Hirdetés

CPU-hűtő: amire szükséged van, plusz egy kicsi



|

Processzorhűtőt választani korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt gondolnánk. Rengeteg mindenre kell odafigyelni és nem mindegy az ár sem.

Hirdetés

A processzorhűtő sokáig nem volt különösebben téma – a felhasználók 99,9 százaléka azt használta, amit a CPU-hoz kapott. Nem is volt ezzel gond, a központi magok nem termeltek túl sok hőt, illetve mindenki megszokta, hogy egy PC igenis hangos, amikor működik és „dolgozik”. Szerencsére ez ma már nincsen így, egy PC-nek a legnagyobb terhelés alatt is illik csendben maradnia, a túlmelegedés pedig fel sem merülhet. A processzorhűtők és úgy az egész PC-hűtés rengeteget fejlődött az elmúlt években, ráadásul a kínálat is óriási, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Persze ehhez nem árt néhány dolgot szem előtt tartani, és sem akadály, ha nem feltétlenül az minél alacsonyabb ár az elsődleges tényező.

 

Hirdetés

Méretek

A torony-kialakítású processzorhűtők óriásira nőttek, ez nem vitás, de ez egyáltalában nem rossz dolog. A hatalmas bordákra azért van szükség, mert így a CPU hősapkájával érintkező blokkról hőcsövekkel el tudják vezetni a meleget a vékony fémlamellákból álló bordához. Itt a hűtési felület már óriási, és ezeken a lamellákon fújja át a hideg levegőt a ventilátor. A ventilátorok is együtt nőttek a bordákkal, így egyre csendesebbek lettek. A nagy lapátok alacsony fordulatszám mellett is képesek kellő mennyiségű levegőt megmozgatni, ezért cserébe a zajszint is csökkenhet, ami igazán jó hír. A drágább hűtőknél már két ventilátort is használnak, így az egyik ráfújja a hideg, a másik leszívja a meleg levegőt. Ezek a modellek általában vastag, akár két szekcióra osztott bordával készülnek.

 

 

De nem csak örülni lehet a hatalmas méreteknek, vigyáznunk is kell. A CPU-hűtő választásánál a házunk méreteit is meg kell nézni, konkrétan azt, hogy maximálisan mennyire lehet magas a torony CPU-hűtőnk. Emellett a processzor körüli területet sem árt lemérni vásárlás előtt, illetve gond lehet még a túlzottan magas hűtőbordával szerelt memóriamodulokkal is. Szerencsére utóbbira általában a CPU-hűtők készítésénél is figyelnek és megemelik a bordák alját.

 

 

Az egyre népszerűbb mini házaknál még jobban figyelnünk kell a hűtő méreteire. A Low profile házaknál nem is jöhet szóba toronyhűtő, de ettől még nem kell lemondanunk a csendről. Több gyártó kínálatában is van ultra alacsony kivitelű, mégis 12 cm-es ventilátorral szerelt, hőcsövekkel megerősített hűtő. Ha a méretek alapján ez elfér alaplapunkon és házunkban, érdemes ilyen megoldást választani.

 

 

Foglalat-kompatibilitás

Alapvetően kétféle hűtő közül választhatunk, illetve van egy harmadik, univerzális opció is. Az AMD foglalatok kevés kivételtől eltekintve (AM1) azonos felfogatást igényelnek, és hasonló mondható el az Intel platformjairól is. A legtöbb hűtő-gyártó azonban már nem vesződik ezzel, és a középkategória felett multiplatformos felfogatást kínál, vagyis a dobozban meg fogjuk találni mindenféle foglalathoz a megfelelő keretet és rögzítést.

 

 

 

Ventilátor

A ventilátornál nem elég, ha nagy, arra is figyelni kell, hogy jól csapágyazott és csendes legyen. Persze ezek drágább modellek, de megéri a befektetést és így talán nem is kell majd 1-2 évente új ventilátort vásárolnunk. Emellett érdemes olyan megoldást választanunk, ahol a ventilátor gumibakokon ül, így a rezgést nem adja át a bordának. A PWM kialakításra is figyeljünk. Ezt onnan ismerjük fel, hogy a kábele négyeres, előnye pedig, hogy az alaplap precízen képes vezérelni a fordulatszámot.

 

 

Klasszikus formák

Noha a toronyhűtők a népszerűek, azért még találunk szép számmal hagyományos kialakítású modellt is a piacon. Ezek többnyire olcsóbb példányok, de ettől függetlenül nem feltétlenül zajosak és rosszak. Már 3 ezer forint körül vannak olyan CPU-hűtők, amelyek csendesek és hatékonyak. A kompromisszum itt általában a TDP-ben keresendő: ezekkel a tuning ki van zárva és a nagyfogyasztású processzorokhoz sem biztos, hogy ez a megoldás ajánlott. A másik kompromisszum a multiplatformos rögzítés elhagyása – ezek az olcsó modellek csak meghatározott platformokhoz használhatók.

 

Vízhűtések

Feltörőben vannak a vízhűtések is, azon belül is a kompakt rendszerek, ahol nem kell vesződnünk a feltöltéssel, csőszereléssel stb. egyszerűen, egyben megkapjuk a teljes megoldást. Itt a CPU-blokkban van a keringető, amely egy vastag csövön juttatja el a meleg folyadékot egy bordába. Ez a borda 1, 2, illetve 3 blokknyi méretű lehet, amelyen általában ugyanennyi 12-14 cm-es ventilátor dolgozik. A választásnál az ár nem is sokkoló, viszont arra oda kell figyelnünk, hogy a merev és meghatározott méretű csövek törés nélkül jussanak el a bordáig és vissza. Ezeknél a megoldásoknál általában már világítást is kapunk, sőt, akár a folyadék is színezhető, hogy még látványosabb gépünk lehessen.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.