Hirdetés

Egy terabájtos videófelvevő a Hitachitól



|

A Hitachi négy új digitális videófelvevőjéről rántotta le a leplet.

Hirdetés

Egyikük érdekessége, hogy egy terabájtos tárolókapacitású merevlemezzel szerelték fel.

Ez azt jelenti, hogy két hónapnyi folyamatos televízióadást lenne képes rögzíteni az egység, ha a legrosszabb minőségű felvételt választjuk. A cég nyilvánvalóan nem ennek okán szerelt ekkora tárolót a gépbe, sokkal inkább a nagyfelbontású HD műsorok miatt, amelyek sokkal nagyobb tárterületet követelnek, mint az egyelőre leginkább elterjedt analóg adások. HD üzemmódban az ezer gigabájtnyi kapacitás "mindössze" 68, illetve 128 órányi adás rögzítésére elegendő, attól függően, hogy milyen minőségű tömörítést választunk, illetve, hogy műholdról, vagy kábelről kapjuk a jelet.

A DV-DH1000W típusjelzésű készülék valójában nem egy, hanem két ötszáz gigabájtos lemezzel van felszerelve, és tunerből is kettő kapott benne helyet, így egy időben akár két, teljesen különböző adást is képes rögzíteni. A most kialakulóban lévő HDMI szabványra (High-Definition Multimedia Interface) is fel van készítve, amely az otthonunkban található különféle médialejátszó eszközöket lesz hivatott összekötni a jövőben.

A cég a tervek szerint egyelőre havi ötezer darabot fog legyártani a készülékből és egyenként 2087 dolláros áron kínálja majd őket október végétől. A három másik modell 500, 250, illetve 160 gigabájtos tárolókapacitással rendelkezik. Képességeikben megegyeznek a sereghajtóval, de őket már szeptembertől meg lehet vásárolni.


Érthető, hogy a vállalat nem kívánja egyelőre túl nagy számban előállítani HD adás rögzítésére alkalmas felvevőit, ugyanis még mindig nem található a piacon egy kiforrott HD-kompatibilis optikai lemez szabvány sem, vagyis a felvett adások a felvevő merevlemezén kénytelenek maradni, amelynek tárterülete akármilyen nagy is, így előbb-utóbb be telik. DVD-re ugyan kiírhatják az adásokat, de akkor meg odavész a HD minőség. Még ebben az évben terveznek piacra dobni HD-DVD kompatibilis felvevőket is, de ez is csak kényszermegoldás lesz addig, amíg ki nem derül végre, hogy HD-DVD és a Blu-Ray közül melyik formátum fog széles körben elterjedni. Blu-Ray felvevők is vannak már a piacon, de azok sem kompatibilisek azokkal az előregyártott HD-filmet tartalmazó lemezekkel, amelyeket jövőre terveznek bemutatni. Amíg nem születik meg egy egységes szabvány, nem nagyon tudnak lépni a gyártók sem, pláne a vásárlók.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.