Hirdetés

Dell XPS M1710 - a játékos noteszgép



|

Noteszgép teljesítményőrült játékosok számára? Pár évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen volt, ma már viszont megvásárolhatók az ilyen masinák.

Hirdetés

Talán kevesen tudják, de a Dell XPS sorozata 1993-ban született, neve az Xtreme Performance System rövidítéséből származik. Az akkor még csupán az üzleti felhasználókra koncentráló cég azért hozta létre ezt a termékcsoportot, hogy a nagy teljesítményű számítógépekkel meghódítsa az otthoni felhasználók egyre növekvő táborát. 2001-ig tartott az első XPS-„korszak", ezt követően négy évig nem jelent meg gép ezzel a típusjelzéssel. A gyártó 2005-ben élesztette újra a családot - ezúttal a játékosoknak szánt számítógépekkel indult új piacokért.
Ebbe a csoportba tartozik az XPS M1710 is, amely a Dell jelenlegi legerősebb, valóban hordozható számítógépe, kifejezetten a játékosok igényeire szabva. A hordozható jelző kivitelére vonatkozik, hiszen külseje valóban noteszgépre vall, de azért mindennapi hurcolászásra csak mérsékelten ajánlott, egyrészt mérete, másrészt négy kilogrammos tömege miatt - cserébe kimagasló teljesítményt nyújt. Sajnos átlagos használat mellett akkumulátorról körülbelül csupán két órát működik.

 

dell5.jpg

 

Notesz neonfényben

Mindenképpen érdemes elidőzni egy cseppet a külseje mellett, hiszen az optikai tuning beköltözött a noteszgépek világába is: nemcsak a fedőlapján található „XPS" felirat világít, hanem az oldalán lévő szellőzőnyílások és az elején található hangszóró is. Ráadásul ezek színe szabadon változtatható a mellékelt windowsos alkalmazás segítségével, de szerencsére akár teljesen ki is kapcsolhatjuk.

 

dell1.jpg

 


Billentyűzetének van jó és rossz oldala is. A gombok kényelmesek, igen precízen lehet velük dolgozni, de sajnos a nagy felület ellenére csak egy noteszgép-klaviatúra került a masinára, pedig lett volna hely a nagyobb gomboknak vagy egy numerikus billentyűzetnek is.


Full extra

Kinyitva elénk tárul a szélesvásznú, 17 hüvelykes kijelző, amely egészen megdöbbentő, 1920×1200-as felbontást mondhat a magáénak. Ennek meghajtásáról egy 256 megabájttal felszerelt NVIDIA GeForce 7900GS videokártya gondoskodik. A megfelelő számítási teljesítményt egy kétmagos Intel Core 2 Duo T7200-as processzor szolgáltatja, az adatok számára pedig 1 gigabájt DDR2-es memória található benne. Optikai meghajtója dupla rétegű, „pluszos/mínuszos" DVD-író, merevlemeze pedig SATA-csatolófelületű és 120 gigabájt kapacitású.
A külső csatlakozókat vizsgálva több érdekességre bukkanhatunk. Az első a hat USB-kapu, a második pedig az, hogy VGA-, DVI- és S-Video csatlakozó egyaránt található rajta - ilyet még noteszgépen nem láttunk!

 

dell3.jpg

 

A szokásos hálózati és modemcsatoló mellett FireWire aljzatot, kártyaolvasót és ExpressCard foglalatot is kínál, ám régebbi PCMCIA-kártyáink használatáról le kell mondanunk. Természetesen van benne 54 megabites vezeték nélküli hálózati kártya, de a hozzánk eljutott tesztpéldány Bluetooth csatlakozási lehetőséget nem tartalmazott.

 

Kirobbanó energia hűvös nyugalommal

Pozitív vonása a gépnek, hogy a noteszgépekben szokatlan teljesítmény ellenére csendes és hűvös. Még többórás nyúzás után sem forrósodik fel, és hűtésének hangja is bőven az elfogadható határon belül marad. Ezt részint okos tervezésének (a két legmelegebb alkatrész, a processzor és a videokártya a két szélén, a lehető legmesszebb helyezkedik el egymástól), részint az átlagosnál nagyobb méretének és vastagságának köszönheti. Érdemes kiemelni, hogy - játékosgéphez méltón - az XPS hangrendszere is jobb, mint egy átlagos noteszé, az előlapon található két hangszóró mellett van benne egy mélysugárzó is. Ennek köszönhetően jóval „emberesebb" hangja van, mint más laptopoknak. Médialejátszásra (zenehallgatás, DVD vagy akár nagy felbontású MPEG formátumú filmek nézése) a Windows betöltése nélkül is képes; ezt a funkciót egy külön erre szolgáló, „Dell MediaDirect" nevű gombbal kapcsolhatjuk be.

 

dell4.jpg

 


A fantasztikus teljesítmény és a gyönyörű kijelző mellett az összképet azért egy kicsit rontja az ezüstszínű belső, valamint a „vásári" hangulatot idéző világító fények. Akit ez nem zavar, és csúcsteljesítményű hordozható gépet keres, annak az XPS tökéletes választás - amennyiben ki tudja fizetni a körülbelül 550.000 forintos árát.

Adatok:

- Intel Core 2 Duo T7200 processzor
- NVIDIA GeForce 7900 GS grafikus kártya
- 1 gigabájt DDR2 memória
- 120 gigabájtos merevlemez
- 17 hüvelykes, 1920×1200 képpont felbontású kijelző
- Dupla rétegű +/- DVD-író
- VGA-, DVI- és S-Video kimenet
- Hat USB 2.0-s, egy FireWire csatlakozó
- Kártyaolvasó
- Windows XP Home operációs rendszer
- 4 kilogrammos tömeg

 

Előny: kiváló teljesítmény, gyönyörű kijelző, masszív kivitel, nagyon jó hűtés, halk működés

Hátrány: a hangszóró és a szellőzőrácsok világítása nem szép, túl nagydarab a mindennapi cipeléshez

 

 

dell2.jpg

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.