Hirdetés

Drágulhatnak az LCD tévék és a különféle chipek a tajvani földrengés miatt



|

Néhány kulcsfontosságú üzemben megakasztotta a termelést a keddi földmozgás

Hirdetés

A tajvani kormány már megerősítette a károk tucatjairól szóló híreket. Ezeket zömmel lezuhanó tárgyak, áramkimaradások és néhány esetben tűzesetek okozták. Megállt a munka a Tainan Science Park területén lévő LCD- és mikrochip üzemekben, például a világ negyedik legnagyobb LCD gyártójánál, a Chi Mei Optoelectronics-nál is. A világ legnagyobb szerződéses lapkagyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) is leállította a termelést.

 

 

taiwan_map.png
 

 

Rosszkor éri a csapás a globális technológiai ipart. Eddig is ellátási problémák voltak tapasztalhatók a PC-k, Blu-ray lemezlejátszók és okostelefonok építéséhez szükséges egyes lapkákban, az utóbbi évek netbook, monitor és LCD TV őrülete pedig mind LCD panel gyártókapacitásért kiált. A növekvő igények életre hívtak néhány tervet új üzemek létesítéséről. A hiányt enyhítheti, hogy márciustól júniusig terjedő időszakban visszafogottabb a kütyük iránt mutatkozó igény.

 

 

Árnövekedés várható LCD tévé fronton


Ebben a tavaszi időszakban némileg esni is szoktak a komponens árak, de most valószínűleg nem fognak, sőt elemzők szerint emelkedés is várható.

"Ugyan túl korai lenne a TFT-LCD ellátásra és árazásra vonatkozó hatást számszerűsíteni, de úgy tűnik, hogy minden a TFT-panel piacra nehezedő árcsökkentő tényező kiesett" írta Shawn Lee, a DisplaySearch elemzője. "Egyes előrejelzések szerint márciusban árnövekedés válható, épp a földrengésnek az ellátóláncra kifejtett hatása miatt."

 

fakrik.jpg

 

 

A szintén a Tainan Science Park területén termelő Chi Mei úgy nyilatkozott, hogy ugyan az ő termelésüket is leállította a rengés, de legtöbb gyártósorukat már helyre állították. A HannStar Display LCD gyártó, mely szintén Tajvan déli részén üzemel, hasonlóképpen leállt a munkával, de a tajvani tőzsdén tett bejelentésük szerint ez nem fogja érinteni negyedéves pénzügyi eredményeiket.

A Chi Mei a világ LCD termelésének 13,3 százalékáért, a HannStar 3 százalékáért felelős az iSuppli januári adatai szerint. A piackutató cég szerint igenis érinteni fogja a kiesés a piacot, különösen a nagyméretű LCD kijelzőkét, tipikusan az LCD tévékét.

Az amerikai üveggyártó vállalkozás, a Corning szerint az ő Tainan parkhoz tartozó üzemeiket nem igazán érintette a rengés, de néhány kisebb javításra azért szükségük volt. Az LCD panelekhez szükséges üveglapok előállításával foglalkozó vállalat úgy nyilatkozott, hogy nem esett náluk személyi sérülés, sem jelentős kár, a gyártás néhány óra alatt visszaállt eredeti mederébe.

 


A szezonális chip igénycsökkenést felemészti a 1,5 napnyi termeléskiesés


Múlt év közepe óta szoros ütemtervet kell, hogy tartsanak a lapkagyártók, amit most követett volna egy kis szezonális visszaesés - ezt emésztik majd fel a földrengés által okozott fennakadások.Egy tajvani elemző szerint a kiesés világpiacra gyakorolt hatása minimális, viszont egyes termékkörökre, chip típusok piacára erős hatással lehet, attól függően, hogy mely lapkák gyártását érintette a földrengés. Az érintett TMSC és a rivális United Microelectronics számos különféle terméket gyárt, mobil lapkákat a Qualcomm és grafikus chipeket az NVIDIA és ATI számára is. Mindkettőre magas igény mutatkozott eddig.

 

 

silicon_action1.jpg
 

 

 

A TMSC úgy nyilatkozott, hogy üzemeik leálltak a munkával a földrengés hatására, a termelés visszaállítása azonban fokozatosan lezajlott. „Kezdeti számításaink szerint a földmozgások hatása mintegy 1,5 napos termelés kieséssel ér fel." Ugyanekkora hatással számol saját munkájára nézve az UMC lapkagyártó is.

Tucatnyi gyárral rendelkezik Kaohsiung város környékén, az epicentrum közelében az Advanced Semiconductor Engineering (ASE) is. A világ legnagyobb chip tokozó és tesztelő cégét csak kis mértékben érintette a rengés.

Nem újdonság Tajvanban, hogy léteznek földrengések. A szigetet nap mint nap érik rengéshullámok, de legtöbbjük ahhoz sem elég erős, hogy érzékelni lehessen. A szigeten működő cégek kész stratégiákkal rendelkeznek (pl. vészleállás) baj esetére és a legtöbbször nagyon hamar képesek visszaállítani a termelés normál ütemét. Az ominózus keddi napon a Tajvani Időjárási Intézet szerint 24 földrengést detektáltak, ebből egy volt elég nagy ahhoz, hogy károkat okozhasson.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.