Hirdetés

Dolgoznál? Ezzel a PC-vel nem érhet meglepetés!



|

A gamergépek, olcsó, filléres konfigok után itt egy gép, ami akkor sem hagy cserben, ha hirtelen egy videót kéne megvágnunk vagy éppen 24 órás munkaidőt oszt ki számunkra a sors.

Hirdetés

Bármilyen PC-n lehet dolgozni - mondják sokan és nem is áll messze az igazságtól ez a kijelentés, de azért mi árnyaljuk egy kicsit. Például egy olyan gépen, ahol kevés és lassú a tárhely, a CPU gyenge vagy a kijelző alacsony felbontású és kis képátlójú, a munka sokkal nagyobb szenvedés lesz, nem is beszélve a hatékonyságról, ami csapnivaló lesz. Az sem ideális, ha túl erős, nem munkára épített gépen játszunk: például minek szuper vízhűtés, GTX 1080-as videokártya és RAID 0-s SSD-tömb, ha igazából nem játszunk, hanem dokumentumokat, képeket szerkesztünk, némi videót vágunk és kb. 30 böngészőfülön gyűjtjük az adatot egyszerre?


Hirdetés


200 ezres ideálkonfig

Megcélzott árhatárnak ismét a 200 ezer forintot lőttük be, ami egy sok-sok évig jól használható asztali PC-nél elfogadható. A cél ezúttal nem a játékok futtatása volt, bár a lehetőség az egyszerű tovább lépésre adott. Ehelyett egy erős, de ha kell, takarékosan, csendesen üzemelő gépet építettünk, ami strapabíró, jó szolgáltatásokat kínál és mindenféle programot jó sebességgel futtat.


Alaplap: A platform ezúttal is Intel, abból is az LGA1151-es szabványú processzorok kaptak bizonyítási lehetőséget. Ez az ökoszisztéma lehet, hogy nem a legolcsóbb, de a szolgáltatások fejlettek, a teljesítmény széles skálán lőhető be és a jövő is viszonylag fényes. Ehhez egy olyan lapot választottunk, ami évek múltán is képes lesz tartani a lépést a legújabb igényekkel, így van rajta minőségi Intel gigabites LAN vezérlő, két darab teljes sebességű M.2 foglalat, SATA Express, SLI/CrossFireX-támogatás, valamint nagyon jó minőségű hangrész és Intel USB 3.1/Thunderbolt 3 vezérlő is. Ez a lap a Gigabyte Z170X-UD3, amely hosszú évekig stabil alapja lesz gépünknek, mégsem kell érte 100 ezer forintot kiadnunk. Ehelyett 44 300 forinttal számolhatunk alapozásnál.



CPU: A videószerkesztések, képvágások és sok-sok böngészőfül, valamint online szolgáltatás miatt akár Core i7-et is ajánlhatnánk, de mi most megelégszünk egy Core i5-tel, ami nagyjából 20%-kal lassabb, cserébe viszont sokkal olcsóbb és még mindig van annyira erős, hogy ne hagyjon cserben a munka kellős közepén sem. A választásunk egy Core i5-6500-ra esett, ami 61 100 Ft, akár 3,6 GHz-en is képes dolgozni, mégis, csupán 65 wattos TDP-vel büszkélkedhet, így a hűtés sem olyan nehéz dolog, a fogyasztás pedig egészen alacsony.



RAM+SSD: Mit sem ér a jó alaplap és erős CPU, ha elhasal a gépünk a kevés memória és lassú tárhely miatt már az egyszerű feladatoknál is. Mindenáron 16 GB RAM-ot szerettünk volna munkagépünkbe, azonban a DDR4-árak hirtelen megugrottak és egy darabig nem is fog az eredeti szintre mérséklődni mindez, ezért ezúttal 2×4 GB DDR4-2400 RAM-ot választottunk a HyperX Fury családból. Ez 17 100 forint és elegendő lesz a zökkenőmentes munkához. Amikor az árak ismét barátságosak vagy nagyon megakadna a videóvágás, az alaplap 4 DIMM-foglalatát kihasználva bármikor egyszerűen bővíthetjük a rendszermemóriát.



A Solid State Drive választása nem is lehet kérdéses: ide mindenképpen nagy teljesítmény szükséges. Az árba ezúttal egy HyperX Savage 480 GB-os modell fért bele, de reméljük, hogy pár hónap múlva már M.2-es NVMe SSD-t is ajánlhatunk hasonló ár mellett, hasonló kapacitással. A HyperX tárolója kellően gyors és nagyon megbízható, az ára pedig még így is barátságos, 46 700 forint.


Ház+tápegység+hűtés: Hosszútávra tervezünk, ezért silány ház, a bővítést nem toleráló tápegység és zajos hűtés nem lehet a gépünkben. Miután a 200 ezer forintot szerettük volna kimaxolni, túl sok pénzünk már nem maradt ezekre az elemekre, pedig boldogan ajánlanánk mindenkinek Cooler Master MasterCase 5 házat, vagy NZXT S340-et, hozzá pedig egy 600 wattos be!Quiet vagy Corsair tápegységet mondjuk egy Noctua hűtővel megfejelve. Ehelyett a realitás talaján maradva inkább egy tisztességes házat, a Raijintek Arcadia-t ajánlunk, ami nem túl drága (10 500 Ft), de évekig hű társunk lesz és szerelni sem borzalmasan nehéz. Mellé egy FSP Hexa+ 500 tápegység passzol (15 600 Ft), ami megbízható, a hatékonysága pedig igen jó. Ez a páros így 26 800 forintunkba lesz, vagyis már csak kb. 4 ezer forint marad a processzorhűtésre. Ebbe egy Arctic Alpine 11 Pro R2 fér bele kényelmesen (2700 Ft), aminek vannak jól ismert hátrányai, nem is csúcsminőségű minden megoldása, de ha a gyári Intel hűtővel kell összehasonlítani, mégis sokkal jobb választás, de legfőképp csendesebb.



A gép így 198 ezer forintunkba kerül és akkor még szükség lesz perifériákra, monitorra és egy oprendszerre is, de a lényeg, hogy maga a gép szép, csendes, ha nem kell, feleslegesen nem fogyaszt sokat és fel van készítve a jövőbeli bővítésekre, frissítésekre. Addig is minden feladatot pillanatok alatt elvégez és egyetlen videokártya hozzáadásával gamer géppé avanzsál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.