Hirdetés

E-MiLi: végre tovább bírhatják az akkumulátorok



|

Az E-MiLi technológia az okostelefonok energiaszükségletét hosszabb ideig fedezheti töltés nélkül, mint bármilyen megoldás eddig.

Hirdetés

A Michigan Egyetem mérnök informatikus professzora, Kang Shin és dokturandusza, Xinyu Zhang szeptember 21-én mutatja be Las Vegasban új energiatakarékos megoldását, mely akár 44 százalékkal is meghosszabbíthatja az okostelefon akkumulátorok üzemidejét.

 

 

 

 

Készülékünk akkujáról azt gondolhatnánk, hogy miközben gazdateste kikapcsolt kijelzővel energiatakarékos módban pihen, alig fogyaszt energiát, pedig a mobil csendes pihenője csak látszat, mivel az folyamatosan készenlétben áll. A bejövő információkra koncentrál, - hogy azonnal megjeleníthesse őket - miközben állandóan tiszta kommunikációs csatornák után kutat. Ráadásul ez a tétlen hallgatásnak nevezett tevékenysége az energiatakarékos módban töltött idő nagy részét felemészti.

 

A tudóspáros valós, forgalmas Wi-Fi hálózatokon végzett jelelemzéses vizsgálata felfedte, hogy a telefonok energiatakarékos módjuk 60-80 százalékát is fél füllel nyitva tölthetik azokon. Egy másik vizsgálatuk arra is rávilágított, hogy ezen tevékenység közel azonos energiamennyiséget fogyaszt, mintha egész nap valós üzenetekkel foglalatoskodna a készülék.



Itt lép színre Shin és Zhang találmánya, az E-MiLi (Energy-Minimizing Idle Listening), mely a tétlen hallgatást teszi hatékonyabbá. Első lépésként a Wi-Fi vezérlő órajele kerül szabályozás alá: miközben eszközünk "tétlenül hallgat" az E-MiLi a Wi-Fi chip frekvenciáját akár az 1/16-jára is korlátozhatja, mely intézkedés következtében az akkumulátor ténylegesen pihenhet, mivel a kisebb órajel kisebb energiafogyasztást eredményez.

 

A módszer másik sarkalatos pontja az érkező üzenetek lekezelésében rejlik, mivel az üzenet az, ami ismét életre kelti az épp, hogy csak szuszogó chipet. De hogyan teszi ezt? Ahogy az alvó ember nevén szólítva felkelthető, úgy a bejövő üzenetben található fejléc használatával a chip is felébreszthető, de velünk ellentétben az utóbbi azonnal teljes sebességre kapcsol.

 

A két fenti eljárás összehangolása után a valós vezetéknélküli hálózatokon végzett tesztek során az E-MiLi igen csak jól szerepelt. Eredményei alapján elmondható, hogy a forgalomban lévő eszközök 92 százalékánál 44 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást. Ez pedig azt jelenti, hogy egy töltéssel nem csak a telefonok, de az összes low-key adatfigyelést végző vezetéknélküli eszköz is lényegesen tovább bírja majd, mint az E-MiLi bevezetése előtt.

 

A technológia lefelé kompatibilis megjelenésére még várnunk kell, ugyanis széleskörű bevezetéséhez előbb a Wi-Fi chipek gyártóinak szükséges adoptálniuk a hozzá szükséges módosításokat, majd a már így előállított lapkákat a számítógép-, illetve mobileszköz gyártóknak kell alkalmazniuk. Az órajel lassításához szükséges szoftver és firmware egyébként már rendelkezésre áll, tehát minden csak azon múlik, hogy az elektronikai ipar mikor fogadja be a módosításokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.