Hirdetés

CrossFire-ban erős: Sapphire Radeon HD 4670



|

A középkategóriás HD 4670 első látásra gyengének tűnik, de CrossFire-üzemmódban igazán nyerő választás lesz belőle.

Hirdetés

Az AMD kifejezetten a középkategóriába szánja a Radeon HD4670-es kártyát, melyben a csúcskategóriát is mozgató RV770 mag megkurtított változata dolgozik – RV730 néven.


Természetesen az 55 nanométeres gyártástechnológián alapuló GPU belső HUB felépítése megegyezik a csúcs RV770-nel, ám 800 helyett csak 320 stream processzor és 8 raszter egység dolgozik benne, míg a memóriabusz 256- helyett csak 128-bites. A grafikus kártyákban jártas olvasók számára a 320 stream processzor ismerős lehet a Radeon HD 3000-es szériából, hiszen a HD 3850 is ennyivel rendelkezett. Azóta viszont sok minden megváltozott, így például a ring bus vezérlő megszűnt. Érdekesség, hogy ez a kártya közelebb áll a HD 3850-hez, mint a számozás alapján elődnek tekinthető HD 3650-hez. A 3850 és a 4670-es kártya tudása közelebb áll egymáshoz (igaz, alapvető eltérések vannak a két kártya GPU-inak felépítése között), a HD3650 pedig egyszerűen túl gyenge az új kártyához képest. Nyilván olyan okokat kell keresnünk emögött, mint például a gyártástechnológia és gazdaságosság, de a korszerűség is a HD 4670 javára billenti a mérleg nyelvét.

 

1030sap1.jpg


Összegezve, nem túl nehéz ellenfelet találni a HD 4670-nek, ha körbenézünk a piacon. Az egyértelmű tehát, hogy házon belül a HD3850 a rivális annak ellenére, hogy két-háromezer forinttal drágább, mint az új kártya, de architektúra szempontjából az új a jobb. Az NVIDIA oldalról a GeForce 9600 GT és GeForce 9600 GSO tekinthető kihívónak. Előbbi főleg akkor, ha a HD4670 CrossFire-kiépítéssel hasonlítjuk össze, utóbbi viszont kétezer forint híján majdnem egy árban van az új Radeonnal.


Kicsi a bors, de...


A Sapphire egyedileg kialakított NYÁK-lapjára épülő kisméretű kártyán még PCI-Express tápcsatlakozó sem található, megelégszik a PCI-Express sínen átjuttatott energiával. Nemcsak a vezérlő fogyasztása kedvező, de rövidsége folytán zsúfolt vagy kisméretű gépházakban is bőven elfér. Sajnos a kártyára kicsi és zajos hűtési megoldás került, ami hasonlít ahhoz, mint ami a Radeon HD 2400-on volt, ám annál valamivel hangosabb. A ventilátor szabályozása a kéteres kábel végett nem PWM-es. Mivel a kártya hőmérsékletét nem tudta a szoftver monitorozni, így a fordulatszám-szabályozás elve sem tiszta, de az biztos, hogy nem terhelés alapján működik – az viszont biztos, hogy jobban járunk, ha a gyárit lecseréljük egy halkabb darabra.

 

1030sap2.jpg


A mag órajele 750 megahertz, a GDDR3-as memóriáé pedig effektíve 2000 megahertzen ketyeg, tehát e téren is felülmúlja elődjét. Nem kurtították a hardveres videogyorsítás-képességeket sem az RV770-hez képest, így az UVD2-motoros Avivo HD, HDMI hang- és képtámogatás (HDCP-vel), illetve a DVD-felskálázás egyaránt a 4670 része. Elsőre kissé furcsának találtuk, hogy a kártyán két DVI-kimenet van, hiszen középkategóriában az analóg kimenet egyáltalán nem ritka, de a 3850 és 3650 esetében is a dupla DVI volt a meghatározó. Emellett a kártyán találunk még S-Video kimenetet, de a HDMI-átalakítót ne keressük a dobozban, így hiába a HDMI-támogatás, a DVI-HDMI átalakítót már nekünk kell beszereznünk, ahogy ezt ebben a kategóriában megszokhattuk.


A kihívók


A leírtaknak megfelelően tesztünkben a HD4670 erejét két kártyához mértük hozzá, az ASUS 1 gigabájtnyi DDR2 memóriával felszerelt HD3850-eséhez és a szintén ASUS által gyártott 9600GT-hez. Előbbi esetben azért választottuk a DDR2-es változatot, mert árban ez áll legközelebb a mérendő kártyához.
Az eredményeket illetően nem csalódtunk, tulajdonképpen a várakozásnak megfelelően alakultak a mérések és pontszámok. A HD3850 DDR2-vel már nem ellenfél, ám abban biztosak vagyunk, hogy GDDR3 memóriamodulokkal a 4670-nél jobb teljesítményre lenne képes. A 9600 GT nem okozott csalódást, egyértelműen behozhatatlan előnyre tett szert, ellenben a dupla HD4670 kártyával és CrossFire-technológiával karöltve ez a kártya is alulmarad, pedig a különbség mindössze körülbelül 7 ezer forint.


Konklúzió


Az új középkategóriás kártya önmagában nem túl erős, de ebben a szegmensben nem is ez a cél. Nyilvánvalóan kisebb felbontásban, vagy a részletesség minimális visszavételével még egyetlen kártya is képes megfelelő megjelenítési sebességre a későbbiekben is, ám a legnagyobb gondot az okozza, hogy nincs benne tartalék. Ez alól kivétel, ha két kártyát összekötve megduplázzuk az erejét, így viszont már komoly teljesítményt lehet belőle kicsikarni.

 

1030teszt1.jpg
1030teszt2.jpg
1030teszt3.jpg


1030tesztxlsk.jpg

Kattintson a táblázatra a nagyobb változatért!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.