az 50 GB-os változatért 110 dollárt kérnek majd.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.