Hirdetés

Decemberi villanyoltás az amerikai IT-cégeknél



|

Az amerikai PC-piac és internetes piac a múlt év végén hirtelen elkezdett gyengélkedni. Mint a híresen stabilan gazdálkodó Hewlett-Packard példája is mutatja, a managerek még csak keresik az okokat, s egyelőre nem sikerült a meglepetésből felocsúdniuk.

Hirdetés

Carly Fiorina, a Hewlett-Packard első embere, a hónap elején aligha gondolhatta volna, hogy a cég decedmberi eladásai a megszokott emelkedés helyett hatalmasat zuhanjanak: „Mintha valaki leoltotta volna a világítást” – jellemezte igen találóan a helyzetet. De hasonló tapasztalatokról számoltak be mindazok az IT-cégfőnökök, akik a hamarosan hivatalba lépő ifjabb George Bush megválasztott amerikai elnök Austinban rendezett gazdasági fórumán vettek részt. A piaci változás gyorsaságára jellemző, hogy a december 6-i HP tanácskozáson, ahol az elemzők a január végével lezáruló első pénzügyi negyedév kilátásait értékelték, még arról beszéltek, hogy nem lesznek jelentősebb zökkenők, bár az USA PC-piaca tovább lassul, de a globális kereslet ellensúlyozza a hazai nehézségeket.


Az üggyel kapcsolatban máris megkezdődtek a találgatások, hogy hány embert lesznek kénytelenek elbocsátani a vállalattól. Fiorina azonban cáfolta, hogy bármiféle intézkedést terveznének, mielőtt február 15-én az első negyedév végleges számait megismernék. Bob Waymen, a HP pénzügyi főnöke viszont elmondta, hogy a cég alkalmazottainak 15 százaléka rugalmas erőforrást jelent, hiszen ezeknek az embereknbek csak ideiglenes szerződésük van.


A különböző piacok különbözőképpen teljesítettek. Miközben az emerikai eladás gyengélkedett, az Európa elég erősnek mutatkozott, különösen a konzumer piacon. Az ázsiai-pacifikus térségeben kismértékű csökkenést tapasztalatak, ami szemben áll az előző negyedév igen magas keresletével. A termékek közül már bizionyos, hogy az internetes infrastruktúrához szükséges eszközök fogytak a legjobban. A többiről az elnök-vezérigazgatónő viszont egyelőre nem kívánt nyiltkozni, hiszen egy kis idő még hátra van a negyedévből. Csak a profitkilátásokat nevezte jónak, hiszen a HP mindig is egy szolíd, szavahihető és megbízható cég volt, amely nagyobb nehézségeket is jól átvészelt már.
No de mit gondolnak a részvényesek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.