Hirdetés

Digitális mozi számítógép nélkül - set-top-box teszt



|

Jó, hogy a PC mindent tudhat és olcsón kiegészíthetjük DVB-T vevővel is, de az igazi kényelemhez bizony célhardver szükséges. Tesztünkben a legnépszerűbb darabokat próbáltuk ki, az olcsó, alapfunkciókra használatos vevőtől a merevlemezes DVD-rögzítőig.

Hirdetés

Egyre jobban fejlődik a hazai DVB-T, azaz a MinDig TV, gyarapodik a csatornák száma, több HD-adás is fogható és a fővárosi jelerősséget megemelve Budapesten is többen tévézhetnek ingyen az új technológiával. Még nem elérhető minden közkedvelt csatorna, de annak, aki eddig tetőantennával, analóg rendszeren tévézett, valóságos Kánaán lesz az m1HD, m2HD, DunaHD, Autonómia, RTL Klub, TV2, Euronews együtt, esetleg kiegészítve a fizetős Terra+ rendszerben az ATV és HírTV csatornákkal (utóbbiak csak Conax dekóderrel felszerelt modellekkel foghatók).

 

lefedettseg_dvb_t.png

 

Tesztünk szereplői mind alkalmasak az ingyenes adások vételére, de más-más kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak. Közös bennük a PC-hez képest egyszerű kezelés, nem kell várni a rendszerindításra, halkak és meghajtóprogramokkal sem kell bajlódni. Elég a HDMI vagy jellemzően SCART-csatlakozással a tévére kötni a dobozt, bedugni a tetőantennát vagy jobb vételi pontokon a szobaantennát, a honosított menüben elindítani a csatornakeresést és élvezni a DVB-T rendszerbe integrált műsorújság előnyeit. Az olcsó, médialejátszásra is alkalmas készüléket azok válasszák, akiknél az ár fokozottan számít, igénylik az USB-felvétel és videolejátszás lehetőségét és eltekintenek a fizetős adóktól.


TechniSat HDT4



A német TechniSat HDT 4 kezdettől tárgya az olyan hitelakcióknak, amelyeket a digitális átállás elősegítése céljából szerveznek. Az ezüst és fekete színű készülék dobozán ott található a MinDig TV matricája, amely garantálja, hogy a hardver használható a hazai, MPEG-4 kódolással dolgozó DVB-T rendszeren.  Ezenfelül a Conax dekódermodul is része a készüléknek, azaz a fizetős csatornákat is nézhetjük rajta egy Terra+ előfizetői kártya birtokában. Ez egyelőre csak két adót jelent, de ha újabb, népszerűbb csatornák jelennek meg, az nem okoz gondot a készüléknek. A viszonylag kis méretű gépház hátoldalán az RF-antennabemenet mellett a kötelező analóg csatlakozókat találjuk, digitális vonalon egy HDMI és egy SPDIF áll rendelkezésre.

 

technisathd4_.jpg

 

A SCART megkönnyíti a régebbi készülékekhez való csatlakozást, a HDMI-n pedig full HD vagy HD Ready tévéken részletesebb, nagy felbontású (1080i) képet kapunk (ha az adott műsorcsatorna azt támogatja). A magyar nyelvű menüben egyszerű eligazodni – maga a készülék sem egy túl bonyolult darab. Extrák (például USB-s médialejátszás, -rögzítés) nélkül dolgozik, de könnyen kezelhető és használható a kódolt és/vagy HD-adásokhoz is. Kifejezetten alkalmas arra, hogy a digitális tévés technikai eszközök használatában kevéssé jártas vásárló a honosított üzembe helyezési útmutató alapján analóg tévéjéből DVB-T képes eszközt varázsoljon, amely akár évtizedekig jól szolgálhat. Jelenleg azok is megvásárolhatják hitelre, akik csupán a minimálbérnek megfelelő összeget viszik haza, így egy valóban szinte bárki számára megengedhető, az alapokat tudó modellről van szó.

 

technisat-tabla.png
 

 


Alcor HD-2000



Kisméretű, sötét szögletes burkolatba zárt készülék az Alcor HD-2000. Hátoldalán megtalálunk minden szokásos digitális és analóg csatlakozót, beleérve a HDMI-t és a SCART-aljzatot is. A hangot SPDIF optikai kimeneten is továbbíthatjuk belőle az erősítő felé. Extra lehetőség az USB-háttértár csatlakoztatása, ami nemcsak a firmware-frissítések telepítését teszi lehetővé, hanem a DVB-T adás felvételét, valamint JPEG- és MP3-lejátszást is. Conax dekódermodult is tartalmaz a készülék, így előfizetői kártya birtokában a fi zetős adásokat is nézhetjük. Az előlapi kijelzőn olvasható az aktuális csatorna száma és néhány visszajelző LED-et is elhelyeztek itt. A hardver gond nélkül hangolt és működött, de ugyanazzal az antennával kissé alacsonyabb jelminőséget jelzett a szokásosnál.

 

alcorhd-2000_.jpg
 

 

A menüben a magyar nyelv is kiválasztható, ha pedig a hardver nem úgy dolgozik, ahogy kellene, akkor a színes képernyőképekkel illusztrált magyar nyelvű kézikönyvben megtalálhatjuk a választ a gondunkra. Minden egyszerű, amíg maradunk az alapfunkcióknál, de a felvételkészítéssel vannak kezelési anomáliák. Több menüszint mélyen találjuk csak meg a felvett műsorok menüjét és felvétel, valamint lejátszás közben folyamatosan megjelenik az arra figyelmeztető felirat a képen. Azt gondolnánk, hogy az USB-ről majd PC-re is másolhatjuk, és ott is megnézhetjük a felvételeket, de ez más modellektől eltérően itt semmilyen alkalmazással nem sikerült, úgy tűnt, hogy csak az eszköz képes a visszajátszásukra. MinDig TV matricával rendelkezik a termék, ami garancia a vásárlók számára. Előnye még, hogy nemcsak a távirányítóról – ezen érthetetlen módon bal oldalt helyezték el az előre-, és jobb oldalt a visszacsévélés gombokat –, hanem homlokzati kezelőgombokkal is uralható a készülék menüje. A Conax-dekóder és a felvételi lehetőség elég jó extrák az árban, de ha szobaantennához keresünk vevőegységet, akkor inkább próbálkozzunk egy másik modellel.

 

alcorhd_tabla.png

 

 


Triax TR 500H

 

Szögletes, de eléggé csinos darab a Triax TR 500H, amely szintén rendelkezik MinDig TV matricával. Az előlapon alig észrevehető, de ott van a Conax dekóder modul bemeneti nyílása, így nem gond, ha kódolt adásokat szeretnénk nézni. A hátoldalon a Triax esetében a kötelező HDMI- mellett két SCART-csatlakozó is helyet kapott, egyik a régebbi tévékészülékekhez, másik például egy VHS- vagy DVD-felvevőhöz csatlakoztatandó – utóbbiakkal megoldhatjuk a DVB-T adás rögzítését is. Sajnos erre más lehetőségünk nincsen, USB-meghajtót nem csatlakoztathatunk a készülékhez, hogy natív kódolással rögzítsük a műsort.

 

triax_tr500h.jpg

 

A Triax TR 500H gond nélkül és egy perc alatt betekerte az adókat, ahogy az el is várható, beleértve a HD-adásokat. Az érzékenysége jó, 5 volt antenna-rátáplálásra is képes. Nagyon barátságos a honosított képernyőmenü és az indítóvarázsló, rögtön a magyar nyelvet kínálja alapbeállításként. A távirányító kissé szokatlan, de ergonomikus kiosztású és a menürendszer az egyik legkönnyebben kezelhető az egész mezőnyben. A TR-500H olyan helyekre is ideális, ahol marad a régi tévé és akár videofelvevő és egyszerűen térnének át DVB-T rendszerre.

 

 

triax_tr500h_tabla.png

 

 


Panasonic DMR-EX795



Nem egy tipikus set top box a DMR-EX795, hanem konkrétan egy DVD-felvevő, amely analóg és DVB-T vételre is alkalmas. A csinos fekete asztali készülék 250 gigabájtos merevlemezzel és persze mindenevő DVD-íróval dicsekedhet, ami az összes írható és újraírható DVD-formátumot olvassa és írja is. A hátoldalon a kimenetek bőséggel állnak rendelkezésre, ahogy más modelleknél is, van itt SCART- és HDMI-csatlakozó is. A megfelelő kimeneteken szépen, 1080p-re felskálázva jelennek meg a standard felbontású tartalmak is. Megkapunk mindent, amit egy jó DVD-felvevőtől várhatunk, bőséges merevlemez-kapacitást, jó minőségű képjavító áramköröket, megfelelő újraírható médián (DVD-RAM ajánlott) gyors vágást, csúsztatott lejátszást (Time Slip). Az időzített felvételeket és minden egyebet egy csinos magyar nyelvű menün és kézreálló távirányítón állíthatjuk be (Viera Link is van). Az óra állását nemcsak kézzel adhatjuk meg, hanem maga a készülék automatikusan beállítja magának vagy az analóg adásból (ha szórják az adással az időkódot is), vagy DVB-T-ről.

 

panasonic_dmr_ex795.jpg

 

Analóg felvételeink LP-módban is 500 sort tartalmaznak, így maradnak részletek is bőven. Az előlapi lehajtható ajtó mögött találhatjuk meg a mini FireWire-csatlakozást DV-kamerákhoz és itt egy USB-aljzat is, jobbára flashmeghajtók számára. USB-ről vagy ISO adatlemezről DivX-et is megjelenít a készülék, szerencsére nemcsak szigorúan DivX-et, hanem Xvid mozikat is sikerült kifogástalanul lejátszani vele. Az SRT feliratok tökéletes magyarsággal jelennek meg, beleértve a dupla hosszú ékezeteket is. A hardver az MP3 és WMA formátumú zenék lejátszására is képes, valamint JPEG képeket is megjeleníthetünk vele (akár aláfestő zenével is), de a ma oly népszerű MKV konténert nem tudja (illetve nyilván nem is hajlandó) kezelni a rendszer. Ez a modell az analóg tévéadások mellett a hazai szabadon fogható digitális földfelszíni csatornákat is kifogástalanul veszi. Ugyanakkor nem szakít a DVD-alapokkal és a felvételek nem a natív MPEG-4 kódolással, hanem HD-adás esetében is standard PAL-felbontásban (720×576 képpont), MPEG-2 kódolással kerülnek a merevlemezre, illetve DVD-re, a szokásos XP-, SP-, LP- vagy EP-módok valamelyikében. Sok extrát nyújt, kényelmes használni, de HD-felvételt nem tesz lehetővé a DMR-EX795 és a fizetős csatornákhoz sem alkalmas. Ha amúgy is minőségi DVD-felvevőt keresünk, akkor viszont mindenképpen érdemes ezt választani.

 

panasonic_dmr_ex795-tabla.png
 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.