Hirdetés

Égető probléma - ingyenes CD/ DVD/ Blu-ray-írók



|

Bár van beépített lemezégetési lehetőség a Windowsokban is, a felhasználók többsége nem szereti ezeket. Mi most néhány önálló, ráadásul ingyenes CD/DVD/Blu-ray író alkalmazást gyűjtöttünk össze.

Hirdetés

Nem lenne nagy újdonság, ha leírnánk az égetőprogramok egyik nagy etalonjáról, a Neróról (www.nero.com), hogy lám, lehet vele mindenféle lemezt készíteni, beleértve a CD/DVD médián túl a Blu-ray-t is (BR-R, BD-RE), hiszen a Nero volt az egyik első szoftver, amely mindezekre képes volt.

 

nerovision.jpg

 

Az igazság az, hogy erre ma már – ha nem is ilyen kiforrottsággal és tudással – több ingyenes alkalmazás is alkalmas, így pusztán ezért ma már senki sem vásárolja a Nerót. A jelenleg 9-es verziójánál járó csomag időközben jócskán kinőtte magát, égetőprogramból full extrás multimédiás szoftvercsomaggá fejlődött. Található benne hanghullám-szerkesztő és zenei tracker, használható videovágásra és lemez összeállításra is, még AVCHD-albumokat is készíthetünk vele. Az alapfeladatokat egy igen jól kezelhető, gyors felülettel támogatja a legújabb SmartStart, ráadásul akár a teljes rendszert is lementhetjük, titkosítva is.

 

Most már az univerzális médialejátszó-babérokra törekvő Nero ShowTime is túllépett gyermekbetegségein, immár rendkívül megbízható eszköz, jól használható lejátszólista-panellel. Jelenleg nem találunk a Nero 9-nél komplettebb és egységesebb csomagot, az ára pedig mostanság 18 000 Ft körüli. Ez az összeg azonban elég sok – ha csak összegyűjtött adatainkat, vagy egy-két filmünket szeretnénk alkalmanként lemezre írni, nem éri meg Nerót venni. Lássuk hát, milyen ingyenes alternatívákat lelhetünk.


 

 

burner.jpg

 

 

BurnAware

www.burnaware.com

PC World letöltés: BurnAware

A BurnAware egy apró méretű CD-t, DVD-t és Blu-ray-t is író program, amely 8–8,5 vagy 9 megabájtot foglal el a merevlemezen attól függően, hogy a Home, Free vagy Professional változatot telepítjük. A három közül természetesen csak a Free változat ingyenes, a másik kettő csupán 10 napig alkalmazható szabadon, utána 30, illetve 40 dollárért használhatjuk tovább. Sajnos az ingyenes változattal nem másolhatunk át optikai lemezeket és nem készíthetünk bootolható ISO fájlt sem, erre csak az eggyel drágább Home változat képes. A professzionális verzió a Home tudásán felül képes szimultán több meghajtót kezelni és üzleti célokra is használható.

 

burnaware.png

 

A program kezelőfelülete egyetlen kis ablakból áll, ahol a bal oldalon választhatunk CD, DVD és Blu-ray menüpontok közül, amin belül eldönthetjük, hogy milyen lemezt szeretnénk készíteni (például CD esetében hang, adat, MP3 stb). A megfelelő opció kiválasztása után végezhetjük el a szokásos beállításokat és választhatjuk ki a kiírandó vagy lemezkép fájlba másolandó állományokat. A program egyetlen hátránya, hogy csak az ISO lemezképet ismeri fel, a BIN/CUE, NRG, IMG stb. állományokkal nem tud mit kezdeni.

 

 

CDBurnerXP

cdburnerxp.se

PC World letöltés: CDBurner XP

A teljesen ingyenes CD/DVD-író programok sorába tartozik a CDBurnerXP. Az említett két formátum mellett az alkalmazás természetesen támogatja a Blu-ray és a HD-DVD korongokat is, igaz, utóbbi ma már inkább csak érdekesség, mint hasznos funkció. A többnyelvű szoftver telepítője angolul indul, azonban a teljes csomag kiválasztható komponensei között a magyar nyelv is megtalálható. A program indítását követően egy központi ablakban jelennek meg a főbb „ténykedések”, az alkalmazás kinézete és elérhető funkciónak száma attól függ, hogy miképp kívánjuk megírni a nyersanyagot.

 

cdburnerxp.png

 

Hanglemez írása esetén például egy kis médialejátszó panel segítségével ellenőrizhetjük a felírandó zeneszámokat. A program különlegességei közé tartozik a BIN és NRG képfájlok szabványos ISO állománnyá való konvertálása, valamint a lemezborítók közvetlen nyomtatása.

 

 

DeepBurner

www.deepburner.com

PC World letöltés: DeepBurner

Egyszerű, de az alapvető feladatokra tökéletes lemezíró a DeepBurner, amely az ingyenes verzió mellett elérhető fizetős, Pro változatban is – kicsivel nagyobb tudással felvértezve. Alapvetően három fő funkcióval rendelkezik: képes adatlemezek, zenei korongok és lemezképek „pörkölésére” – a magyar változat ugyanis így hívja a lemez írását. Bármely üzemmódot is választjuk ki, további beállítási lehetőségeink is vannak. Adatlemez írásakor például készíthetünk automatikusan induló (autorun) menüt, illetve nyomtathatunk lemezcímkét is.

 

deepburner.jpg

 

A lemezre kerülő állományok összeállítása a hagyományos módszerrel történik, azaz egy fájlböngészőből kell áthúznunk a kiírni szánt fájlokat és mappákat. A program segítségével egyrészt láthatjuk a lemezünkön lévő könyvtárstruktúrát és az állományokat, másrészt egy csík segítségével nyomon követhetjük, hogy korongunk mennyire van tele. Zenei CD-t WAV, OGG és MP3 állományokból tudunk írni és természetesen itt is lehetőségünk van lemezcímke nyomtatására is. A lemezképek közül a DeepBurner a leggyakrabban használt ISO formátumot ismeri, a többit sajnos nem.

 

A borzasztó „pörkölés” szó használata és a nem túl szép kezelőfelület mellett a DeepBurnernek van még pár hátránya. Ilyen például az, hogy nem tud lemezt másolni, valamint nem támogatja a dupla rétegű DVD-k és a Blu-ray lemezek írását sem.

 

ImgBurn

www.imgburn.com

PC World letöltés: ImgBurn

Nem kis túlzással állíthatjuk, hogy az ImgBurn az ingyenes íróprogramok királya, amely közel 4 év alatt egy tökéletes, széles körben ismert programmá nőtte ki magát a szintén sokak által kedvelt és használt DVD Decrypterből. Az ImgBurnt sokan a Nero Burning Rom utódjaként emlegetik, amitől sokan elpártoltak, miután a 7-es változattól kezdve rengeteg felesleges funkció épült be a programba. Ezzel szemben a teljes mértékben ingyenes ImgBurn mentes mindenféle felesleges körítéstől és csillogó-villogó kezelőfelülettől, viszont gyors, kisméretű és bárki számára könnyen kezelhető íróprogram, amelynek van egy másik, professzionális arca is.

 

imgburn.png

 

Ugyanis, ha jobban belemélyedünk a beállítási lehetőségekbe, akkor annyi opcióval fogunk szembesülni, amelyek 95 százalékára az egyszerű otthoni felhasználónak egyáltalán nincs szüksége. Ennek ellenére a program kezelése nem „pilótavizsgás”, csak a legszükségesebb beállítási lehetőségek vannak mindig szem előtt, a többit szépen elrejtették. A szoftver egyetlen „hátránya”, hogy olyan, mint a drog: ha egyszer kipróbáltuk, többé nem tudunk leszokni róla. A program egy, a fejlesztő weboldaláról külön letölthető fájl segítségével részlegesen magyarítható.

 

 

InfraRecorder

infrarecorder.org

PC World letöltés: InfraRecorder

A legtöbb CD/DVD-író alapfeladat elvégzésére kiváló eszköz az ingyenes InfraRecorder. A programból létezik hordozható, akár USB-kulcsról futtatható változat is, így kényelmesen használható bárhol, bármilyen windowsos számítógépen, amelyik rendelkezik DVD-íróval. A hordozható változat másik előnye, hogy nem szemeteli össze a rendszert átmeneti állományokkal és rendszerleíró adatbázis-bejegyzésekkel.

 

infrarecorder.jpg

 

Nagyon egyszerű indítómenüből választhatunk az alaptevékenységek közül, a program angol nyelven indul el, de a beállításokban kiválasztható a magyar is. Készíthetünk vagy folytathatunk adatlemezt (CD/DVD), hang CD-t és másolhatunk is kész lemezeket. Fixálhatunk nem lezárt lemezeket, ilyenkor a program elkészíti a hiányzó kivezető szakaszt. Lehetőség van lemezkép állományok (BIN, ISO, CUE) felírására és a saját összeállításunk is elmenthető ISO lemezkép formátumban. A CD-hangsávok WAV, OGG vagy WMA formátumba menthetők a sávkezelő ablakban, egy külön telepíthető apró csomag révén a számok MP3-ba kódolása is megoldható.

 

A kétrétegű írható DVD-ket is kezelő ingyenes program alapfeladatokra nagyon hasznos és komplett segítség.

 

 

 

StarBurn

rocketdivision.com

PC World letöltés: StarBurn

A RocketDivision lemezkészítő programja három változatban érhető el a felhasználók számára. Az ingyenesen letölthető variáns csupán a távoli, hálózaton keresztül elérhető lemezegységek írásában és a terméktámogatás mélységében tud kevesebbet fizetős társainál, minden más szempontból a maximumot nyújtja.

 

starburn.jpg

 

Az egyes írási funkciókat kis piktogramok jelzik a főablakban látható menüsoron, az egyértelmű jelzések valamelyest tompítják a magyar nyelv hiányát. Az átlagos írási és olvasási szerepek mellett a képfájlok kezelésére vonatkozó tevékenységeket is megtaláljuk a bal oldali, függőlegesen tovább bontható ablakrészen, a zenei CD-k szerelmesei pedig egy gombnyomásra konvertálhatják át WAV fájljaikat WMA, MP3 és OGG formátumokba.

 

A CD-t, DVD-t és Blu-ray lemezeket is író program egyetlen komoly negatívuma az automatikusan feltelepülő, ám szerencsére egyszerűen eltávolítható böngésző-eszköztár, valamint az, hogy böngészőnk nyitólapjának címét kérdés nélkül saját weblapjáéra cseréli.

 

 

Daemon Tools

www.daemon-tools.cc

PC World letöltés: Daemon Tools

Bizonyára mindenki találkozott már úgynevezett lemezkép állományokkal, amelyek egy optikai lemez teljes adatát tartalmazzák egyetlen nagy fájlban. A Windows alapból nem képes ezen állományok meghajtóként a rendszerbe illesztésére, de megfelelő alkalmazásokkal erre rávehető. Ezek közül messze a legismertebb és leghírhedtebb a Daemon Tools, amely többek között annak is köszönheti a népszerűségét, hogy képes emulálni ismert másolásvédelmi eljárásokat, ezáltal lehetővé teszi a játékok futtatását másolt lemezekről. Természetesen a démoni szerszámkészlet nemcsak illegális tevékenységre alkalmas, kiválóan használható legális lemezképek virtuális meghajtóként a rendszerbe való illesztésére is, segítségével egyszerre akár négy optikai meghajtót is emulálhatunk.

 

daemon_tools.png

 

A Daemon Tools telepítéséhez némi óvatosság szükséges, hiszen az ingyenes változat úgynevezett „adware”, tehát hirdetések által szponzorált alkalmazás. Éppen ezért figyelmesen olvassuk el, hogy milyen lehetőségeket pipálunk ki, illetve engedélyezünk telepítésekor, hiszen könnyedén egy bónusz eszköztárral, vagy lecserélt böngésző-kezdőlappal lehetünk „gazdagabbak”.

 

Ha ezeken az akadályokon átküzdöttük magunkat, akkor egy igazán kezes alkalmazást ismerhetünk meg személyében, amely kizárólag a Tálca értesítési területén jelenik meg, az itt található ikonján keresztül érhetjük el minden funkcióját.

 

A program ingyenes (pontosabban adware) Lite verziója mellett létezik még két nagyobb tudású fizetős (Pro Standard és Pro Advanced) változat is. A pénzünkért még több virtuális meghajtót használhatunk és még a különböző lemezkép formátumok között is konvertálhatunk.

 

 

Gizmo Drive

arainia.com/software/gizmo/

PC World letöltés: GizmoDrive

A Windows 7 egyik izgalmas újdonsága, hogy képes „valódi” merevlemezként kezelni az eredetileg a Microsoft Virtual PC-hez kitalált VHD (Virtual Hard Drive) állományokat. Nos, csak ezért ne rohanjunk Windows 7-et telepíteni, mert itt a Gizmo Drive, ami ugyanezt tudja a korábbi Windows-változatokon is, sőt, ennél még sokkal többet is!

 

gizmodrive.jpg

 

Virtuális CD-ként kezeli a legismertebb CD-képfájlokat, így akár 10 optikai egységet is létrehozhatunk. A képfájlokat nemcsak olvassa, de kívánságra elő is állítja, így például CD-k és DVD-k tartalmából ISO-t, merevlemezekből pedig saját formátumú, úgynevezett GDrive-ot tud készíteni. Utóbbit tömöríti, jelszóval védi és akár titkosítja is, ha olyan adatokat tárolnánk benne, ami más kezébe nem való. Átmeneti tárolóként létre tud hozni virtuális merevlemezt a memóriában, amit remekül használhatunk gyors fájlműveletek elvégzésére.

 

A program teljesen ingyenes; egyetlen hátulütője, hogy telepítője mindenáron ránk akarja tukmálni az összes többi, valószínűleg hasonlóan zseniális Gizmo alkalmazást is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.