Hirdetés

Drágulhatnak a digitális kamerák



|

Szakmai szervezetek a kamerák EU-s vám-átsorolása ellen foglaltak állást

Hirdetés

Jelenleg a digitális fényképezőgépek a vámmentes informatikai eszközök kategóriájába tartoznak, míg az elsődleges funkciójuk szerint mozgóképek rögzítésére alkalmas videokamerákat 4,9% illetve 12,5% vám terheli.

Az Európai Bizottság a vámköteles termékké történő átsorolási indítvány indoklásában arra hivatkozik, hogy a mai digitális fényképezőgépek képesek mozgóképek rögzítésére is. Bár ez a megállapítás helytálló, a digitális fényképezőgépek elsődleges funkciója azonban változatlanul az állóképrögzítés – állapítja meg a szakmai szervezetek közös nyilatkozata.

Az átsorolási elképzelés azért is sérti az európai importőrök, disztribútorok és fogyasztók érdekeit, mert jelenleg nem gyártanak digitális fényképezőgépeket az Európai Unió tagországaiban.

A közös nyilatkozatot a következő szervezetek képviselői írták alá:
AGEFE (Portugália), CIPA (Camera & Imaging Products Association, Japán), EIPA (European Photo and Imaging Association), FOTOMKE (Fotótermékek Magyarországi Képviselőinek Egyesülete, Magyarország), i3a (International Imaging Industry Association, USA), Photoindustrie-Verband e. V. (Németország), PMA (Photo Marketing Association, USA), Svaz obchodu a prumyslu (Csehország), USPII (Union des Syndicats Professionels de I’Image et l’Information, Franciaország)

Mint ismeretes a „Szingapúri Egyezmény” értelmében az informatikai (IT) eszközök – amelybe a digitális fényképezőgépek is tartoznak – jelenleg vámmentességet élveznek. (Az egyezményt 1996. december 13-án kötötte a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) az ITA tagországaival, a megállapodás értelmében az információtechnológiai (IT) eszközöket 0%-os vám illeti.)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.