Hirdetés

Digitális képkeretek tesztje I.



|

Aktuális téma: ajándéknak sem utolsó egy digitális képkeret, és extrák tekintetében is meglepő találékonysággal dicsekedhetnek egyes modellek.

Hirdetés

 

Bámulatos - mondhatnánk -, hogy hol tart ma a tudomány, hiszen ma már a képkeretek is digitálisak. De hogy mi lehet digitális egy képkereten? Hát maga a kép. Az ilyen keretek ugyanazt a folyadékkristályos megjelenítőtechnológiát használják, mint a legtöbb monitor, így bármilyen fotót elénk tárhatnak. Forrásul ezúttal nem VGA- vagy DVI-bemenet szolgál, hanem legtöbb esetben egy memóriakártya-olvasó, a készülék saját flashmemóriája vagy egy külső USB-meghajtó, ahonnan önállóan tölti be a képeket, és esetleg más multimédiás anyagokat a készülék. Vannak extra darabok vezeték nélküli összeköttetéssel, de általában a memóriakártya adja az alapot, a két gigabájtnál kisebb méretű SD-kártyákat bizonyosan elolvassa minden digitális képkeret.

 

Mire elég 480 képpont?

Jelenleg a 7 és 8 hüvelyk képátlójú modellek vezetik a piacot, aminek oka a jó ár-teljesítmény arányuk. Sokan elborzadunk talán a specifikációkat látva: a legtöbb készülékben mindössze 480×234 képpontból áll össze a kép, ami jó apropó arra, hogy elgondolkodjunk: kinek és mi célra tervezték ezeket? A képkeret nem számítástechnikai, hanem sokkal inkább szórakoztatóelektronikai eszköz és lakberendezési tárgy egyben. Nem fogjuk képét közvetlen közelről tanulmányozni, mint egy monitorét, hanem csak rápillantunk egy-két méterről, így az alacsony felbontás nem fog szemet szúrni. Sok esetben ajándéktárgynak vásárolják ezeket, azaz olyan ember szemléli majd a feltöltött képeket, akinek ez a képminőség éppen megfelelő. A képkeretben a tartalom, azaz az emlékek, személyek, közös portrék jelentik a lényeget, nem pedig a technológia. A digitális képkeret mint termékkategória sikere valószínűleg abban rejlik, hogy bár működési elvét tekintve számítástechnikai eszköz, mégis ki tudott lépni ebből a skatulyából, mert olyan szolgáltatást nyújt, amit nem csak a szakértők szeretnének használni.

 

samsungback_.jpg
Nem mellékes a kezelhetőség szempontjából, ha a gombokat az irányoknak
megfelelően helyezik el és ötletes lehet egy ízületesen kapcsolódó láb is
 

Otthonra vagy irodába


Legtöbb esetben ezek a készülékek a nappaliban, esetleg a dolgozószobában, tehát íróasztalon vagy polcon kapnak helyet, nem is véletlenül. Szinte minden digitális képkeret a legolcsóbb TN-paneltípust használja, amelynek jellegzetessége, hogy csak szemből és felülről nézve mutat korrekt színeket. Lentről, negatív szögből szemlélve már kis szögeltérésnél is drasztikusan módosulnak a színek és esik a fényerő. Ezért még ha találunk is a falra erősítéshez megfelelő hornyot a készülék hátulján, ügyeljünk arra, hogy a szemmagasság alatt helyezzük el.

 

polaroid_2.jpg
Hasznos extra lehet otthoni alkalmazásnál az időjárás állomás,
amit a Polaroid képkeretébe építettek be.
 

Egyébiránt megoldható az is, hogy a készüléket fejjel lefelé szereljük egy magasabb pontra, hogy az alulról szemlélve nyújtson jó képet. Ha ezt szeretnénk, akkor győződjünk meg róla vásárlás előtt, hogy a keret lehetőséget ad-e a fotók 180 fokos elfordítására és a szokatlan tájolás nem blokkolja-e a forró levegő útját, azaz a hűtés fejtetőre állva is megfelelő lesz-e.

 

A piac és a mezőny


Egyértelműen a 7 és 8 hüvelykes termékek ma a leginkább keresettek, de elérhetők ébresztőóra formájú modellek és nagyobb, már-már monitorra emlékeztető darabok is. A kínálat nagyon vegyes, úgy szolgáltatásokban, mint árban. A 7-8 colos kategórián belül találkozunk megfizethető árakkal és időnként nagyon érdekes szolgáltatásokkal, ezért ebben a tesztünkben ezek közül mazsoláztunk.
Jellemző a tesztelt készülékekre, hogy valamennyien a mellékelt külső tápegységről üzemelnek, így nem hordozható, hanem fix helyre telepítendő eszközök. Mindegyikhez mellékelnek támasztólábat, ha a polcra vagy asztalra szeretnénk állítani és a hátoldalon falra akasztáshoz találunk hornyot vagy akasztót. Mindegyiken ott a kártyaolvasó, az SD- és MMC-kártyák minden esetben használhatók. A hét hüvelykesek szinte mind ugyanazt a felbontást használták és 16:9 képarányú panellel, ami nagyon modern, de kevésbé illeszkedik a legtöbb digitális fényképezőgép által szolgáltatott képek 4:3-as arányaihoz, így a képek automatikusan vágásra vagy átméretezésre kerülnek megjelenítéskor. A 8 hüvelykes panelek ebből a szempontból jobban megfeleltek a hétköznapi igényeknek, no és képminőségük is sokkal jobb.

 

 
buttons_.jpg
 
Legtöbb esetben az egyforma gombok funkciójáról csak dombornyomás tájékoztat,
ami meglehetősen kivehetetlen, fotónkon egy példásan "ikonizált" kezelőpanel
 

Fontosnak tartottuk értékeléskor a képminőséget, azon belül pedig a fényerőt és a betekintés szögét. Berendezési tárgyról lévén szó egyáltalán nem lényegtelen a megjelenés és a kezelhetőség, ezeket külön pontoztuk. Véleményünk szerint ma már lényeges szempont az, hogy ne csak fotókat, de aláfestő zenét (MP3) vagy mozgóképet is be tudjon mutatni a készülék, hiszen fényképezőgépünkkel is készítünk olykor videofelvételeket és ezek feldobhatják a diabemutatót. Kevéssé tartjuk fontosnak a különféle kártyák ismeretét, hiszen valószínűleg nem közvetlenül fényképezőgépről töltjük át a képeket, hanem azokat előbb PC-n archiváljuk, ezután kerülnek a fotókeretbe. A belső memória a mai memóriakártya-árak mellett nem elengedhetetlen, különösen, ha ajándékba szánjuk a képekkel együtt, amelyeket magunk méretezünk és töltünk fel.

 

remote_.jpg
Sokat számít a gombok intuitív elrendezése, feliratozása a távirányítón
és a készülék kezelőpaneljén is.

 

Következzen a mezőny első fele, melyet tesztünk második epizódjában hamarosan követ a többi versenyző és az értékelés.

 

Genius DPF-702 Crytal


Fényes, lekerekített sarkú, üveglaphatású sötét keretet kapott a Genius DPF-702 Crystal. Kifejezetten íróasztali, asztali használatra szánták, támasztólábát egy csavarral rögzíthetjük. 16:9 oldalarányú, jó fényerejű és élénk színű LCD-panellel dicsekedhet. A káva alsó részébe naptárral és hőmérővel kombinált ébresztőórát építettek kvarc kijelzővel, nyomógombjai a készülék hátoldalán kaptak helyet. A sok funkció és a gombok elhelyezése miatt beállítása nem túl egyszerű. A felső káván hat egyforma, nem túl szépen kidolgozott gomb szolgál a menü kezelésére.

 

genius__2.jpg
 

A képeket a beépített SD/MMC/MS-alzatba helyezett kártyáról veszi a készülék. Természetesen diavetítésre is képes, véletlenszerű áttűnésekkel. Az olcsóbb kompakt fényképezőgépekben gyakran alkalmazott AVI MPEG videókat is képes lejátszani a DPF-702, igaz, hangszórót és hangkimenetet nem tartalmaz. Belenagyíthatunk a fotókba, elforgathatjuk, törölhetjük azokat. Beállítható az oldalarány és képernyőkímélő is, 30 perc és 8 óra közötti ébrenléti idővel. Képminősége jobb a méretkategóriájában megszokottnál, de hiányoltuk a hangszórót, illetve a zenei aláfestés lehetőségét.


Genius DPF-702 Crytal
Forgalmazó: Ramiris Rubin Zrt.
Ár: 16699 Ft

Előny: jó színminőség és fényerő
Hátrány: nincs hang, távirányító hiányában nehézkes a kezelése
Kezelhetőség: 3
Szolgáltatások: 3
Képminőség: 4
Dizájn: 3
Ár/érték: 3,5


Alcor Next


Áttetsző, lágy vonalú plexi „pillangó" keret díszíti az alapvetően egyszerű, de ízlésesen szabott fekete kávát. A 16:9 oldalarányú készülék asztalon, polcon használható, valamint egy csavarral falra akasztható. Kezelőgombjai igényes kialakítást kaptak, de egyformák, így nagyon is jól jön a mellékelt, apró távirányító. A legtöbb ma használt kártyát és USB-meghajtót is képes fogadni.

 

alcor__1.jpg

 

Meglepő alapossággal járt el a forgalmazó, nemcsak a kézikönyv, de a menü is honosított. Rengeteg apró beállítási lehetőség adódik, a képváltások ritmusa, a vágás módja mellett kiválaszthatók az áttűnések, ismétlés kérhető egy állományra, egy mappára vagy a teljes készletre. Nem csak képet, de MP3-at is lejátszhatunk vele beépített hangszóróin, diavetítés közben aláfestés céljából. Kompatibilitása a szemtelenség határát súrolja, normál felbontású, 4500 kbps bitaránnyal és mindenféle trükkel (Qpel, B-keretek) kódolt Xvid videó sem jelent számára problémát. Elboldogul a 3GP és MPEG 1-2 kódolással is, igaz, az átméretezés minősége nem a legjobb. Az Alcor Next beépített LCD-paneljének fényereje lehetne kicsit jobb is, ugyanakkor példamutató tudás és jó kezelhetőség jellemzi, ajánlott darab.


Alcor Next
Forgalmazó: Infopatika Kft.
Ár: 14900 Ft
Előny: jól kezelhető, videolejátszásban kiemelkedő
Hátrány: kissé visszafogott fényerő
Kezelhetőség: 4
Szolgáltatások: 4,5
Képminőség: 3
Dizájn: 3
Ár/érték: 5

 

Lenco DF-711

Egyszerű, fehér műanyagkeret tartja a Lenco DF-711 16:9 arányú képernyőjét, amely sík felületre állítva vagy falra lógatva használható. Hátoldalról nézve kialakítása a szokásos, ám nem túl átgondolt: a bekapcsológomb kényelmetlenül a támaszláb mögé rejtve kapott helyet és az USB-gazda csatlakozó sem hozzáférhető, ha falra akasztjuk a keretet. Érdekes megoldás, hogy a távirányító rögzített, azaz kihúzható a készülék oldalából és mintegy kezelőpanelként működik, előnye mindenképpen az, hogy bizonyosan nem fogjuk elhagyni.

 

lenco_.jpg

 

Maximálisan adtak a kezelhetőségre a Lenco tervezői, a készüléket minden tekintetben egyszerűség jellemzi. A kezelőpanelen mindössze 5 gombot találunk, ezekkel léptethetünk, leállíthatjuk a bemutatót, elforgathatjuk a képet vagy válthatunk a 16:9 és 4:3 képarány között. A fényerő beállításához nem kell a menüben kóborolnunk, egyszerűen a hátoldali potmétert kell igénybe vennünk, akárcsak más háztartási eszközöknél. Kiváló használhatóságával együtt jár, hogy csak és kizárólag JPEG megjelenítésére képes és semmiféle beállítást nem kínál. Ezen tesztalanyunk egy könnyen kiismerhető, átlagos képminőségű készülék.


Lenco DF-711
Forgalmazó: For-Max Kft.
Ár: 14990 Ft
Előny: egyszerű és kiválóan kezelhető, kellemes megjelenés
Hátrány: nincsenek extra szolgáltatások

Kezelhetőség: 4
Szolgáltatások: 2,5
Képminőség: 3
Dizájn: 3,5
Ár/érték: 3,5

 

Polaroid XSU-00770B


Magasabb a Polaroid képkeret fekete burkolata, mint a legtöbb készüléké, mert a TFT-képernyő alatt magában foglal egy komplett időjárás-állomást monokróm szöveges kijelzővel. A kültéri viszonyok paramétereit egy vezeték nélküli érzékelő egység révén veszi a készülék, majd erre alapozva néhány óra átfutási idő után kijelzi az elkövetkezendő 12-24 órában várható időjárást. Látható emellett a pillanatnyi külső-belső hőmérséklet is. A gépház jobban felszerelhető az átlagnál, a kihajtható lábat nem kell csavaroznunk és még egy menetes csatlakozást is tartalmaz a fényképezőgép állványhoz. Kezelőszerveit a káva felső peremén helyezték el, és ami sajnos ritkaság, könnyen kivehető piktogramokkal, felirattal látták el őket.

 

polaroid__1.jpg

 

Egy kevés gombot felvonultató, apró távirányító könnyíti meg a kezelést, ami nem bonyolult, lévén csak JPEG képeket játszik le a rendszer memóriakártyáról, videót már nem. A panel képe kicsit sötét, még ha maximumra tekerjük is a fényerő potméterét, de egyébként a szokásos látószöget biztosítja. Ha magában egy képkeretet mint ajándékot túl lakásidegennek éreznénk, akkor a hasznos barométer funkció segíthet eloszlatni ezt a benyomást, igaz, érezhető felárral.


Polaroid XSU-00770B
Forgalmazó: For-Max Kft.
Ár: 29900 Ft
Előny: időjárás-állomás, egyszerű menürendszer
Hátrány: visszafogott fényerő, csak JPEG megjelenítésére alkalmas, hang nincs

Kezelhetőség: 3
Szolgáltatások: 4
Képminőség: 4
Dizájn: 3
Ár/érték: 3


TakeMS p.view 7"


Tükröződő plexi előlapot kapott a TakeMS 7 hüvelykes képkerete, a szokásosnál lényegesen vastagabb fekete kávával. Megjelenése egyszerű és igényes, közelebbről megnézve a hátsó burkolat és a kezelőgombok kidolgozása eléggé elnagyolt. Kihajtható lábtámasszal asztalon és polcon, a két hátoldali horonnyal falon is elhelyezhető. Hét kezelőgomb kapott helyet a felső él hátsó részén, ezek szerencsére kiválthatók a mellékelt távirányítóval.

 

takems.png

 

SD/MMC-memóriakártyáról vagy a beépített 128 megabájtos flashmemóriáról olvassa be a képeket a készülék. Semmiféle video- és hangformátumot nem ismer, csak a JPEG képeket jeleníti meg. Belenagyíthatunk a fotókba, elforgathatjuk azokat. Beállítható az oldalarány is a menüben, bár a távirányítón sajnos ez nem kapott külön gombot. A képminőség jobb az átlagosnál, a menüben magas fényerőt és erősebb kontrasztot is beállíthatunk, a környezeti viszonyokhoz igazodva. Ha alap funkciókat akarunk átlag feletti fényerővel, akkor a TakeMS p.view-t is vegyük figyelembe.


TakeMS p.view 7"
Forgalmazó: Speedshop Kft.
Ár: 16 990 Ft
Előny: kimagasló fényerő, egyszerű használat és ízlésesen szimpla előlapi dizájn
Hátrány: kidolgozatlan fröccsöntés a hátoldalon, csak JPEG megjelenítés, verbuvált távirányító


Kezelhetőség: 3,5
Szolgáltatások: 3
Képminőség: 4
Dizájn: 4
Ár/érték: 3,5

 

 Hamarosan folytatjuk további modellekkel és az értékeléssel!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.