Hirdetés

Cseréljünk alaplapot!



|

Ha számítógépünket naprakészen szeretnénk tartani, akkor előbb-utóbb alaplapot kell cserélnünk. Most ebben fogunk segíteni, néhány lépésben.

Hirdetés

Kétségtelenül az alaplap a legkomplexebb eleme a számítógépünknek, így lecserélése előtt több dolgot is figyelembe kell vennünk. Először is el kell döntenünk, hogy az összes komponenst cseréljük vagy csak az alaplapot; milyen méretűt szeretnénk (ATX, microATX, esetleg mini ITX); milyen bővítőkártyákat használni vagy fogunk használni a közeljövőben. Ha az összes komponensünket száműzzük, akkor kicsit szabadabb a kezünk a választáskor, ugyanis nem kell az előző processzorunk/memóriánk foglalata alapján döntenünk.

 

 



Ennek értelmében az is kézenfekvő, hogy a teljes csere jóval komolyabb fejlődést jelent minden téren. Amennyiben mégis maradnánk a jelenlegi CPU-nknál, akkor figyeljünk a megfelelő foglalatra, illetve a gyártó oldalán feltüntetett kompatibilitási listára. Ha irodai gépet építünk, vegyük fontolóra a microATX- vagy a mini ITX-formátumok használatát, ugyanis a normál ATX-alaplapokon szükségtelenül sok bővítőhely és számunkra felesleges feature található. E mellett ez esetben különösen figyeljünk az integrált videovezérlő meglétére, mivel ellenkező esetben pluszban költenünk kell – teljesen feleslegesen – egy diszkrét VGA-ra. Ha az Intel Sandy Bridge platformjára szavazunk, akkor a H67 vagy a Z68 chipset lesz a nyerő, a videokimenetek megléte miatt.
A következőkben leírunk néhány dolgot, ami a szét- és az összeszerelés során hasznos lehet.

Szétszerelés előtt a fontosabb programjainknak szedjük össze a termékkulcsait, ugyanis az alaplap cseréjekor a legtöbb (például Adobe-termékek) újraaktiválást igényelnek. Hasonlóan járjunk el az eszközpárosítást igénylő szoftvereknél; ilyen például az iTunes.

Kezdődjön a szerelés!

Vizsgáljuk meg, hogy milyen hardvereket kell kivennünk a házból ahhoz, hogy hozzáférjünk az alaplaphoz. Sok háznak olyan az elrendezése, hogy a táp, az optikai meghajtók, és a merevlemezek nyugodtan maradhatnak a házban, így felesleges azok csavargatásával elütni az időt.

 

 

 



Vegyük ki az összes bővítőkártyát (VGA, hangkártya stb.), majd a CPU-hűtőt, magát a processzort és a memóriákat. Ezután szabaduljunk meg a kábelezéstől.

Eljött az ideje, hogy az alaplapot kicsavarozzuk a házból. Az esetek nagy részében egy 2-es csillagcsavarhúzó kell csak hozzá. Vigyázzunk, nehogy egy beszorult csavarral való harcolás közben megcsússzon a kezünk, és megsértsük az érzékeny nyomtatott áramköri lap felületét.

Ellenőrizzük a meneteket, hogy az új alaplap csavar-elrendezéséhez igazították-e őket. Ha nem, akkor helyezzük át a szükséges meneteket a jó helyre. A ritka használat miatt ezek komolyan begyógyulhattak a helyükre, ekkor egy harapófogó sokat segíthet.

Amennyiben különleges hűtést használunk, speciális hátlapra lehet szükségünk, amit a foglalat „mögé” kell helyeznünk, a NYÁK másik oldalára. Helyezzük ezt fel, lévén igen kellemetlen, ha az alaplap becsavarozásakor jut eszünkbe ez a lépés.

Utolsó lépések

Becsavarozás után minden kábelt, bővítőkártyát és egyéb komponenst értelemszerűen szereljünk vissza.

 

 

 



Figyeljünk az előlapi kivezetések pontos csatlakoztatására – ez alaplaponként változhat, így forduljunk a mellékelt használati útmutatóhoz, ha a deszkára felfestett segédlet nem elegendő.

Miután minden ismét egyben van, kapcsoljuk be a gépet, és várjunk, amíg a Windows felismeri az új eszközt, és felteszi a szükséges drivereket. A szükséges újraindítás után telepítsük fel az alaplap lemezéről a számunkra szükséges szoftvereket.

Végül, de nem utolsósorban aktiváljuk újra a programjainkat, és párosítsuk az eszközeinket.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.