Hirdetés

E-könyvolvasó teszt: Sony E-book Reader PRS 300



|

A most bemutatott készülékkel annyit tudunk tenni, mint egy hagyományos könyvvel: olvasni. Jöjjön hát a Sony Pocket Edition PRS 300.

Hirdetés

Az elektronikus könyvek és könyvolvasók témája heves viták alapja. Tönkreteszi-e a nyomdákat, csődbe juttatja-e a kiadókat az e-könyv? Helyettesítheti-e a papír tapintását egy PDF? Lehet-e olyan értékes egy fájlgyűjtemény, mint egy könyvkollekció? Ezt nem tisztem eldönteni, viszont ami biztos: vonaton, buszon, nyaralásra több száz kötetet zsebre tenni jó.

 

Első ránézésre

 

A dobozban a használati útmutatón kívül tok, mini-USB kábel, és maga az olvasó található. A hozzá tartozó szoftver a reader memóriájából telepíthető, nincsen külön CD hozzá. A készülék méretre kisebb, mint egy átlagos könyv: pont elfér a tenyeremben, alig foglal helyet a kistáskában. A PRS 300 kapható pinkben, na'vi kékben, illetve ezüstszínben, a dizájn nagyon ízléses, letisztult, a felülete finom tapintású, a navigációs gombok kézre esnek, fogása kényelmes. A matt felület nem kényes, nem lesz ujjlenyomatos, és nem karcolódik könnyen.

 

 

 

Innen is olvasható...

 

A bekapcsoló gomb a tetején található. A rendszer néhány másodperc elteltével feláll, és máris a főmenüben találjuk magunkat. Navigálni a képernyő oldalán található gombokkal tudunk, illetve alul is van egy léptető. Az előlapon egyértelmű ikonokkal jelölik a gombok funkcióját: home, vissza, illetve a könyvjelző és a nagyítás. A készülék beépített akkumulátora az alul elhelyezett mini-USB csatlakozóval tölthető számítógépen keresztül.

 

Egy kicsit a menüről…

 

A Pocket Edition kezelése rendkívül egyszerű és egyértelmű. A főmenüben az alábbiak közül választhatunk: folytatjuk a legutóbb megnyitott könyvet, böngészünk a fájlok között cím, szerző, vagy dátum szerinti elrendezésben, megtekinthetjük a gyűjteményeket (ezek létrehozásáról később), illetve az összes könyvjelzőt.

 

 

 

 

A könyv kiválasztásakor egy újabb menüt látunk, ahol eldönthetjük, folytatjuk-e az adott kötetet, elkezdjük az elejétől, vagy inkább a végére lapoznánk. Tartalomjegyzéket is megjelenít (már ha van), könyvjelzőhöz is ugorhatunk, de ha tudjuk, hányadik oldalra vagyunk kíváncsiak, az oldalsó gombokkal egyszerűen bebillentyűzzük a kívánt oldalszámot.

 

…és a fájltípusokról


A készülék többek között a PDF, RTF és ePUB formátumokat támogatja. A hosszú ékezetek egyedül a könyvcímekben okoznak neki komoly problémát, illetve a hosszú ő és ű karakterek kalapot kapnak az RTF formátumban elmentett olvasmányok esetében, de PDF-ben már nem tapasztaltam ezt a hibát.

 

A formátumok közötti különbség a feldolgozás sebességében mutatkozik meg: PDF-et hamar megnyit és nagyít, de a lapozás lassabb. Ha viszont RTF kiterjesztésű fájlból olvasunk, akkor a legelső megnyitáskor kell egy perc, mire betördeli az oldalakat és újra oldalszámozza, onnantól viszont a lapozás kevesebb időt vesz igénybe. A PDF-ben található képeket megjeleníti, ellenben azokat nagyítani nem lehet – így az olvasó nem alkalmas szkennelt PDF-ek olvasására.

 

A szoftverről se feledkezzünk meg – vagy de?

 

Amikor USB-n keresztül a számítógépre csatlakoztatjuk az e-readert, felajánlja a hozzá tartozó szoftver telepítését, amelynek segítségével könyveket rendelhetünk a készülékre - természetesen csak akkor, ha mindezt az USA-ból vagy Kanadából tesszük. A program így hazánkban feleslegessé válik, telepíteni csak akkor érdemes, ha gyűjteményeket – ún. collectionöket – szeretnénk létrehozni. Ha nem, akkor a készülékre egyszerűen csak másoljuk fel a könyveket, ugyanúgy, mintha sima pendrive-ra tennénk.

 

 

 

 

A Pocket Edition 512 megabájtos belső memóriával rendelkezik (ebből 440 MB hasznosítható), ami nem bővíthető, ám mivel egy átlagos, csak szöveget tartalmazó könyv ritkán nagyobb egy megabájtnál, könnyen kiszámolható, hogy körülbelül 400-500 kötetet tárolhatunk rajta.

 

Kinek való? Kinek nem?

 

A Pocket Edition tökéletesen megfelel azoknak, akik csak annyit várnak tőle, amire alapvetően való: hogy olvashassanak. Sajnos a hazai e-book kiadás még gyerekcipőben jár (jelenleg béta módban üzemel az Ebook.hu), ellenben a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról számos könyvet tölthetünk le. Az angol nyelvű kiadványok terén már több lehetőségünk van, egyre több online bolt kínálja könyveit elektronikus formátumban is, illetve a klasszikus olvasmányok ingyenesen is megszerezhetők. Warezolni nem érdemes, az ilyen könyvek tördelése általában rendkívül csúnya, és tartalomjegyzékük legtöbbször nincsen, ellentétben az ePUB-okkal, amelyeket kifejezetten a readerre szabtak.

 

A Pocket Editionbe nem lehet beleírni, kijelölni, aláhúzni, nem tud netre csatlakozni, képeket megjeleníteni – ezeket a Sony többi olvasója tudja. Így ezt a típust csak azoknak ajánlom, akik nem vágynak a felsorolt funkciókra, mert esetleg már rendelkeznek netbookkal, így nem érzik hiányát.

 

Szubjektív ajnár és összegzés

 

Imádom. Azok közé tartozom, akik munkájuk miatt naponta ingáznak, így elég sokat olvasok. Hatalmas szabadságot ad azzal a reader, hogy alig foglal helyet, mégis több tucat könyvet magammal vihetek. Rengeteg novellát találni a neten, hosszabb cikkeket, amiket eddig nem szerettem olvasni, mert kifolyt a szemem tőle. Most csak egyszerűen lementem RTF-be, felpakolom a readerre és előveszem utazás közben.

 

Akik magyarul szeretnének olvasni, többet akarnak egy ilyen készüléktől, vagy egyszerűen sokallják az árát, azok még várjanak – jönnek még ennél nagyobb tudású, ennél okosabb readerek, és a hazai kiadókra is várni kell egyelőre, hogy kiépítsék az ehhez szükséges hálózatot. A többieknek pedig csak ajánlani tudom.

 

*************

 

A technológiáról:


Az e-ink kijelzők előnye az eddig megszokott technológiákhoz képest, hogy nincsen háttérvilágítása, nem frissíti a kijelzőt rendszeresen, így nem bántja a szemet. Csak lapozásnál fogyaszt, így az e-book olvasó rendszeres használat mellett egy-két hétig is bírja töltés nélkül. Erős fényben is, minden szögből tökéletesen olvasható, ám sötétben nem - ilyen szempontból olyan, mint a papírra nyomtatott szöveg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.