Hirdetés

Egy milliárd dolláros bukás volt a HD DVD



|

A formátumháborúban a Toshiba óriási veszteségeket szenvedett el: a japán gyártó 100 milliárd yenes deficittel zárta a múlt évet.

Hirdetés

 

hd_dvd_x3.jpg
 

A Nikkei, Japán vezető pénzügyi magazinjának értesülései szerint a Toshiba a HD DVD bukása miatt 100 milliárd yenes veszteséget könyvelhetett el (986 millió dollár, 167 milliárd forint). Ez az ár igen magasnak tűnik, és felveti a kérdést, hogy vajon megérte-e a próbálkozás.

 

Ez az óriási deficit nem a teljes HD DVD-projektre vonatkozik, csupán a 2007-es évet érinti. Ilyen nagyságrendű pénzösszegek mellett természetesen költséges vállalkozásnak bizonyult a japán gyártó számára a formátumháború, azonban ez a veszteség nem jelent súlyos nehézséget a Toshiba számára.

 

A világ második legnagyobb NAND-flash memóriagyártójának szóvivője a történtekre csupán annyit mondott, hogy ezeket a számokat nem ők tették közzé, ezért nem is tudják kommentálni.

 

hd_dvd_x2.jpg

Nem volt jövedelmező projekt 

 

Mióta a Toshiba bejelentette visszavonulását a HD-piacról, azóta több kereskedő is kedvezményekkel jelentkezett vásárlói felé. A japán Edion Corp például a korábban megvásárolt HD DVD-lejátszókat kicseréli Blu-ray-lejátszóra, és csupán a különbözeti árat számolja fel.

 

A HD DVD gyártásának leállításakor a Toshiba szerződésben állt több nagy filmstúdióval, így a Universal Pictures-szel, a Paramount-tal és a DreamWorks-szel is. A három filmstúdió bár a végsőkig ragaszkodott a HD DVD-hez, a gyártó döntése után mind váltásra kényszerült.

 

A Blu-ray-hullámot azóta többen is próbálják meglovagolni, a Sony például plusz filmeket ad a PlayStation 3 mellé. Ellenben mint kiderült, a Microsoft nem tervez Blu-ray-kiegészítőt az Xbox 360-hoz.

 

A Toshiba részvényei a napokban átlagosan 1,5%-kal estek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.