Hirdetés

DirectX 11 belépőszinten - itt a Radeon HD 5450!



|

Megérkezett az AMD legolcsóbb DirectX 11-es grafikus kártyája, mely adatai alapján elsősorban HTPC-s felhasználásra ajánlható.

Hirdetés

Az AMD február első hetéig ígéretének megfelelően lezárta a generációváltást, a legújabb Radeon HD 5450-nel teljessé vált a DirectX 11-es Radeon kártyacsalád. A termék számozásából sejteni lehet, hogy nem egy 3D-s teljesítményre hangolt változatról van szó, a négyes sorszám ezúttal is a belépőszintet képviseli, és a lapka felépítése is ennek fényében alakult ki.

 

amd_hd5450_ref.jpg

Fekete nyomtatott áramkör, vörösre festett borda - az AMD referencia kártyája
 

 


A 40 nanométeres gyártástechnológiával gyártott, "Cedar" kódnév alatt futó fejlesztés 292 millió tranzisztort tartalmaz, mérete pedig mindössze 59 mm2. Gyors matematikai művelettel könnyedén megállapítható, hogy egy rendkívül kicsi lapkáról van szó, mely így nemcsak méretben, hanem melegedésben és fogyasztásban is élenjáró tud lenni. A hivatalos információk alapján egy HD 5450-es kártya teljes terhelés esetén mindössze 19 wattot fogyaszt, üresjáratban pedig ez az érték 6 watt környékére csökkenhet le. Természetes tehát, hogy a referencia kártyán és a partnergyártók bejelentett vezérlői többségén passzív hűtést látni, a ventilátormentes bordázat is elegendő a "Cedar" mag hőtermeléséhez.

 

sapphire_hd5450.jpg

A Sapphire vezérlőjének hátlapja alacsony belmagasságú házaknál kettéosztható
 

 


Ahogy a bevezetőben említettük, a kártya fő felhasználási területe nem a 3D-s játékok világa lesz. Inkább multimédiás munkákra fogható be, azok terén viszont a maximálisat nyújtja. Az grafikus lapka a testvérmodellekhez hasonlóan képes hardveres gyorsítani a HD-videók lejátszását, a natív HDMI 1.3a kimenet pedig támogatja a Blu-ray filmeknél ismert Dolby True HD és DTS Master Audio szabványokat. Kis érdekesség, hogy a többmonitoros Eyefinity technológia is kihasználható a HD 5450-nel, ám ez esetben nyilvánvalóan nem a két- vagy hárommonitoros játékélmény lesz a meghatározó.


Elképzelhető viszont, hogy a vásárlók egy bizonyos rétege játékok futtatására is vállalkozna, ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy a grafikus lapka csupán 80 darab shader processzort tartalmaz. Ez a szám mondható el a korábbi alsó-kategóriás generációról is, sőt, a DDR2 vagy DDR3 memória lapkák továbbra is 64 bites memóriabuszra kapcsolódnak, tehát aki ismeri a HD 4550 teljesítményét, nagyjából tudhatja, mire számíthat. A mag alapórajele 650 MHz, a memória modulok pedig szabványtól függően effektív 1600 vagy 800 MHz-en üzemelhetnek.

 

asus_eah5450.png

Kivétel erősíti a szabályt - ventilátor az ASUS GDDR3-as modelljén
 

 


Hazánkban a bejelentés napjával vártak elérhetővé az első példányok, az ASUS és a Sapphire szokás szerint elsőként száll ringbe az új Radeonnal. A jelenleg kapható két típus 1 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkezik, a pillanatnyi helyzet szerint a Sapphire variánsa tűnik jobb választásnak. Ugyan ezen a kártyán "csak" DDR2-es memória lapkák vannak, az ára körülbelül 3000 Ft-tal kedvezőbb - kb. 14000 Ft - a GDDR3-as ASUS kártya árcédulájánál- kb. 17000 Ft.Úgy véljük, hogy most sem érdemes elsietni a vásárlást, várhatóan a jövő héten több márka HD 5450-ese is megérkezik a boltok polcaira.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.