Hirdetés

Dvdisaster - adatvesztés ellen

|

A Dvdisaster alkalmazás segítségével hibajavító kódot helyezhetünk el optikai lemezeinken, így sérülés esetén sem vesznek el adataink.

Hirdetés


Mindenki tudja, hogy az optikai adathordozók csupán egy bizonyos ideig képesek megőrizni a rajtuk tárolt adatokat – ez idő elteltével pedig olvashatatlanná válnak. Hogy a lemezen rögzített fontos állományaink ilyenkor ne vesszenek el, használjuk a dvdisaster alkalmazást, amely hibajavító kód készítésével, majd annak felhasználásával visszaállítja az eredeti lemez tartalmát.
A hibajavító kód mérete határozza meg azt, hogy az eredeti lemez hány százaléka lehet még hibás a tökéletes helyreállításhoz. A program alapbeállítása 20%, ez azt jelenti, hogy ha a lemez 20%-a (vagy annál kevesebb) sérült, akkor nincs adatvesztés. Érdemes megjegyezni, hogy teljesen mindegy, hogy a hiba hol található a lemezen.

 

dvdisaster_web.jpg
 

 


A hibajavító kódot elhelyezhetjük az adott optikai lemezen, illetve egy különálló fájlban is. Ez utóbbi természetesen nagyobb biztonságot jelent, ráadásul ilyenkor a lemez teljes mérete használható, hiszen a hibajavító kód nem foglal rajta helyet.
A program CD-, DVD- és Blu-ray lemezekkel is képes együttműködni, kezelésének elsajátításához pedig a következő oldalon adunk egy kis segítséget.

 

Termék: dvdisaster 0.72
Fejlesztő: Carsten Gnörlich
Web: http://dvdisaster.net/en/


Adatok:

  • CD-, DVD- és Blu-ray korongok támogatása
  • A hibajavító kód mérete 3 és 64 százalék közé eshet
  • A hibajavító kódot elhelyezhetjük a lemezen, illetve külön állományban
  • Fájlrendszer-független, szektor szintű működés
  • Windows, NetBSD, FreeBSD, Linux és Mac OS X változat


Értékelés:


Előny: hasznos, segítségével nagyobb biztonságban tudhatjuk fontos adatainkat
Hátrány: ha túl sok az olvashatatlan rész a lemezen, akkor a hibajavító kód nem használható semmire
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 5

 

 

1. Példánkban egy már meglévő, írt lemezhez fogunk létrehozni hibajavító kódot, hogy a korong esetleges sérülése esetén is hozzáférhessünk adatainkhoz. Helyezzük be a lemezt a meghajtóba és látogassunk el a beállításokhoz (Preferences gomb).

 

dvd_1_web.jpg


2. Az olvasási beállításokhoz az Image fül alatt az Image size pontot állítsuk ISO/UDF-re, a Read Attempts fül alatt pedig pipáljuk ki a felső, Read and anaylze raw sectors pontot. Ez utóbbit másodszor is meg kell erősítenünk egy felugró, figyelmeztető ablakban.

 

 

dvd_2.png


3. A hibajavítás beállításai az Error Correction fül alatt találhatók meg. Itt a felső legördülő menüben az Error correction file legyen kiválasztva, az alatta lévő részen pedig azt adhatjuk meg, hogy a hibajavítás mekkora százaléka legyen az eredeti adatmennyiségnek. (A Normal 14,3, a High pedig 33,5 százalékot jelent.)

 

 

dvd_3.png


4. Térjünk vissza a program főablakába. Itt válasszuk ki a legördülő menüből a használni kívánt optikai meghajtót, majd a mellette levő mezőben adjuk meg az elkészítendő átmeneti ISO állomány nevét. A program majd ezt a fájlt kéri később, amikor a végleges hibajavító állományt akarjuk elkészíteni.

 

 

dvd_4_web.jpg


5. A Read gomb lenyomásakor a program beolvassa lemezünket és elkészíti az átmeneti ISO állományt. Folyamatosan láthatjuk, hogy hol tart a művelet és az esetleges hibák is kiderülnek – hibajavító fájlt ugyanis csak a még hibátlan lemezről, pontosabban annak ISO képéből lehet készíteni.

 

 

dvd_5_web.jpg


6. Amennyiben ezzel megvolnánk, már csak a hibajavító állomány elkészítése van hátra – ennek helyét és címét a jobb oldali mezőben kell megadnunk –, majd nyomjuk meg a Create gombot. A művelet egy DVD-nél körülbelül 5 percet vesz igénybe. Az elkészült hibajavító állományt természetesen biztonságos helyen érdemes tárolnunk.

 

 

dvd_6_web.jpg

 

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.