Hirdetés

CyberLink Media Suite 10 teszt



|

Nem csak a 3D támogatás miatt lehet vonzó csomag az új Media Suite.

Hirdetés

Évek óta beszámolunk a CyberLink mindent egyben médiaszoftver csomagjáról, amely ismét újabb kiadásához érkezett. A felmerülő hanggal, képpel, videóval kapcsolatos feladatokat megoldhatnánk – bizonyos szinten – ingyenes programokkal is, de a Media Suite naprakész a legújabb formátumok, őrületek terén is és egész jó ár/érték aránnyal tüntet. Gyakorlati oldalról nézve továbbra is az, ami volt: közel tucatnyi könnyen kezelhető alkalmazás és számos nélkülözhetetlen kodek egy funkcióközpontú indítómenüben egyesítve.

 

 

3D-ben és kékben szép az élet

 

Mi a csomag Ultra kiadását próbáltuk ki, mellyel nem gond a 3D Blu-ray, illetve 3D fotó- és mozilejátszás sem, ezek ugyanis a PowerDVD 12 legfőbb újdonságai. Sokféle 3D-megjelenítőt és szemüveget támogat a rendszer, a DLP-Linktől és az Nvidia 3D Visiontől kezdve a HDMI 1.4 csatlakozású 3D tévékig. Ha nem lenne 3D mozialbumunk, akkor is kipróbálhatjuk a sztereoszkópiát a beépített Blu-ray 2D-3D konverzió révén. Az új idők szeleire hallgatva már a Flickr, a Facebook és a YouTube kínálatából is lehet böngészni és egyszerűbb lett a DLNA forrásokból származó tartalmak megtekintése is. A PowerDVD a Dolby True-HD 5.1 és a DTS 5.1 mellett képes már kikódolni a DTS-HD 5.1 hangsávokat.

 

 

A PowerDirector videoszerkesztő felülete nem ment át alapvető változáson az előző kiadás óta, de tudásában nem maradt ugyanaz. Továbbra is feldolgozhatunk vele MP4 vagy AVCHD felvételeket, és most már készíthetünk AVCHD vagy Blu-ray lemezalbumokat akár 3D-ben is. Ugyanakkor sehol sem találtuk a SmartSound-alapú MagicMusic technológiát, azaz nincs automatikus aláfestő zenegenerálás – ez nyilván olcsóbbá tette az amúgy is rengeteg licencköltséggel terhelt csomagot, de egy igen hasznos lehetőségtől fosztotta meg a felhasználót. A Magic palettáról maradt továbbra is a Magic Fix és a Cut, előbbi a megvilágítás és kameraremegés, utóbbi a vágás dolgában segít. Ahogy az előző kiadásokban is szerepelt, itt is van komplett automatikus vágás. Mind az ATI-, mind az Nvidia-alapú grafikus gyorsítás támogatását élvezi a PowerDirector, emellett az SVRT révén csak az effektezett szakaszokat kódolja újra a rendszer. Alapbeállítással amúgy is árnyékfájlok készülnek, így az előnézet kis felbontásra korlátozódik, de gyengébb gépen is elég gyors lesz. Szerencsés örökség az előző verziókból a DirectorZone, ahonnan rengeteg animált cím, effektus és lemezmenü tölthető le ingyen, ugyanitt saját alkotásainkat is megoszthatjuk a közösséggel.

 

 

Ha csak úgy fapadosan...

 

Az olcsóbb, Pro kiadás tudása nem terjed ki a 3D mozi és a H.264 varázsvilágára, aki ezt választja, az csak az előző szoftvercsomag javított funkcióira számíthat, kiegészítve a 3D fotók nézegetésének lehetőségével és BD vagy BDXL adatlemezek készítésével. Egy-két újdonság azért itt is helyet kapott: A Pro is hozza a MediaShow-ban a FaceMe-t, ami megkönnyíti a képek címkézését, és rengeteg mindent továbbfejlesztettek teljesítmény tekintetében. A Pro PowerDVD-je is böngészi a Flickr, YouTube és Facebook forrásokat. A szimpla adatlemezírás ugyanaz maradt, mint a Media Suite 9-ben volt és megy a Pro változatban is, így emiatt kár lenne verziót váltani és az új, ISO lemezkép-állományokból dolgozó virtuális meghajtónak is létezik közismert ingyenes ellenfele. Megvan az új 7digital Music Store, ám ez itthon nem elérhető, többet segít a hazai felhasználóknak az FLV videók támogatása.

 

 

Akinek fontos a 3D, az teljes körű támogatást kap a pénzéért, ha a Media Suite 10 Ultra kiadását választja, nemcsak lejátszani, de előállítani is tudunk 3D anyagokat és azokat szinte minden szóba jöhető 3D-megjelenítő eszközre kijátszhatjuk. Gyorsabb feldolgozást, kiforrottabb médialejátszó-rendszerező felületet is kapunk és néhány film hangformátum támogatása is benne van a csomagban. A régi PowerDirector motorosok elvesztik a néhány ingyenes elemet is tartalmazó Magix Music aláfestő zenegenerátort, ami bizony hátrány, szerencsére a minőségjavító szűrők maradtak. Aki kifejezetten fogyasztói/kreatív 3D oldalról keres komplett megoldást, vagy csak venne egy médiaszoftver csomagot, az nagyon jó helyen jár, az előző verzió tulajdonosai azonban – különösen ha megrögzött 2D-pártiak – nem fognak váltani.

 

 

Adatok

 

- Komplett alkalmazáskészlet, ATI STREAM és Nvidia CUDA hardveres gyorsítás, MoovieLive, DirectorZone, Facebook, YouTube, Flickr és MyNero közösségi oldalak támogatása

 

 

Media Suite 10 alkalmazások

- LabelPrint 2.5, MediaEspresso 6.5, MediaShow 6, Power2Go 8, PowerBackup 2.6, PowerDirector 10, PowerDVD 12, PowerDVD Copy 1.5, PowerProducer 5.5, WaveEditor 2

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.