Hirdetés

Csúcsragadozók a Gainward kínálatában is



|

Az nVidiára rájár a rúd mostanában, hiszen már régóta nem fordult elő, hogy ne a zöldek műhelyéből kerüljön ki a leggyorsabb kártya.

Hirdetés

Ez az idő is eljött, de elmúlni látszik, hiszen a GTX 285 és GTX 295 a tesztekben hozta az nVidia csúcskártyáitól megszokott teljesítményt. Az 55nm-es GT200b lapkákra épülő kártyák sok új technológiát viszont nem hoztak, a 4.0-ás PS és VS verzió támogatása, és a PureVideo HD (VP2) már megszokottnak mondható. Az ígéretes kártyákra természetesen a Gainward is ráharapott, így a neves gyártó is előrukkolt a saját változataival.

gainw1.jpg


A Gainward GTX 285-ös kártyája teljesen referencia felépítést követ, gyakorlatilag mindenben megegyezik a "mezei" verziókkal. A központi mag 648, a shader processzorok 1472MHz-en jár, memóriából pedig 1024MB-nyi DDR3-as csücsül az 512 bites crossbar memóriavezérlő túlsó oldalán, az órajelük alig meglepő módon 1242MHz. A 240 darab skalár stream processzor mellett 80 textúracímző, 80 textúraszűrő, valamint 8 blokknyi ROP (azaz 32) színesíti a GPU-t. A hűtés egyelőre maradt az eredeti, de valószínűleg a Gainwardos hagyományoknak megfelelően később saját megoldással is kényeztetik majd a vevőket.

gainw2.jpg


Szintén GT200b-re épül a GTX295 is, de itt a tesóhoz képest kétszeres tranzisztormennyiséggel dolgozott az nVidia, egészen pontosan 2x1.4 milliárd található rajta. A GPU órajel a javasolt 576MHz-et éri el, a shaderek 1242MHz-en járnak. A GTX 280-hoz képest viszont itt-ott megnyirbálták a magot, 2x8 helyett csak 2x7 ROP blokk került fel (összesen 56), a memóriavezérlő pedig "csupán" 2x448 bites crossbar. A memória 999MHz-es DDR3-as, ezekből összesen 2x896MB került fel. A hűtésen szintén nem variáltak, gyakorlatilag csak a saját címke különbözteti meg a többi modelltől.


Hátul a kimenetekben sincs miért szégyenkezniük az új jövevényeknek, a 285-ösnek két DVI és egy TV, míg a 295-ösnek HDMI és dupla DVI kapu áll rendelkezésre.
A Gainward videokártyákat a Mercury Impex forgalmazza hazánkban

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.