Hirdetés

Dell Latitude X1



|

Hirdetés

Minderre a gyártó még rátesz egy lapáttal: az elsőrangú alkatrészeket és a számtalan extra szolgáltatást egy törpe méretű készülékházban tálalja. A Dell ismét nagyot alkotott! Pontosabban igen kicsit, ha a fizikai jellemzőket szemléljük. Számokban kifejezve ez 1,14 kilogrammot és egy 2,5 centiméter vastag, A/4-es lapcsomagnak megfelelő méretet jelent - az eddigi legkisebb és legkönnyebb modellt a Dell Latitude sorozatában. A készülék valójában az ultrahordozható kategória megtestesítője, kis túlzással még egy halászkabát zsebében is magunkkal vihetjük, de azért, valljuk be, jobban áll hozzá egy kisméretű táska.


Technikai jellemzői tekintetében azonban az óriások közé is sorolhatnánk, hiszen a Centrino matricával fémjelzett tartalom hiánytalanul megtalálható benne. Az Intel Pentium M processzor alacsony fogyasztású változata 1,1 gigahertzen üzemel, és az Intel 915GMS - grafikus alrendszert is tartalmazó - lapkakészletével ért szót, amely szintén alacsony fogyasztású változat. A merevlemez 60 gigabájt mennyiségű adatot képes elnyelni, a rendszermemória pedig 512 megabájt. Utóbbi egyszerűen bővíthető, hiszen a két memóriafoglalat egyikéhez igen könnyű hozzáférni: csupán egy csavarral rögzített takarólemezt kell eltávolítani hozzá a gépház alján.

A nagy felbontású 12,1 hüvelykes kijelző szélesvásznú, 1280×800 képpont megjelenítésére alkalmas. Színei szépek, de sajnos kismértékben túlvezéreltnek tűnik a kontraszt, így az árnyalatok nem túl széles skálán jelennek meg, sok világos részlet veszik el egy fényképen a fehérben. Igaz, ezen a videoalrendszer beállítópaneljén javíthatunk, de sajnos a fényerő rovására. A kijelző alatti területet szemügyre véve feltűnően kényelmes billentyűzettel találkozhatunk, amelynek jól érzékelhető a nyomáspontja, igen kellemes rajta a gépelés, a Delltől megszokott kiváló minőséget nyújtja. A tapipad ennél fogósabb, mert a hozzá tartozó gombok kicsit kemények, lenyomáskor igen hangos kattanás hallható, de lehet, hogy ez csak egyedi jelenség.

Ami ennél még érdekesebb, az a Windows XP saját egérmeghajtóját kiváltó, a géphez mellékelt Synaptics mutatóeszköz-meghajtóprogram. Előnye, hogy beállításával gépeléskor automatikusan kikapcsol a tapipad (elkerülendő a véletlen érintésből fakadó „kurzolrelvándorlást”), hátránya viszont, hogy sokkal érzéketlenebb lesz tőle. Fizikai munkát végzők vagy gitárosok számára egyenesen használhatatlan, mert a működtetés csak babafinomságú ujjakkal lehetséges, telepítését ezért nem minden esetben ajánljuk.

Hálózati képességekben a maximumot nyújtja, mert a gigabites csatoló éppúgy megtalálható, mint a vezeték nélküli (ebből a b és g szabvány egyaránt támogatott), a modem, továbbá a Bluetooth is. A memóriakártyákat két rés is várja, amelyek közül az első a CompactFlash, a második pedig az SD/MMC párost fogadja. Nem csoda, hogy a CD-k és a DVD-k – akár dupla rétegűek - írására alkalmas optikai meghajtó külső házban kapott helyet, hiszen a gépbe annak méretei miatt nem fért bele. Ajánlani a fentiek ismeretében nem nehéz, ára – bár magasabb az átlagnál - nagyon kis mérete és szinte korlátlan hordozhatósága miatt, valamint a mellékelt Windows XP Professional operációs rendszer mellett mégsem nevezhető csillagászatinak. Ha valaki leginkább munkára keres egy igen kis méretű, ám kifejezetten jó minőségű készüléket, mindenképp számoljon vele.

A cikk a 2005. júliusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.