Hirdetés

CPU-tuning másképp



|

Az órajelpumpálás és feszültségnövelés mellett egy másik módja is van a PC gyorsításának. Nem feltétlenül olyan hatékony, de biztonságosabb.

Hirdetés

Nem kétség, hogy mindenki örül annak, ha kicsit többet kap, mint amennyiért valójában fizetett. A PC-knél ez a tuninggal oldható meg a legegyszerűbben. Ilyenkor a megfelelő alkatrészválasztás eredményeként a gyári beállításoknál nagyobb teljesítményt érhetünk el anélkül, hogy a garanciát elvesztenénk vagy extra többletköltségekbe vernénk magunkat.

Hirdetés


Csúcsteljesítmény BIOS-ból

A tuningot, azon belül is a processzortuningot nem kell nektek bemutatnunk: némi feszültségemelés és az órajelek emelése látványosan képes felgyorsítani bármilyen processzort, legyen az Core i3, i5 vagy akár a legerősebb Core i7. Ugyanakkor ezzel együtt jár a fagyás és adatvesztés kockázatának növekedése és a sikeres tuninghoz jó minőségű, drága alaplap, hűtés és tápegység is szükséges. Létezik egy másik módja is annak, hogy valamivel többet sajtoljunk ki rendszerünkből.


Le az alvással

Természetesen a megoldást ismét a BIOS, vagy modern PC-knél az UEFI rejti. A gyári órajeleket nem mindenki szereti piszkálni és ezt meg is értjük: a Base Clock növelésével a rendszer véletlenszerű hibákat produkálhat, a szorzót pedig nem minden alaplap és processzor engedi szabadon változtatni. Ugyanakkor minden modern processzor agresszív energiatakarékos vezérléssel dolgozik, amely a terhelés függvényében változtatja a processzor feszültségszintjeit és órajelét is. Ezek a kapcsolások pillanatok alatt mennek végbe, másodpercenként akár rengetegszer, ráadásul több mag esetében akár a komplett magokat is képes lekapcsolni a processzor belső vezérlése.


(Kép: bit-tech.net)


Ehhez jön még a turbó mód, amely szintén játszik a szorzókkal. Ha egy CPU-modul terheletlen, az alvó vagy készenléti módba kapcsol, de ezt letilthatjuk a BIOS/UEFI-ben, sőt, a CPU szorzóját fixen a maximális turbó értékre betonozhatjuk be. Utóbbi különösen akkor hatásos, ha egyébként fix szorzóáramkörös CPU-nk van (nem "k" modell). Ezáltal a kapcsolások, feszültség- és órajelszabályzás teljesen elmarad és a CPU terheléstől függetlenül mindig maximális teljesítményt nyújt.


Az eredmény néhány százalékos gyorsulás biztonságosan, anélkül, hogy gépünk fagyni kezdene vagy adatvesztés lehetősége merülne fel. Számítási teljesítményben a különbség persze nem lesz akkora, mint egy kiadós tuningnál, de biztonságosabb és egyszerűbb, nem kell kísérletezni, tesztelgetni, csak néhány beállítás és máris használhatjuk "kicsit" gyorsabb gépünket, amely persze némileg többet is fog fogyasztani, mint eddig.


Te tuningolod a gépedet?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.