Hirdetés

Csúcs PC a 6950X árának töredékéért



|

A tízmagos Intel Core i7-6950X mindenkit megdöbbentett - ezúttal azonban nem sebességével, hiszen mindenki tudta, hogy a leggyorsabb lesz. 10-magos felépítése és ára viszont sokkolt mindenkit. Mi építettünk egy komplett, nagyon erős gépet a CPU ára alatt.

Hirdetés

A HEDT, vagyis High End Desktop PC-k világa annak ellenére csábító, hogy nehéz kihasználni a mai programokkal a rengeteg magot, az óriási gyorsítótárat, ráadásul az energiatakarékosság sem olyan szuper, mint az elérhetőbb árú platformok esetében. A 6-10 magos CPU-szörnyetegek esetében nem kell gondolkodnunk, hogy mi is fut a háttérben, miközben játszunk, a tömörítés, kódolás villámgyors, ha pedig képet, videót szerkesztünk, a legjobb teljesítményt kapjuk, ami asztali PC-nél elérhető. Igen ám, de ezért 500 ezer forintot fizetni, pontosabban csak a CPU-ra ennyit kiadni nem mindenki tud és akar. Mi is így vagyunk ezzel, de azért a teljesítmény csábító, ezért szétnéztünk, mennyi lenne egy leheletnyivel gyengébb, de abszolút HEDT gép összeállítása részben használt piacról.


Hirdetés


Egyet vissza

Nem kell messzire menni, mindössze egy generációt visszalépni és kicsit szétnézni a neten, így máris találunk 100 ezer forint alatt Core i7-5820K processzort. Igen, ez Haswell-E-alapú, 22 nm-es, azonban ötöd annyiért még mindig hat darab, teljes értékű processzormagot állít csatasorba, amely a Hyper-Threading technológiával 12 programszálat dolgoz fel egyszerre. A 3,3 GHz-es alapórajel sem nevezhető éppen szerénynek, kapunk Turbo Boostot is, de ami a legfontosabb talán, hogy mindezt X99-es platformmal, vagyis DDR4 memóriával, sok-sok PCIe vonallal (kereken 28 darabbal) és a lehetőséggel, hogy bármikor válthatunk a 6000-es Broadwell-E szériára.



Ezzel az egyetlen változtatással máris spóroltunk közel 400 ezer forintot, miközben a PC-nk többi eleme megegyezhet, így a DDR4 RAM, a toronyhűtő, az akár PCIe-s SSD, az erős VGA és még sorolhatnánk. Ha már most égető szükségünk lenne a kiváló párhuzamos futtatási teljesítményre, még mindig választhatjuk az előző generáció csúcsát, a nyolcmagos Core i7-5960X-et, amelyet használtan már 240 ezer forint körül beszerezhetünk - ez még mindig a fele a 6950X árának, miközben a teljesítménycsökkenés csupán 20-30 százalékos.


A körítés

Ehhez egy jó minőségű, jól felszerelt X99 alaplap, például az Asus X99 Deluxe 130 ezer forint, egy Noctua toronyhűtő kb. 20 ezer forint, a 32 GB DDR4-2400 RAM 60 ezerből van meg, a GTX 980 Ti kb. 180 ezer forint, valamint egy Samsung SSD 950 Pro további 60 ezer, a ház és tápegység párosnál pedig kalkulálhatunk 40-50 ezer forinttal, ha dizájnos és jó minőségű összeállítást szeretnénk.



A végösszeg így 600 ezer forint, amiért egy őrülten gyors HEDT gépünk lehet GTX 980 Ti-vel (vagy hamarosan GTX 1070/1080 VGA-val), prémium alaplappal és körítéssel, valamint a ma elérhető egyik leggyorsabb SSD-vel. A fejlesztési út is jól látszik, amint beesik a 6000-es Core i7-széria ára ésszerű szintre, egy szimpla CPU-cserével máris fejest ugorhatunk a tízmagos processzorok világába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.