Hirdetés

Csökkentheti a licencköltségeket az AMD 12 magos processzora



|

Felezheti egy szerverpark licenc díjait az átállás.

Hirdetés

Ma dobta piacra az AMD új, 12 magos processzor lapkáját, megkettőzve ezzel az egy tokon belüli magok számát az előző Opteron generációhoz képest. Az új, 12 magos, Magny-Cours kódnévre hallgató chip kétszeres teljesítményt biztosít az előző, 6 magos Opteronokhoz képest. Nem csak a teljesítmény tekintetében nyújt előnyt, a sokmagos architektúra a szoftver licencdíjakat is lejjebb szoríthatja.

A felhasználók az árat, az energiafelhasználást és persze a teljesítményt nézik, e szerint fogják összehasonlítani az Intel x86-os szerver vonalával. Más érvek is szólnak azonban a 12 magos architektúra mellett, mely nem csak ezekre a tényezőkre és az adatcenterek helykihasználására, hanem akár a szoftver licenc díjakra is hatással lehet. A lapkát nyolc magos változatban is árulják majd, már ezzel is előnyre tehetünk szert szoftver vásárláskor.

 

 

amd-opteron-6000
 

 

 

A képlet egyszerű. Sok licenc szerződés nem a feldolgozó magok, hanem a processzorok számához köti a licenc díjakat, vagyis ugyanannyit fizetünk, akár egy 4 magos, akár egy 12 magos CPU-val felszerelt szerveren futtatjuk a szoftvert. A 12 magos chip ugyan valamivel többe kerül, de ez eltörpül az SQL szerver licencek ára mellett: ha az eddigi 6 magos architektúráról az új, 12 magosra váltunk, akkor feleannyi licenccel működtethetjük az adatközpontot.

 

Jó példa erre az ingatlan adatokat szolgáltató MLS Property Information Network Inc. (Shrewsbury), ahol a négyről 12 magra állnak át. Az MLS 60 szervert működtet és akár felére is csökkenthetné az áttéréssel a szerverek számát, de egyelőre csak harmadával veszik vissza a számukat.

 

2004-ben, a kétmagos processzorok útra indulásával a Microsoft úgy döntött, hogy megmarad a processzorok számához kötött licenc díjazás mellett, figyelmen kívül hagyva a magok számát. Sok szoftver gyártó jár el ugyanezen az alapon (azért akadnak kivételek).

 

Matt Lavallee, a példaként felhozott MLS technikai igazgatója mintegy két és fél évvel ezelőtt kezdett Opteron alapokon gondolkodni, a sokmagos architektúra licenc előnyei mellett a rendszerek nagy áteresztőképességét említette előnyként.

 

Az új Opteron 6000-es generáció 10 modell formájában kapható, a 455 dolláros nyolc magos, 1,8 GHz-es, 65 wattos lapkától az 1386 dolláros, 12 magos, 2,3 GHz-es, 105 Watt teljesítmény felvételű processzorig. Az AMD úgy nyilatkozott, hogy nem csak a magok számát növelték, de a közvetlen CPU mag összeköttetés architektúráját is továbbfejlesztették, így 33 százalékkal gyorsabb a CPU-CPU kommunikáció. Kiegyensúlyozott a harc ezen a piacon, így a héten érkezik az Intel nyolc magos Nehalem-EX processzora is.

 

A magok számának ilyen szintű növekedésével és annak licencdíjra gyakorolt hatásával tehát nem számoltak eddig a szoftvergyártók, de kár lenne azt hinni, hogy ez mindig így marad. Valószínűleg felzárkóznak a gyártók és már csak a verseny előny miatt lesznek, akik engedményt tesznek és nem kötik majd teljesen a magok számához a licencdíjat.

 

Természetesen a processzormagok számához kapcsolt árazás csak a különféle kiszolgáló szoftverek (SQL, tranzakciós szerverek, stb.) esetében várható, a mindennapi számítógépeken használt operációs rendszerek és alkalmazások ára felhasználókhoz és nem processzorokhoz vagy processzor magokhoz kötődik továbbra is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.