Hirdetés

DVD kalózok szabadlábon



|

A CSS nem számít igazi DVD védelemnek egy finn bíróság szerint.

Hirdetés

Pénteken a finn bíróság ejtett egy ügyet, melynek vádlottjai azért kerültek bíróság elé, mert a DVD-k másolásvédelmének megkerülésére, feltörésére alkalmas kódot tettek közzé. Ez a kód (szoftver) lehetővé teszi, hogy kirejtjelezzék a CSS kódolással ellátott DVD albumokat. A CSS (content scrambling system) a digitális jogvédelem egyik elterjedt eszköze.

 

Finnország 2005-ben adoptálta saját jogrendszerébe a jogvédelemmel foglalkozó úniós direktívát, mely tiltja olyan eszközök készítését, melyek megkerülhetővé teszik a másolásvédelmi technológiákat, amennyiben e technológiák megvalósítják a védelmet.

 

Tiltakozásul az egyik perbe fogott férfi, Mikko Rauhala és más aktivisták szándékosan készítettek ilyen szoftvereket és azokat közzé tették weboldalukon. Leírást is mellékeltek, miként is lehet a szoftverrel feltörni a védelmet. Ezután, még 2006. elején feladták magukat a rendőrségen, ahol felvették vallomásukat. Februárban megkezdték ellenük az eljárást.

 

Pénteken azonban a finn bíróság ejtette az ügyet, kijelentve, hogy a CSS nem hatékony, és nem valósítja meg a védelem célkitűzéseit, ahogy azt a törvény megkövetelné. A bíróság mindkét oldal szakértői véleményeire hagyatkozva állapította meg, hogy a CSS védelem vajmi keveset ér, mivel rengeteg ingyenes eszköz áll rendelkezésre megkerüléséhez és már néhány évvel megjelenése után feltörték.

 

A finn eset azért fontos, mert sok egyéb európai állam is ugyanazt a szövegezést használta a jogvédelmi törvény megalkotásakor.

 

Természetesen nincs pontosan leszögezve, mely technológia valósítja meg a védelmet, illetve mik ennek ismérvei. Hogy a CSS finn bukása mennyire szolgáltat alapot a HD-DVD és Blu-Ray védelmére alkalmazott AACS (Advanced Acces Content System) lejáratásához, az - hála a megtörhetetlen finn aktivisták buzgalmának - a következő években bizonyosan kiderül. A jelenlegi ügy mindenesetre még nincs a legfelsőbb fórumon és nem képez jogi precedenst sem.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.