Hirdetés

Eddig várj a videokártya-vásárlással



|

Jöhetne már a GTA V, de legalább még van némi időnk taktikázni a videokártya-vásárlással, sőt, idén több fordulat is várható a VGA piacon.

Hirdetés

Hatalmas árbeli mozgások lehetnek egy-egy videokártya életútjában. Az általános az, hogy megjelenéskori magas árat némi késéssel követik a kicsivel még drágább egyedi modellek, majd egy ideig stagnál az ár, majd jönnek az akciók, a készletkisöprés, amely már előszele az új modellek érkezésének. Amikor aztán az újabb generáció megérkezik, hirtelen néhány helyen nagyon-nagyon olcsó raktárkészlet bukkan fel, de ezek általában csak 1-2 napig tartanak, majd a termék kifut és ahol bent marad mégis raktáron vagy árlistában, ott irreálisan magasra szökik az ára. Ezzel párhuzamosan már a használtpiacon is felbukkan a kártya és innentől a leginkább ott éri meg beszerezni.

Ebből is látható, hogy van néhány olyan pillanat, amikor érdemes videokártyát cserélni. Megmutatjuk, idén melyek ezek az időszakok.

Hirdetés

Új Radeon

Évek óta csak matricáz az AMD, illetve néhány új szolgáltatást is adott azért videokártyáihoz, de az ügyes (és agresszív) árazás folytán mind a mai napig népszerűek a Radeonok. Azonban az idő már megérett a váltásra és ezt idén meg is kapjuk, azonban nem az előre tervezett március/április magasságában. A legújabban kiszivárgott időpont a Computex, vagyis június, amikor rajtolnak az új AMD Radeonok. Új GPU, új alapok, izgalmas szolgáltatások és mindennél jobb fogyasztás, 3D teljesítmény, hőtermelés stb – legalábbis ezt várjuk a Radeon következő generációjától. Sajnos ennél többet nem lehet tudni, addig viszont maradnak a jó vételnek számító R7/R9-es modellek.

 

Ezek sorrendben az R7 250X, mint abszolút belépő, majd az R7 260X, az R9 270 és 270X, a kiváló ár/érték arányú R9 280, a versenyképes R9 290 és a legerősebb R9 290X. Ezek jó kártyák, bár a felső kategóriában a GeForce-ok nagyon erős konkurenciának bizonyulnak sokkal jobb fogyasztási mutatókkal. Kiemelnénk az R9 290-et, amely igen erős videokártya és néhány helyen már 90 ezer forint alatt beszerezhető, ami nagyon jó ár egy 4 GB-os kártyáért.

Aki most vásárolna VGA-t, még nyugodtan belevághat, az árak egy darabig nem változnak (persze ez a forint/Euró árfolyamtól is függ). Ha nyár közepéig/végéig ki tudjuk tolni a cserét, érdemes lehet megvárni, mivel rukkol elő az AMD, mert ez a GeForce-ok áraira is kihatással lehet.

 

 

GeForce-tisztogatás

A bejelentés pillanatában teszteltük a GeForce GTX 960-at idén, de első próbára nem hódította meg a szívünket sebességével. Egyszerűen nem hozott nagyobb sebességet és ezáltal szebb látványt a középkategóriába. Persze rossz videokártya nincsen, csak rossz árazás, és kicsit ennek esett áldozatául a GTX 960 is, amiről azért el kell mondanunk, hogy egyáltalában nem rossz vagy lassú kártya, ráadásul keveset fogyaszt, nem melegszik és egy sor fejlett szolgáltatást nyújt. Az ár azóta megindult lefelé és néha-néha már egészen vonzó áron is kapunk GTX 960-at. A 61 ezer forintos Palit és Gainward helyett mi a 63 ezer forintos Gigabyte WF2OC-t ajánljuk, melynek csendesebb, egyedi hűtése van és gyári tuningot is kapott. Mindehhez vegyük hozzá a jó hírt, hogy Witcher 3-at adnak a GTX 960/970/980 mellé.

 

 

A 4 GB-os GTX 960-ak is megjelentek közben, de ez kevésbé érdekes, ennek a GPU-nak a 2 GB is elegendő, full HD-nál nagyobb felbontásban már sokat veszít erejéből ez a kártya. Ha nem is váltja meg a világot a GTX 960, azért a GTX 760-at nyugdíjazza, ezért ezeket a kártyákat érdemes lehet figyelni – annak ellenére, hogy nem mai darabok, teljesítményük nem rossz és hátha valahol kisöprik a beragadt készletet. Hasonló igaz a GTX 770-re, amely most drága, de bármikor beszakadhat az ára. A Titan X-ről, a 8 milliárd tranzisztoros, 12 GB-os kártyáról nem sok szót ejtenénk, ugyanis ez várhatóan nem lesz tömegtermék Magyarországon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.